Comissió de Seguiment: NO, NO HO SÉ, NO ME’N RECORDO, NO TOCA, NO HI HA DATA I NO HI HA DINERS

 

El rumb de col·lisió de l’Administració amb l’iceberg dels seus treballadors és directe, i no sols no redueixen màquines sinó que acceleren creient que ens passaran per damunt. Hi haurà col·lisió, serà molt dura i alguna cosa s’enfonsarà, i NO serem els treballadors penitenciaris.

Aquest és el resum de la «reunió» de comissió de seguiment d’ahir. NO a tot, per definició i sistemàticament.

 • Baixes: No ho sé, la setmana que ve.
 • Cessaments i contractació d’interins de reforç: Ni sí, ni no, ni tot el contrari.
 • Negociació de nou acord: no hi ha data (des de fa dos mesos ja).
 • Negociació PRP: No hi ha data.
 • Compensació d’hores per entrevistes ATRI: dues pedres.
 • Compactació de permís de lactància: dues pedres. Només si al centre li dóna la gana.
 • Horaris de cafeteries: el reflectit en el contracte, és a dir, dues pedres. Ja ho mirarem.
 • Promoció C al B: Dues pedres. Unes poques places arbitràriament triades.
 • Educadors, Publicació de les plantilles: Dues pedres (això sembla ja una pedrera).
 • Incidències del transport: Dues pedres més. L’empresa decideix les retallades de trajectes i horaris.
 • PRPdels interins: Que reclamin. De fer-ho d’ofici, dues pedres, no es pronuncien.
 • Vacances i permisos dels interins cessats: Ho miraran un dia d’aquests.
 • Actes públics: Dues pedres. A les fosques es pot fer tripijocs més bé.
 • Comissions de servei i vacants a interins: Tot és perfecte, ho juren per Snoopy.
 • Criteris de comissions de servei: Els que jo vulgui.
 • 5a convocatòria de reforços: No, ja veurem, no ho sé.
 • Model de Medi Obert: Avui no toca, el mes que ve, el més tard possible.
 • Obres C.P. Quatre Camins: Fins a 2022.
 • Obres Ponent, Brians 1 i Brians 2: No hi ha diners.

Els punts tractats amb més detall:

Baixes

 

No ens lliuren les dades de baixes. Diuen que les lliuraran el dilluns. Quan preguntem, diuen que no saben les xifres ni aproximadament. Després de molt insistir diuen que s’han mantingut estables, és a dir, que si les coneixen però no les volen donar perquè no les usem contra ells.

CCOO sol·licitem que el dilluns se’ns faciliti l’històric de baixes mensual de l’últim any.

 

Comissions de servei, criteris d’assignació i de cessaments, i llistat

 

Es neguen a parlar de res. Només lliuren les comissions de servei a 1 de novembre d’aquest any. Hi ha 630 comissions de serveis y encàrrecs de funcions! Els treballadors no volem mes comissions TRAMPOSES ni concursos ATRI MANIPULATS! Volem els concursos per ocupar els llocs de treball de forma definitiva!

 

Concurs de TRASLLATS de Tècnics Especialistes JA!

 

Concurs de comandaments intermedis (CUSI/CAF/EAA etc.) JA!

 

Substitucions, comissions i reforços

 

Totes les incorporacions es realitzaran el dia 01 de novembre.

Cessen 130 reforços i es contracten 95 substitucions i reforços no estructurals. Una part de les vacants es cobreixen estructuralment amb interins però malgrat la nostra insistència, no donen les dades completes per a impedir que puguem aconseguir una imatge clara de les altes i baixes reals, ja que amb tota seguretat els interessa ocultar-les. S’escuden en què les baixes per IT varien la situació però també es neguen a donar dades d’aquestes baixes.

Curiosament mentre CCOO insistim i insistim, la resta de sindicats estan més callats que un mort. CCOO ens temem el pitjor.

CCOO denunciem la situació de desesperació que hi ha en tots els centres penitenciaris. La tònica és continuada, carència de treballadors per garantir els mínims de seguretat imprescindibles, qüestionament de permisos i llicencies, peticions voluntàries i forçoses de serveis extraordinaris continuats i modificacions dels torns de treball en la majoria de les guàrdiesEl desconeixement dels assistents per part de l’Administració del que és un pati o un mòdul és absolut, i desconeixem la política futura de cobertura de serveis.

CCOO sol·licitem la cobertura immediata de totes les incidències, i la revisió a l’alça de les relacions de lloc de treball d’interior, oficines i tractament.

 

Convocatòria de nous processos de reforç

 

CCOO sol·licitem que es convoquin urgentment noves proves en el CAR per a entrar com a reforços, a les 300 persones que queden en llista del procés obert fa any i mig. L’Administració contesta que voldria realitzar un procés nou liquidant el de 2017 sense convocar a les 300 persones que encara queden. CCOO pressionem perquè l’Administració es pronunciï de manera clara però es resisteix com a gat panxa a dalt i no sap si al final convocarà als 300 que queden d’aquest procés de 2017, o si no els convocarà, o si el Pisuerga passa per Valladolid i a vegades plou en Tombuctú.

 

Oposicions

 

L’Administració ens comunica que respecte a les àrees de tractament es mantenen les dates de previsió dels procediments selectius en curs.

CCOO sol·licitem si hi ha més informació respecte a la petició d’oferta pública de 281 tècnics especialistes, l’Administració respon que l’expectativa continua sent pel darrer trimestre de 2020 o primer de 2021.

 

Procediment selectiu Educadors Àmbit Execució Penal

 

El Departament comunica que la previsió de publicació de resultats de la primera prova completa serà durant la segona quinzena de novembre.

CCOO critiquem a l’Administració per no voler avançar res respecte als resultats definitius del primer examen tipus test, ni respecte a la publicació de les noves plantilles en relació amb les impugnacions presentades.

CCOO presentem queixa  a l’Administració, que amb nocturnitat i traïdoria ens va enviar una proposta de bases de concurs de trasllats d’educadors de l’àmbit d’execució penal sense cap reunió de negociació.

CCOO hem recordat sempre a l’Administració que l’Acord de condicions del personal penitenciari del 2010 recull que els concursos de trasllats seran excepcionalment posteriors pels col·lectius de tractament. L’Administració manté la seva intenció de vulnerar-lo com va fer amb els psicòlegs.

 

Vacances i permisos dels interins i reforços

 

CCOO exposem que hi ha problemes amb el gaudiment de les vacances i permisos en el cas dels interins de reforços que enllacen contractes d’1 mes, ja que se’ls denega sistemàticament i al final no els poden gaudir-los i no els cobren. L’Administració diu que ho miraran i evita comprometre’s a res a pesar que reconeixen que el gaudiment de les vacances és un dret reconegut.

 

Negociació del nou Acord de Condicions de Treball, de jubilació anticipada i 2a activitat i del nou PRP (o la seva absorció en l’específic)

 

No hi ha encara data al·legant suposats motius d’agenda que ja no creiem. Al setembre se’ns va dir que durant la primera quinzena d’octubre i encara continuem insistint. Ara diuen que al novembre.

 

Grup de Treball de Medi Obert

 

CCOO portem sol·licitant una reunió des de fa ANYS. Durant l’estiu se’ns va dir que finalment hi hauria una reunió al setembre. Després de continus retards, finalment es durà a terme el 26 de novembre.

CCOO sol·licitem en solitari que no s’implantin programes nous o canvis en els sistemes de classificacions com el del compliment de condemnes curtes íntegrament en centres oberts fins que es pugui avaluar l’impacte en matèria de plantilla i condicions laborals. L’Administració no fa cas.

 

Promoció del C al B

 

L’Administració passa per complet de l’acord del 2006 que fixava 150 places en tres torns de 50. No serà una promoció en el lloc de treball, sinó que triaran arbitràriament unes poques places del C, que arterosament no defineixen, per a convertir-les en B. CCOO ens imaginem que com si això fos Haití, ja podrien tenir al cap fins i tot el nom dels quals les ocuparan.

 

Compensació d’hores per acudir a entrevistes de llocs provisionals convocats per ATRI

 

CCOO defensem que es compensi les hores gastades pels treballadors per a acudir a convocatòries ATRI de llocs provisionals. L’Administració es nega i diu que el treballador per a anar ha de gastar els seus dies d’assumptes propis, compensació de serveis o vacances.

En el cas de la prova escrita del concurs de comandaments en curs, donaran únicament el temps indispensable.

 

Compactació del permís de lactància

 

CCOO defensem que es respectin els criteris d’autorització. L’Administració es nega a això i diu que cada centre ho decideix lliurement segons les seves necessitats de servei particulars. Casuística que al CP Lledoners i per la Secretaria suposa l’arbitrarietat elevada al rang de criteri.

CCOO ens queixem que les necessitats de servei són extraordinàries i sobrevingudes no poden persistir en el temps perquè llavors deixen de ser extraordinàries. A l’Administració li entra per una oïda i li surt per l’altre.

 

Horaris de cafeteries

 

L’Administració diu que ha de cenyir-se al contracte, que es va negociar a esquena dels sindicats i sense consultar amb els treballadors, amb horaris més restrictius que els actuals. Presenta un informe del CIRE de venda de tiquets per centres amb franges horàries de més o de menys afluència de treballadors amb la intenció clara d’atacar a les franges menys rendibles.

CCOO li recordem que l’Administració i especialment el CIRE presten un servei públic que no poden supeditar als beneficis, i que el servei s’ha de donar, ja que els treballadors no poden sortir del centre. L’Administració ho mirarà, però ens temem que ho farà amb el mateix interès que un ànec es mira un Rembrandt.

 

Formació

 

CCOO sol·licitem una vegada més la reunió del grup de formació per a tractar entre altres temes les restriccions a l’hora d’autoritzar cursos per raó del lloc que s’ocupa (oficines o interior i tractament). No donen data. Continuarem insistint.

 

Incidències del transport

 

CCOO ens queixem que el transport s’ha retallat alguns dies per raons extraordinàries, sortint únicament des de Fabra i Puig i suprimint la parada en l’estació de Martorell. També sol·licitem que es compensi als funcionaris afectats per les restriccions.

L’Administració contesta sorprenentment que les decisions de retallades de parades i trajectes les pren l’empresa. CCOO li contestem que és l’Administració la que contracta a l’empresa i no a l’inrevés, per la qual cosa és la que ha de decidir les afectacions, i que si no se senten capaces o no tenen ganes, tenim l’AIS en contacte amb els mossos per a avaluar la seguretat a cada moment i aconsellar trajectes i parades en cas d’incidències. Diuen que ho miraran novament i que els enviem les incidències que ells mateixos haurien de recopilar.

 

PRP dels interins

 

L’Administració diu que han de ser els interins que no estiguin treballant els que reclamin individualment els PRP que haurien d’haver cobrat després de 6 mesos de servei. CCOO defensem que es faci d’ofici en tots els casos.

 

Obres al C.P. Quatre Camins

 

El responsable d’obres per part del Departament compareix en la comissió informant-nos que la licitació ha finalitzat, durant el mes de novembre planificaran l’execució de l’obra que s’iniciarà la primera quinzena de desembre.

Les taulades i baixants faran que l’obra s’allargui fins a 23 mesos aproximadament. La fase inicial serà de 2 a 3 mesos per les oficines i els patis de serveis. Posteriorment, S’iniciaran les obres al MR01 i MR05, Infermeria, DAE, cuina i Zones de tractament, durarà fins juliol. Respecte a la ubicació  dels interns, estan valorant encara si es quedaran en algunes de les dependències durant l’obra, o si seran  traslladats temporalment. Durant les següents fases, es realitzaria el MR02, el MR03 i finalment el MR 04.

CCOO sol·licitem que simultàniament a les obres s’estableixi un pla d’eliminació de les plagues de tota mena que arrossega el centre, l’Administració reconeix que també ho tenen present i ho traslladaran a l’empresa.

CCOO sol·licitem que es resolguin definitivament els desperfectes de la carretera, forats, desnivells, peraltes, l’absència de senyals viaris, la carència d’amplada i senyals de perillositat i la completa reparació de l’asfalt, que amb quasi total seguretat es deteriorarà més encara amb la circulació dels vehicles de les obres. L’Administració pren nota i es compromet a tractar amb la mateixa empresa la situació per analitzar si la reparació serà prèvia o posterior. CCOO exigim que sigui prèvia i prioritària.

 

Obres al C.P. Ponent, C.P. Brians 1 i C.P. Brians 2

 

L’Administració reconeix no tenir els recursos econòmics per poder assolir les obres al CP Ponent i Brians 2, un per antic i l’altre per la falta de finalització de l’obra amb què va ser inaugurat. CCOO no acceptem les excuses i denunciem el pèssim estat d’aquests centres, les partides pressupostàries és responsabilitat seva aconseguir-les. 

Paral·lelament ens comuniquen que les obres a Dones de Brians 1 estarien ja finalitzades.

 

EN RESUM

 

L’Administració prepara poc o gens les reunions amb la part social, fent servir excuses banals i arguments peregrins recurrents. CCOO vam plantejar molts altres temes que vam sol.licitar tractar, inclosos als Acords de condicions de treball de personal penitenciari, i que van ser descartats directament.

 El personal penitenciari no pot continuar a la cua dels interessos de l’Administració. Amb aquesta actitud el que deixen clar és que tant se’ls en dóna el que succeeixi en les presons catalanes.

 Avui, més que mai no som cap prioritat i podem observar que som simples números per l’Administració. Lamentablement, els nostres gestors es miren el seu melic i obliden l’abisme que els separa dels treballadors.  Aquesta Administració està més preocupada per temes polítics que per les condicions dels treballadors i la prestació dels serveis. Han perdut la nostra confiança!

Per CCOO l’Administració erròniament ensorra els darrers ponts d’unió amb els seus treballadors.

CCOO ja hem anunciat que en cas de no veure millores urgents i un canvi en el tarannà actual iniciarem un seguit d’accions continuant la lluita en defensa de tots els treballadors.

Barcelona a 31 d’octubre de 2019

 

DESCARREGA EN PDF LA NOTA INFORMATIVA DE LA «REUNIÓ» DE LA COMISSIÓ DE SEGUIMENT DEL 30-10-2019

US CONTINUAREM INFORMANT!