CCOO DENUNCIEM I EXIGIM MESURES URGENTS AL SECRETARI PER RESOLDRE LA SITUACIÓ CRÍTICA DEL C.P. JOVES

La Secció sindical del CP Joves i l’Agrupació de Personal Penitenciari de CCOO hem dirigit el següent escrit al Secretari de la Secretaria de Mesures Penals, Amand Calderó, denunciant la situació crítica i proposant alternatives per obrir el debat que permeti resoldre la situació i prendre mesures urgents amb l’objecte de revertir la desastrosa situació en què es troba el Centre Penitenciari de Joves.

Darrere de la violència quotidiana i aquest moment extrem que està convertint el C.P. Joves en un lloc estrella de les estadístiques negatives a les presons catalanes apareixen una sèrie de fenòmens que sumats poden explicar la situació i sobre els quals CCOO vol no només identificar sinó proposar solucions raonables i factibles, solucions que no puguin contestar des de la Secretaria de Mesures Penals  amb demagògies o impossibilitats metafísiques.

En primer lloc, les variables que ens han portat fins aquí:

Uns perfils d’interns la mescla dels quals és explosiva:

1- Preventius amb condemnes molt curtes i sense res que perdre com a comportament i efecte preventiu de la sanció.

2- Immigrants joves amb un comportament molt delinqüencial, els famosos «menas» sobretot.

3- Unes edats on les diferències marquen el comportament: existeix un perfil de 21- 25 anys l’actitud dels quals arrossega i genera més conflictivitat respecte als més joves (18-21). En aquest sentit tenim com a experiència contrastada el temps en què aquest Centre tenia una edat mitjana d’interns menor i una millor convivència. Una millor convivència és una condició sine qua non per al treball efectiu en les àrees de Rehabilitació, per les quals tant s’aposta.

Un «empoderament» mal estimulat i pitjor entès que s’ha transformat en altivesa i desafiament constant al professional, que porta a constants mancades de respecte cap als treballadors del Centre. Les sancions no compleixen el seu efecte preventiu. És necessari recordar que per cada Codi 1 o 2 activat s’eviten diàriament desenes d’ells: la forma de treballar dels professionals d’aquest centre és el constant «apaga focs» i a ells es deu que les «estadístiques» no vagin a pitjor. Les baralles no són un fet puntual i casual: quan arriba el Codi és quan ja s’han llimat desenes de friccions i situacions complicades. Compte amb pensar que només ocorre el que marquen les estadístiques de la DG.

Una plantilla envellida i desmotivada, que si bé ha rebut nous reforços -demanem expressament aquí que ja no es perdin- serà un constant motiu de problemes: no fa falta explicitar aquí mitjana d’edats, baixes laborals tant per malaltia com per resultat de la violència física que els incidents. No fa falta estendre’s en això però sí afegir el següent: És conscient la Secretaria de Mesures Penals que la direcció de personal que ha portat la ex gerent no ha donat bons resultats? Que sota el seu mandat s’ha aconseguit el rècord de baixes laborals, de desmotivació de la plantilla, de conflictes que ella creava en lloc de solucionar-los? Podem respectar la decisió des de la Secretaria de triar això que es diu «línia dura» en el tracte i gestió de Recursos Humans, però, preguntem: Ha estat eficient? Ha millorat l’ambient laboral? No és millor el diàleg i la cerca de solucions factibles als problemes? No és millor buscar el compromís dels professionals amb el seu treball en lloc de cremar-los?

Unes instal·lacions que no estan preparades per a una situació així. Més enllà del recent Codi 3 -i aquí cal felicitar el bon treball dels funcionaris- ni Ingressos ni Infermeria són departament preparats per a complir sanció: no fa falta detallar el que tots sabem. Només el DERT té la capacitat per a això. Si està saturat, és que no s’ha construït amb previsió, i atès que els pressupostos i els «sostres de despesa» són sempre «una bona excusa» per a no fer res, des de CCOO proposarem una sèrie de mesures a les quals no podran respondre amb aquesta sortida habitual. Per cert, si amb 300 interns hi ha saturació de sancionats, 1r grau, etc. Un aplaudiment per al planificador: Com estaríem amb 400?

Aquest dimarts 5 de febrer es va reunir la Mesa de Seguretat. La informació continguda en aquesta reunió no es pot fer pública, però algunes propostes sí que han de debatre’s ja i tenen a veure amb el model de presó per a joves que vol tenir la Generalitat. Si de debò aposten per tractar de reinserir als qui estan en una incipient carrera delictiva, treguin a les tipologies més conflictives d’aquest Centre. Tot l’esforç de Tractament està sent inútil si la violència es normalitza.

No es posarà fre a aquesta situació si les sancions no tenen efecte de prevenció general, és a dir, que dissuadeixin futures conductes similars. Proposem que el DERT es transformi en un Departament de Sancionats: 20 places per a complir aïllaments provisionals, mesures cautelars i sancions. Que siguin executives en casos de violència, tant entre interns com, per descomptat, contra professionals. Que un 1r Grau sigui no només una temporadeta de vacances amb TV sinó que, a més, ho sigui en un penal d’adults (per descomptat amb l’excepció recollida en Llei de no barrejar-se). Un doble motiu per a portar-se bé. En cas d’interns que no comuniquen poden ocupar-se places en presons llunyanes. Si estan en l’edat adequada i han de tornar en 2n grau, que
tornin a Joves.

Altres mesures es discutiran en Mesa de Seguretat i reunions posteriors on CCOO les defensarem. La Direcció d’aquest centre té a la seva mà exposar la problemàtica sense complexos i les solucions a la Direcció General, i tots dos tenen a la seva mà que aquesta presó no perdi el seu rumb definitivament i acabi enfonsada xocant amb un iceberg, un símil oportú que tantes vegades hem usat.

Barcelona 06 de febrer de 2019

 

DESCARREGA EN PDF EL TEXT REGISTRAT AL SECRETARI DE MESURES PENALS ON CCOO DENUNCIEM I EXIGIM MESURES URGENTS PER RESOLDRE LA CRISI DEL C.P. JOVES

US CONTINUAREM INFORMANT!