COMUNICAT-RESPOSTA DE LA PLANTILLA DE BRIANS 1 DAVANT DE LA CARTA DE COMIAT DE L’EX-DIRECTOR JOSEP FONT I RESPOSTA A LA CARTA DEL DIRECTOR GENERAL AMAND CALDERÓ DE DATA 19/12/2018

Els funcionaris de Brians 1 identificats amb el nostre NIP responem aquí  a diverses afirmacions inexactes i negatives sobre la plantilla escrites ahir per l’ex-director, senyor Josep Font . Ho farem  les vegades que calgui en defensa del nostre honor professional.  La seva gestió ha desgovernat el centre i ha cessat o dimitit,  abans que res, per la seva incapacitat per dirigir la presó. També per haver ofès al col.lectiu de treballadors del centre de manera injustificada i sistemàtica, causant més de 100 baixes mèdiques en el centre, dada que parla per si sola de què aquest relleu era imprescindible i urgent. Deixem clar, d’entrada que no acceptem la seva carta com un alliçonament després d’una dimissió/cessament (tant se val). No és de rebut perquè un sol, un només,  dels funcionaris adherits a aquest manifest té més experiència , coneix  i sobre tot, estima més el centre i el servei públic que el director que tan malament ens qualifica. D’altra banda, el treball honest i quotidià nostre té més veracitat i garantia d’èxit que unes línies escrites per un director de 14 mesos, gens significatiu en la història de 27 anys del centre.

Detallem i clarifiquem algunes afirmacions de la carta de comiat:

  1. El xantatge i l’assetjament al que al.ludeix el director cessant només l’ha dispensat ell, segons s’ha acreditat en el darrer any horrible per aquesta plantilla, testimonis n’hi ha dojo. Simplement ara s’ha comprovat, com no podia ser d’una altra forma, que no es pot menyspreuar, insultar, coaccionar o amenaçar als funcionaris amb expedients injustificats. No és ningú vostè per qualificar-nos en primera persona, de torturadors, maltractadors o corruptes,  sense que vostè obtingui la proporcional i democràtica resposta. Més encara, la via judicial resta oberta i ja se sap que no és només per donar pretext a les seves insinuacions o prejudicis malaltissos contra els funcionaris.
  1. De quins col.lectius o funcionaris minoritaris afectats en els seus privilegis parla a l’escrit? Ja que no precisa l’acusació, podem entendre que el més evident privilegi per qualsevol observador imparcial és que un directiu, amb el sou de dos funcionaris de base, deixi el centre al punt del col.lapse i encara vulgui plegar acusant a tort i dret, no assumint el seu fracàs. Per que fa a al·lusió –un cop més difusa i inconcreta- a una hipotètica desafecció en els valors de la nostra organització, afirmem que la més visible falta de valors a a feina l’ha palesat el senyor Font, a la vista del què ha succeit. Si vol concretar, podriem parlar de respecte, treball en equip o, inclús, de tracte igualitari a tots els interns , no només als més conflictius als que ha beneficiat amb la seva laxitud o omissions en el règim disciplinari. Així, desprotegint als funcionaris i perjudicant als interns de bon comportament, qualsevol pot millorar estadístiques. Tant segur com és el camí ràpid per enfonsar un centre penitenciari per moltes paraules del manual del bon directiu virtual que vulgui fer servir. De debò que vol parlar de propaganda?
  1. Més enllà de la seva fe en l´auto-optimisme per escrit, la seva gestió no deixa cap resultat positiu sinó molts efectes negatius. Ens deixa ara un centre trencat, amb un terç de la plantilla d’interior de baixa mèdica, amb uns comandaments intermedis desautoritzats per vostè i, no s’oblidi, un equip directiu molt afeblit després d’aquesta terrible etapa laboral. Finalment, vostè agraeix per escrit el suport de col.laboradors i treballadors anònims. Aquí te més de dos-cents treballadors ni anònims, ni incívics, ni covards, ni intoxicats ni corromputs (son termes que fa servir a la seva carta) que el que més agraeixin és que vostè hagi cessat. No oblidi que qualsevol funcionari treballador, just i honest dóna honor a la institució no només els que vostè decideixi en unes línies. Li desitgem també un bon any.

Per últim, davant del comunicat del director general de data 19/12/2018 adreçat a la plantilla, cal fer les següents correccions o puntualitzacions:

  1. El canvi de centre de penats a preventius no ho va encapçalar el director que ha cessat. Ho va fer la plantilla de més de 500 funcionaris i, en tot cas, comandats l’anterior direcció. Cal revisar el calendari per comprovar aquest extrem i corregir la dada errònia.
  2. No hi hagut cap campanya d’insults, calumnies i injuries tal i com vostè afirma. Hi ha hagut una protesta laboral legal i, sobre tot, legítima per la situació creada, en exclusiva, per l’ex-director i secundada pel sotsdirector d’interior. Aquest darrer càrrec, de manera continua, s’ha dedicat a molestar i angoixar verbalment i per escrit a un munt de funcionaris del centre.  Tots nosaltres som funcionaris públics i coneixem  perfectament els límits de la protesta sindical. Recordi que tots els sindicats han donant suport i cobertura a aquesta lluita de la plantilla, arribant al punt de presentar diverses querelles penals contra Josep Font. No és responsabilitat de la plantilla aquesta greu crisi, nosaltres mai havíem viscut quelcom així, cosa que no pot dir el directiu dimitit, una altra dada rellevant.
  3. El nostre compromís vers la reinserció des interns i el compliment del mandat de custòdia està fora de qualsevol dubte, més encara quan s’especula sobre nosaltres sense dades. Ho mostrem cada dia amb fets, no amb escrits o anàlisis que no es compadeixen amb la veritat del què passa. La plantilla de Brians 1 reivindica el seu bon nom i el respecte degut. Li demanem que doni trasllat del nostre escrit a la senyora Consellera de Justícia perquè ho consideri també a l’hora de valorar, amb un bon balanç de dades, els extrems d’ aquesta crisi la qual volem es tanqui aviat. Aquest és el nostre primer desig ara. Li desitgem també unes bones festes.

 

(Segueixen les signatures de més de 250 treballadors del Centre Penitenciari Brians 1)

 

DESCARREGA EL COLMUNICAT-RESPOSTA DE LA PLANTILLA DE BRIANS 1 DAVANT DE LA CARTA DE COMIAT DE L’EX-DIRECTOR JOSEP FONT I RESPOSTA A LA CARTA DEL DIRECTOR GENERAL AMAND CALDERÓ DE DATA 19 DE DESEMBRE DE 2018