AMAND CALDERÓ DIMITEIX

 

PER L’OBRA ES CONEIX EL QUI L’HA FETA

 

Les últimes morts d’interns i internes, i les agressions a treballadors i treballadores penitenciàries han contribuït a treure a la llum pública pel seu costat més trist i sinistre les conseqüències de les polítiques profundament errades empreses pel ja dimitit secretari de mesures penals, Amand Calderó.

 

Amb la seva dimissió ahir a la tarda, s’està iniciant ara el tancament d’un cicle de cinc anys de polítiques miops en matèria penitenciària que han portat al sistema penitenciari català a la vora mateix del desastre, i als treballadors i treballadores penitenciàries al cansament, a l’enuig i finalment a l’acció.

Amand Calderó va ignorar durant el seu mandat de manera conscient i voluntària que el sistema penitenciari ha de ser tractat com un conjunt, amb una visió plenament multidisciplinària i contemplant tots els seus aspectes, des del mandat constitucional de la reinserció i la resocialització, als aspectes de salut física i mental o de situació de la dona a la presó, passant per la seguretat dels treballadors/es i dels interns/es.

Abordar el problema des d’un únic aspecte ignorant de manera miop la resta, ha estat la recepta que li ha portat a ell però també a tot el col·lectiu penitenciari a la desastrosa situació actual.

La política de nomenament de càrrecs per a la secretaria i per als equips directius dels centres penitenciaris, realitzada amb vista a reforçar la mateixa miopia i visió esbiaixada del secretari, ha estat un factor decisiu a l’hora d’amplificar i agreujar el problema penitenciari que ara sofrim tots, treballadors i treballadores i interns/es i que s’ha de reconduir amb altres dimissions i nous nomenaments de personal penitenciari amb experiència real a l’àmbit del càrrec.

Però cal no oblidar que Amand Calderó va ser també durant tot el seu mandat l’impulsor conscient d’una política d’atac continu i sense fissures als drets laborals dels treballadors i treballadores penitenciaries. Les retallades «creatives» de drets, les interpretacions esbiaixades i restrictives de tota mena d’acord i normativa, sovint sent l’únic col·lectiu de la Generalitat al qual se’ns aplica, i els expedients abusius, han estat l’única guia en matèria de personal de la cúpula de la secretaria en matèria de personal, i ha estat i encara és el seu nefast llegat.

En la nostra nota informativa de la reunió del 18 de juny (feu clic) ja vam dir que «La consellera ens ha sorprès amb un discurs coherent i ben articulat, reforçat per la impressió que ens ha donat de ser enèrgica, decidida i amb les idees clares».

L’accés de la nova consellera de justícia al càrrec és clar que ha significat un canvi qualitatiu d’envergadura en el departament que introdueix la possibilitat real que l’enquistat  problema penitenciari català en comptes d’agreujar-se més i més, s’acabi reconduint de manera positiva.

 

CCOO ESTAREM ATENTS I PRESSIONAREM A TOTS ELS NIVELLS PERQUÈ AIXÍ SIGUI.

 

Barcelona, 7 de juliol de 2021

 

DESCARRGA EN PDF LA NOTA INFORMATIVA DE CCOO SOBRE LA DIMISSIÓ DEL SECRETARI DE MESURES PENALS AMAND CALDERÓ

US CONTINUAREM INFORMANT!