REUNIÓ AMB L’ADMINISTRACIÓ 13/05/2020

 

Avui, 13 de maig de 2020, CCOO ens hem reunit novament amb l’Administració. Han assistit per part del Departament la Directora de Serveis, la Subdirectora General de RR.HH. i Relacions Laborals del departament de Justícia, la responsable de l’Àrea de Relacions Laborals de la Direcció de Serveis, el Secretari de Mesures Penals, la Subdirectora General de RR.HH., la Subdirectora General de Centres  y el Subdirector general de Tractament de la SMPRAV.

 

COMPLIMENT DE LA INTERLOCUTÒRIA DEL TSJC ACONSEGUIDA PER CCOO

 

Proves diagnòstiques

 

L’ADMINISTRACIÓ COMPLEIX LA INTERLOCUTÒRIA DEL TSJC ACONSEGUIDA PER CCOO I ENS ESTÀ FENT LES PROVES PCR

 

L’Administració finalment està fent les proves diagnòstiques als treballadors penitenciaris catalans, avançant-se a la data prevista d’inici que era el 18 de maig pròxim. Ja s’ha realitzat en el PHPT, Lledoners i Quatre Camins, aquests mateixos dies arribaven les llistes de realització de les proves de Brians 1 i Brians 2 i la resta de llistes anirien arribant. No disposen d’un calendari.

A pregunta de CCOO l’Administració ha aclarit que la prova que es realitzarà serà la PCR, ja que els test serològics disponibles són del tipus ràpid i per tant amb fiabilitat insuficient. S’ha començat amb els treballadors de baixa A DATA 6 DE MAIG i després s’està continuant amb els treballadors actius a la mateixa data, DEIXANT FORA ALS TREBALLADORS AMB PERMÍS PER DEURE INEXCUSABLE.

CCOO ens hem queixat que deixar fora a qualsevol company per la raó que sigui és inadmissible i que l’exclusió arbitrària dels treballadors de permís per deure inexcusable els deixa fora de les proves encara que hagin passat a una altra situació, sigui baixa o servei actiu després del 6 de maig.

CCOO hem preguntat si es preveu fer proves de manera sistemàtica als treballadors que vagin tornant de les baixes, a la qual cosa l’Administració contesta que això depèn de Salut però que de moment no es preveu.

 

CCOO continuarem insistint perquè es facin proves a TOTS els companys independentment de la seva situació i especialment en el cas de treballadors que retornin d’una baixa o confinament per COVID per contacte amb un positiu o sospitós de ser-ho

 

CCOO hem sol·licitat novament que les proves, que actualment es realitzen en els centres penitenciaris o centres sanitaris concrets per als treballadors que estan de baixa, es puguin realitzar en el centre penitenciari o de salut més pròxim a la residència evitant així trasllats que poden ser de centenars de quilòmetres. L’Administració addueix complexos problemes de coordinació i planificació, ja que les proves es realitzen sota control exclusiu de Salut en regions sanitàries diferents i amb equips diferents.

CCOO immediatament demanem que el temps emprat per a anar, realitzar i tornar de les proves, sigui considerat hores extres a remunerar o es paguin dietes.

CCOO exigim:

 • Que es facin proves serològiques a més de PCR.
 • Que TAMBÉ es faci la prova als treballadors de permís per deure inexcusable
 • Que també es realitzin de manera immediata als treballadors i treballadores que s’incorporin en el futur de baixes relacionades amb el COVID-19, i a TOTS els treballadors/es que presentin simptomatologia o hagin estat en contacte amb simptomàtics.
 • Que els treballadors/es puguin sol·licitar voluntàriament el centre de referència més proper al seu domicili per la realització de les mateixes o que en cas de desplaçament es paguin hores extres.

 

CCOO L’ÚNIC SINDICAT QUE HEM PORTAT A L’ADMINISTRACIÓ DAVANT DEL TSJC OBLIGANT-LA A GARANTIR LA SEGURETAT I LA SALUT DELS TREBALLADORS/ES  

   FETS I NO PARAULES!!

 

Equips de protecció

 

L’Administració informa de l’arribada de 43.000 màscares quirúrgiques, 4000 FFP2 no caducades i de 13.000 guants.

CCOO hem preguntat com es pensa distribuir aquest material. L’Administració contesta que no ho saben i que el discutiran en el comitè de crisi, una resposta que olorem que oculta una distribució amb la qual saben que CCOO no estarem d’acord.

En concret CCOO sol·licitem que es lliurin les màscares FFP2 nouvingudes a raó d’una per cada treballador actiu, ja que la Instrucció 4/2020 de Funció Pública indica el seu ús preceptiu en cas d’atenció al públic (i els interns en aquest cas són «públic») sense mampares, cristalls o altres sistemes de protecció. L’Administració contesta que amb les FFP2 caducades valen i que la instrucció del ministeri indica que només cal mirar les gomes. AIXÒ ÉS MENTIDA, ja que el que diu en cas d’emergència el material caducat es revisarà. Caldrà sempre realitzar un informe que indiqui que el seu ús és possible, informe del qual segons sembla l’Administració no ha fet encara. I això només si no hi ha disponible material no caducat.

CCOO com estem fent des de fa setmanes, una altra vegada sol·licitem la substitució dels guants i de les mascaretes FFP2 caducades i que es donin als treballadors mascaretes FFP2, guants no caducats, i la resta d’EPP, sempre homologats amb norma UNE.

 

TOTS ELS TREBALLADORS ESTEM FARTS DE TREBALLAR AMB MATERIAL INEXISTENT, INSUFICIENT, CASOLÀ O CADUCAT!

 

 

INSTRUCCIÓ 4/2020 DE LA SMPRAV SOBRE GAUDIMENT DE DIES I VACANCES

 

CCOO VAM SER L’ÚNIC SINDICAT, tal com va reconèixer l’Administració, QUE ENS HEM QUEIXAT PER ESCRIT REGISTRAT I DE MANERA RAONADA DE LES RESTRICCIONS QUE INTRODUEIX LA 4/2020 en matèria de gaudi dels dies de compensació de festius, obligació de gastar dies complets en comptes de torns.

L’Administració, incapaç de reconèixer el seu error, el corregeix encara que simulant que no ho fa, i RECULL LES EXIGÈNCIES DE CCOO manifestant que la instrucció no estava ben redactada.

En concret l’Administració accepta:

 • Que els dies de compensació de festius també es podran gastar, en lloc de restringir el gaudi sol als dies de vacances i assumptes propis.
 • Que no caldrà demanar dies sencers, cicles o setmanes completes de vacances o dies. En concret:
  1. Els companys d’interior podran demanar matins, tardes i nits soltes o en la combinació que es desitgi tal com es fa d’ordinari.
  2. Els companys d’oficines o Tractament no obstant això hauran de demanar-se tota la jornada que els toqui treballar en un dia.

CCOO HEM EXIGIT:

 • Que qualsevol treballador puguin sol·licitar els dies per hores o fracció de mitja hora, com ocorre d’ordinari. CCOO no entenem que poder demanar dies per torns però no per hores soltes.
 • Que s’ajusti la permanència a nivells realistes que permetin el gaudiment de dies i vacances sense restriccions absurdes. Establir percentatges de permanència sobre no se sap a quines quantitats estan referenciades (places teòriques, places reals, plantilla total, plantilla efectiva, etc.), sigui el que sigui i sobretot quan les places a cobrir són fixes però el personal total, de baixa i disponible fluctua contínuament, és absurd i porta a restriccions.

 

 

PRP I PAGA ESPECIAL COVID-19

 

PRP

 

El dimarts 12 de maig el Consell Executiu va aprovar la pròrroga del PRP, que era l’últim tràmit necessari. L’Administració confirma que aquest mateix mes de maig es cobrarà el primer trimestre d’enguany, tal com correspon.

CCOO i la resta de sindicats, amb l’excepció d’UGT, vam acceptar fa un mes donada la situació actual la pròrroga del PRP amb el compromís de negociar un complement millor que el substitueixi quan sigui possible!

 

 

PAGA ESPECIAL COVID-19

 

No hi ha novetat sobre el tema de la paga especial per a treballadors sanitaris i d’altres serveis essencials. El govern continua apunyalant-se entre ells i buscant que sant despullaran per a vestir el sant d’aquesta paga. El departament de Justícia té sol·licitada la nostra inclusió per escrit i amb els informes preceptius.

Ja el passat 14 d’abril, fa gairebé un mes, CCOO vam sol·licitar que es reconegués la labor sacrificada dels treballadors penitenciaris catalans per mitjà d’una gratificació per treball exercit durant la pandèmia, i a la nostra proposta es van sumar més de pressa o més tard la resta de sindicats.

 

CCOO NO ESTEM D’ACORD QUE ENS ROBIN 150€ A CADA TREBALLADOR PÚBLIC CATALÀ PER DONAR-LOS ALS QUE ELLS VOLEN!

 

  ELS FONS ADDICIONALS SÓN NOSTRES I L’ADMINISTRACIÓ NO POT DISPOSAR D’ELLS PER AHORRAR-SE DINERS!

 

CONTRACTACIÓ DE MÉS PERSONAL PER GARANTIR EL GAUDIMENT DE DIES I VACANCES

 

CCOO hem sol·licitat novament l’obertura de la borsa de tècnics especialistes per permetre la contractació de més personal

 

CCOO també hem exigit la cobertura de totes les baixes perquè es faciliti el gaudiment dels dies i vacances  al 100%

ELS TREBALLADORS I TREBALLADORES PENITENCIARIS ENS MEREIXEM EL GAUDIMENT DELS NOSTRES DIES I VACANCES!

 

 

DESESCALADA ALS CENTRES PENITENCIARIS I OBERTURA CENTRES PENITENCIARIS OBERTS

 

L’Administració manifesta que el pla de desescalada que el Govern va demanar a la SMPRAV és un pla obert i encara en elaboració que està avalat per Salut i sotmès a les modificacions que aquesta vulgui introduir i pendent de ser aprovat pel PROCICAT.

L’Administració indica que és un pla flexible i obert. Els centres no s’avançaran a la fase de la regió sanitària on estiguin situats i per això la SMPRAV es planteja la possibilitat de trencar el principi enunciat en la reunió anterior que tots els centres estiguin en la mateixa fase.

La Fase 0 en la qual estem ara segueix les següents pautes:

 

Activitat Condicions de l’apertura i mesures de protecció
Ús de mascaretes

•       Obligatòria pels professionals durant la jornada laboral

•       Recomanada pels interns  (excepte quan el risc de l’activitat la faci obligatòria)

Comunicacions intermodulares

•       En espais de comunicacions: amb vidre o amb distància de seguretat

•       Mascareta pels dos interns/es i higiene de mans a l’entrada i a la sortida

•       Neteja dels espais després de cada comunicació

Visites d’advocats i SOJ

•       En espais de comunicacions als locutoris habilitats

•       Mascaretes tant pels interns/es com pel visitant

•       Higiene de mans a l’entrada i a la sortida tant per l’intern/a com pel visitant

•       Protocol de detecció de simptomatologies pel visitant

•       Neteja dels espais després de cada comunicació

Sortides 100.2 i 3r grau

•       Per treballar, accions de voluntariat i tractaments ambulatoris

•       Ubicació en mòduls separats

•       Utilització de mascaretes

•       Mesures estàndard d’higiene

Perruqueries

•       Atenció individual i prèvia hora

•       A la sala només un intern/a i el perruquer

•       Neteja de l’espai i els estris després de cada servei

•       Utilització de mascareta per part dels dos interns/es

•       No barrejar interns de diferents mòduls

Permisos extraordinaris

•       Prèvia comprovació que serà autoritzada la visita en casos d’hospitals o funerals

•       Amb mascareta per part de l’intern/a

•       Quarantena de 14 dies a la tornada

Activitat esportiva

•       Utilització del gimnàs intramodular així com el camp esportiu obert per activitat individual i amb interns del mateix mòdul

•       Neteja dels aparells després de cada ús. Neteja de l’espai al final de cada sessió

•       Ús guants i tovallola per protegir els aparells

•       Aforament reduït (1/3) per permetre distància de seguretat, Torns.

•       Utilització de mascaretes i guants. Neteja de mans

•       Reducció del nombre de material a compartir

•       Finestra i porta obertes

•       La sortida al camp obert per part dels interns del mateix mòdul serà per realitzar exercici individual, sense contacte i amb mascareta

 

Les fases del procés són:

 

Subfases Dates
F0: Preparació

•       Comunicacions intermodulars

•       Visites Advocats i SOJ

•       Sortides 100.2 i 3r grau a treballar, voluntariat i tractament

•       Perruqueries (atenció individual)

•       Permisos extraordinaris

•       Gimnasos intramodulars I zona esportiva oberta individual I mateix mòdul

11 maig-

17maig

F1: Inicial

•       Comunicacions orals (22/23/24 maig), màxim 50% de la quantitat habitual. Persones procedents de l’estranger 14 dies quarantena.

•       Paquets (72 h quarantena i roba rentada al centre) i peculi.

•       Sortides judicials sense quarantena (25 de maig amb mascareta i guants. Es canviaran la roba i es netejarà.

•       Trasllats sense quarantena (normalment només règim d’aïllament)

•       Gimnasos intramodulars, zona esportiva oberta individual i col·lectiu mateix mòdul

18 maig-

7 juny

F2: Intermèdia

•       Comunicacions familiars, íntimes i de convivència mateix mòdul: 13-14 de juny. Persones procedents de l’estranger 7 dies quarantena

•       Entrades entitats, voluntaris i culte religiós progressivament al llarg del període amb aforament reduït)

•       Ingressos: quarantena 7 dies

•       Esport: s’afegeix el poliesportiu però amb baix contacte i mateix mòdul

•       Pla d’atenció a interns i famílies en situació de vulnerabilitat econòmica

•       Pla de prevenció de sobredosis

•       Contactes JVP i fiscalia per treballar criteris dels 86.4

8 juny-

28 juny

F3: Avançada

•       Permisos i SP

•       Ingressos: es podrà suprimir període de quarantena

•       Esport total però sense barreja d’interns o barreja en espais oberts

•       Obertura biblioteques centrals

•       Revisió situació dels centres oberts i retorn 86.4

29 juny-

19 juliol

Nova Normalitat

•       Es manté obligatorietat de mascareta per tothom

•       Es manté limitació de no barrejar interns de diferents mòduls

 

 

Medi Obert

 

CCOO hem exigit novament que es retorni als seus centres als GMO i CRIMO traslladats de manera forçosa. L’Administració ha contestat de manera vaga i negant-se a donar detalls que a partir de juny començarien a tornar de manera progressiva als seus centres.

CCOO també hem sol·licitat detalls sobre el pla de desescalada dels centres oberts, que quedava clar no apareixia gairebé per cap lloc, i l’Administració ha tornat a repetir exactament les tres fases vagues i genèriques de l’última vegada:

 • Fase actual es pregunta a cada centre quines són les condicions adequades perquè puguin acollir interns. Sembla que és molt difícil perquè fa dues setmanes que anem preguntant.
 • Fase segona. Revisió d’interns de 86.4 per a fixar criteris.
 • Fase tercera. Els interns ocupen la capacitat recomanada per a cada centre.

 

CCOO EN MATÈRIA DE DESESCALADA HEM EXIGIT:

 

 • Que se’ns faci entrega del Document de la desescalada abans de ser aprovat definitivament per poder-lo revisar i fer aportacions constructives.
 • Que unifiquin i actualitzin els protocols de neteja. Cal un protocol únic amb les mesures de seguretat corresponents, i fer-lo complir en tots els llocs.
 • Reclamem com imprescindible una política de prevenció amb els elements materials necessaris pels treballadors/es, i més tenint en compte que la COVID-19 no desapareixerà a curt termini.
 • Calen dotacions materials i EPI’s per tots els treballadors/es i la resta d’elements de prevenció disponibles addicionals, com termòmetres, catifes descontaminants.
 • Major control i seguretat de les videotrucades. Espais i medis adequats i professionalitzats més enllà dels mòbils i el whatsapp.
 • Reorganització d’espais comuns. Contractació de més GAMP si s’amplien els dies de comunicacions.
 • Ampliació del transport amb les condicions de seguretat que siguin necessàries..
 • Retorn als seus centres dels treballadors traslladats forçosos i voluntaris als seus centres oberts.
 • Que es mantinguin els horaris actuals en tots els centres de manera indefinida.

 

 

OFERIMENT DE COMISSIONS DE SERVEI PEL PERSONAL FUNCIONARI I DE VACANT PEL PERSONAL INTERÍ DE TÈCNICS ESPECIALISTES

 

 

L’Administració ens comunica que aviat obrirà un període en què oferirà noves vacants per ocupar en comissió de serveis al personal funcionari del cos de Tècnics Especialistes. La Secretaria comunicaria com en anteriors ocasions que obrirà un període de presentació de sol·licituds tot i que no ha confirmat encara la data.

Paral·lelament, aquest dilluns11 de maig, l’Administració va comunicar als interins l’obertura d’un termini de presentació de sol·licituds que es tancarà el pròxim 18 de maig.

 En aquest nou cas, es torna a produir un acte administratiu que NO està inclòs en la modificació de l’Acord de borsa i que PERJUDICA NOVAMENT ALS INTERINS tancant un termini que no existia.

 L’Administració i la resta de sindicats a excepció de CCOO, han acordat un darrer termini, tancant aquesta opció en el futur, perquè els interins en vacants puguin manifestar la seva voluntat de renunciar a la seva vacant si se li ofereix una en un àmbit funcional o territorial més alt en les seves preferències.

CCOO no entenem l’obertura i tancament de terminis. No hauria d’haver-hi terminis ni tancats ni mig oberts sinó la possibilitat permanent de fer-ho.

CCOO creiem que els interins en vacant haurien de poder canviar la seva voluntat de renunciar o no a la seva plaça quan ho consideressin necessari, ja que la situació una persona pot fer molts girs que l’obliguin a canviar el que en un moment donat havia decidit.

 

 

CCOO creiem que NO hauria d’haver-hi terminis tancats per a aplicar-ho sinó COMPLETAMENT OBERTS I SENSE LÍMITS!

CCOO emplacem a l’Administració a  incorporar a la borsa de tècnics especialistes a tots als substituts i al personal de reforç que hagin sigut contractats amb l’antiguitat corresponent

 CCOO vam ser L’ÚNIC SINDICAT que NO VAM SIGNAR L’ABERRANT MODIFICACIÓ DE LA BORSA

 

CAL NEGOCIAR UN NOU ACORD DE BORSA QUE RECONEGUI ELS DRETS DEL PERSONAL INTERÍ I ELIMINI EL DESASTRE QUE ELS ALTRES SINDICATS VAN ACORDAR AMB L’ADMINISTRACIÓ!

 

 

Barcelona a 13 de maig de 2020

#NOsensemascareta

DESCARREGA EN PDF LA NOTA INFORMATIVA DE LA REUNIÓ AMB EL DEPARTAMENT I LA SMPRAV DE 13/05/2020

US CONTINUAREM INFORMANT!