REUNIÓ AMB L’ADMINISTRACIÓ. ENCARA NO HI HA TESTS

 

Avui, 22 d’abril, cinc dies després de reunir-nos a través de videoconferència amb l’Administració, CCOO ens reunim una altra vegada per problemes d’agenda de l’Administració el divendres vinent. Han assistit per part del Departament la Directora de Serveis, la Subdirectora General de RR.HH. i Relacions Laborals del departament de Justícia, la responsable de l’Àrea de Relacions Laborals de la Direcció de Serveis, el Secretari de Mesures Penals i la Subdirectora General de RR.HH. de la SMPRAV.

 

COMPLIMENT DE LA INTERLOCUTÒRIA DEL TSJC ACONSEGUIDA PER CCOO

 

CCOO novament exigim a l’Administració que es compleixi la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya del dia 8 d’abril. Escudar-se en Salut, en l’ASEPEYO o el Sursum corda no els podrà salvar d’una futura demanda per incompliment.

 

L’ADMINISTRACIÓ ESTÀ PRENENT MESURES PARCIALS DE COMPLIMENT PERÒ SÓN CLARAMENT INSUFICIENTS

 

TEST ràpids i PCR

 

No és presentable que hi hagi companys enviats a la seva casa durant dies o que tornin del confinament obligatori sense que se’ls hagi fet cap prova, posant en inseguretat a les seves famílies i als seus companys. Som un servei que la mateixa Administració admet com a essencial i prioritari. No se’ns pot tractar com a elements prescindibles i no prioritaris.

El procediment de selecció dels treballadors i treballadores que han de passar els test fixa que l’estudi de contactes es fa dins del departament però després la decisió de la seva realització la pren Salut, la qual té les seves pròpies prioritats. Les proves dels interns les fa l’ICS directament però la dels funcionaris es deriven als CAPs.

CCOO considerem que és imprescindible un protocol clar i sobretot no restrictiu que fixi en el fet que situacions se’ns han de realitzar els test. El departament de Justícia ha de ser capaç de defensar davant de Salut el caràcter prioritari dels treballadors penitenciaris, de la qual cosa si hem de ser sincers, comencem a creure que ni saben fer-ho ni volen.

 

En el departament de Justícia són molt ferotges quan la centralització ve de Madrid però no quan la centralització es fa dins de la mateixa Generalitat i és Salut la que centralitza i decideix absolutament tot!

 

L’Administració manifesta que ja s’ha perfilat un protocol amb Salut, que és la que fet i fet decideix en exclusiva a qui se li fa els test, i repeteix diverses vegades com si això fos el seu escut salvador, que en la reunió d’avui del PROCICAT s’hauria de tractar el tema i arribar a un acord. Juren novament que aquesta setmana sí que hauria d’estar fixat un protocol però qualsevol protocol sempre està lligat al fet que hi hagi més test i com ha ocorregut anteriorment, els test sembla que arribaran «hoy no, mañana».

 

CCOO NOVAMENT EXIGIM QUE S’ACTIVI UN PROTOCOL JA!

 

Equips de Protecció

 

Les úniques novetats respecte a fa cinc dies són:

 • Les màscares quirúrgiques adquirides fins ara han passat d’una mica més de 6.000 a 33.875 pel que en teoria podria començar a substituir-se les lliurades inicialment i indica clarament que la interlocutòria del TSJC aconseguida per CCOO comença a fer els seus efectes. Sense ella seguiríem amb les avares almoines de Salut.
 • Emportaran 5000 FFP2 noves NO caducada. CCOO hem exigit que es lliuri com a mínim UNA a cada treballador, ja que fins avui l’única FFP2 que tenim és una de museu caducada fa més d’un lustre.

L’Administració intenta marejar la perdiu darrere d’un mur de paraules però finalment queda clar que no hi haurà lliurament general de FFP2 no caducades i que les guardaran com van fer amb un altre lot similar de FFP2 no caducades adquirit el mes passat. Les úniques que estan disposats a reposar són les FFP2 caducades, de les quals tenen encara desenes de milers en estoc.

 • Sembla que s’han adquirit una gran quantitat de guants, que CCOO esperem que per una vegada siguin de la norma UNE correcta.
 • Els 250 vestits de protecció que el divendres passat van dir que haurien d’arribar aquesta setmana, s’han convertit en 200 que arribaran la setmana que ve. Novament «hoy no, mañana”.

CCOO exigim que es validi unes instruccions de lliurament i reposició de material, ja que actualment no sembla haver-hi cap altre procediment que queixar-se i demanar una altra. I si no et queixes, doncs res.

 

Desinfecció dels centres

 

L’Administració manifesta que s’ha gastat 1.000.000 d’euros en contractes de neteja per als centres penitenciaris catalans que no veiem per cap lloc, ja que a la vista està que es continua fent el mateix que es feia abans de la crisi de la COVID. Les desinfeccions reals són escasses, puntuals, no generals i d’emergència.

CCOO li hem exigit a l’Administració que prengui mesures de desinfecció bàsiques:

 • Les màscares de moment cal portar-les de la Xina però el lleixiu no i barrejar 9 parts d’aigua i una de lleixiu per a aconseguir lleixiu al 10% ho fa un pàrvul.
 • Estoretes xopes amb lleixiu al 10% en les entrades dels centres.
 • Que es prenguin mesuraments de temperatura amb termòmetres d’infrarojos. L’Administració contesta que Salut els ha dit que no serveix per a res. No, no és el programa Polònia.
 • Que es desinfecti diàriament tal com ordena el TSJC en la seva interlocutòria, com a mínim totes les zones comunes (vestidors, sales de descans, menjadors i cabines d’accés i de mòdul) diàriament i cada setmana TOTA la resta dels centres.

 

CCOO recordem que usar l’UME, que paguem tots amb els nostres impostos, és gratis i que els militars no es mengen als nens crus!

 

HORES EXTRAORDINÀRIES

 

CCOO hem defensat aclariments sobre com s’assignaran les hores extraordinàries i hem demanat que s’estableixi un procediment clar i taxat a l’hora d’assignar les hores extraordinàries que impedeixi la discrecionalitat i el favoritisme dins dels centres.

L’Administració diu que les hores extres que es demanaran seran majoritàriament nits i ha deixat clar a petició de CCOO que si una persona no pot fer un servei extra, sigui nit o un altre, perquè li toca treballar aquest mateix servei, la llista no correrà i a aquesta persona es mantindrà al cap de la llista.

CCOO NO estem d’acord com estan valorades les hores extres i reiterem la nostra posició que com a mínim haurien de valorar-se com les hores extres dels bombers.

 

SI ELS BOMBERS SÓN ESSENCIALS, NOSALTRES TAMBÉ HO SÓM!

 

OBERTURA DE LA BORSA DE TÈCNICS ESPECIALISTES

 

CCOO, tal com vam fer el divendres passat i CONTINUAREM FENT, hem demanat novament que s’obri la borsa d’interins a persones del carrer, ja que sense noves incorporacions és impossible que els que estan treballant actualment puguin gaudir del necessari descans a forma de dies i vacances.

L’Administració manifesta que en aquest moment manca personal per a tramitar sol·licituds i currículums i que pugui portar el procés.

ELS HA ENXAMPAT EL TORO A ELLS PERÒ LA BANYADA, COM SEMPRE, ÉS PER ALS QUE ESTEM EN ELS CENTRES!

 

CONTINUÏTAT DELS REFORÇOS

 

Quant als companys interins els contractes dels quals cessen el 30 de març, l’Administració sorprenentment no dóna seguretat sobre la seva renovació.

Ni s’assabenten ni volen assabentar-se:

 1. Hi ha un 31% d’absències totals sobre la plantilla anterior a la crisi.
 2. Abans de la crisi deslligada per la COVID ja hi havia gairebé 485 llocs de la RLT sense cobrir, la immensa majoria d’interior.
 3. Les vacances, dies de compensació de festius i d’assumptes propis no es poden gaudir.
 4. Necessiten cobrir serveis per mitjà d’hores extres.

I TENEN LA BARRA DE DIR QUE NO SABEN SI ELS RENOVARAN?

LA NECESSITAT DE COBRIR PLACES ÉS INELUDIBLE I IMPRORROGABLE! HAN DE RENOVAR A TOTS ELS REFORÇOS!

 

 

COMPLEMENT TEMPORAL PER SERVEI  PRESENCIAL PROPOSAT PER CCOO

 

CCOO novament hem defensat LA NECESSITAT D’UN COMPLEMENT EN FORMA DE DINERS QUE RECOMPENSI LA LABOR DE TOTS ELS TREBALLADORS, tant d’interior com d’oficines i tractament, que estan prestant servei efectiu en els centres en les dures condicions actuals, escassos de personal, sense protecció adequada i amb vacances i dies anul·lats sine die.

L’Administració es mostra aparentment receptiva prenent-la en consideració.

 

CCOO continuarem pressionant l’Administració respecte a aquest tema i esperem que la resta de sindicats finalment s’uneixi a nosaltres i també facin pressió!

 

SUBSTITUCIONS DE L’ÀREA DE TRACTAMENT

 

CCOO hem demanat informació sobre l’opac procés de la bossa d’interins de tractament i sobretot pels 8 juristes fantasmes sortits del no-res, ja que ni tan sols hi ha una nova bossa de juristes.

L’Administració diu que som servei essencial i per això s’ha impedit el pas a la condició d’interí de tractament als que ja són treballadors i treballadores penitenciàries, especialment els tècnics especialistes.

Per a sorpresa nostra, i ja van diverses avui, l’Administració ha dit que l’experiència prèvia és imprescindible en el cas dels tècnics especialistes però segons sembla no en els de tractament. Segons l’Administració no pot prescindir dels tècnics especialistes perquè es necessita gent experimentada però pel que sembla qualsevol pot venir a l’àrea de Tractament, la qual cosa no deixa de ser una argumentació peculiar.

També han manifestat que la idea ha estat aconseguir una presència efectiva del 70% del personal de tractament i per raó d’aquest objectiu s’ha contractat interins de rehabilitació. ¿Per què no fam el mateix amb interior i oficines?

CCOO hem preguntat també específicament respecte al cas dels juristes.

L’Administració contesta que ha fet ús sense previ avís d’una presumpta llista de candidats per a serveis centrals ja preexistent i d’ella han tret 8 flamants juristes que han enviat a Mas d’Enric (2), Puig dels Basses (3), Joves (1), Dones (1) i Brians 2 (1).

 

CCOO ENS OPOSEM FRONTALMENT A UN PROCÉS OPAC, ARBITRARI I SENSE CAP GARANTIA QUE SEMBLARIA DISSENYAT PER A COBRIR PLACES A DIT I AMB CANDIDATS CONCRETS EN MENT!

 

 

VACANCES I DIES DE COMPENSACIÓ DE FESTIUS I ASSUMPTES PROPIS

 

CCOO hem defensat que no es pot tenir treballant fins a l’extenuació al personal que està prestant servei en els centres AMB DIES I VACANCES ANUL·LATS.

Gaudir de permisos o vacances actualment certament significa únicament tancar-se a casa, Portem ja així gairebé sis setmanes i sembla que encara queden bastants més per davant, si és que no són mesos.

CCOO li hem deixat clar a l’Administració que ha de tenir un pla de desescalada que permeti assegurar el descans dels treballadors permetent-los desconnectar de manera adequada i quan els treballadors ho considerin necessari.

L’Administració contesta que a mesura que vagi evolucionant la situació de les plantilles, amb les incorporacions de treballadors que acaben el seu confinament o han estat donats d’alta, anirà permetent vacances i dies.

 CCOO hem sol·licitat que s’estengui el gaudi dels dies de 2020 durant TOT l’any 2021.

 

CENTRES OBERTS

 

CCOO hem tornat a demanar que se’ns informi en quines condicions s’han emportat als companys GMO i CRIMO dels centres oberts als centres tancats i quan acabarà la mesura.

L’Administració contesta que és en assignació temporal de funcions i que la mesura durarà mentre no hi hagi interns en els centres oberts. Una vegada s’obrin aquests, tornaran als seus llocs.

CCOO creiem que s’hauria d’haver respectat els criteris del reglament general de provisió de llocs de treball i que en cap cas se’ls prorrogui l’assignació temporal de funcions de manera obligatòria.

 

AVANÇAMENT DELS RECOMPTES i SORTIDA ESGLAONADA SENSE RECUPERACIÓ

 

CCOO novament hem defensat que s’avanci el recompte a les 21.00 com a manera de permetre una sortida realment escalonada.

L’Administració inicialment NO es mostra d’acord perquè diu, per a esbalaïment de tots, que els interns ja passen massa temps en les cel·les, ja que es poden quedar en ells no sols en cap de setmana com abans de l’alarma sinó tota la setmana.

CCOO li recordem:

 1. Que quedar-se en les cel·les és VOLUNTARI per part dels interns, és a dir, no és obligatori. Dit en ras i curt, l’intern que ara passa més temps tancat en la seva cel·la que abans simplement és perquè li dóna la gana.
 2. Que avançar el recompte a les 21.00 augmenta la seguretat, ja que impedeix que hi hagi incidents en el període crític que va del final del sopar al tancament de la galeria i dóna un matalàs addicional de mitja hora per a resoldre incidents, realitzar el relleu en condicions i permetre una sortida escalonada de debò al llarg d’un període de com a mínim mitja hora.

L’Administració diu que demà tindrà una reunió amb els directors dels centres i que decidiran en comú.

 

MENJAR DEL CIRE

 

CCOO hem recordat a l’Administració la importància de donar un menjar abundant i de qualitat als interns, la qual cosa actualment no ocorre en alguns centres, especialment en el C.P. Puig dels Basses on la situació està creant problemes regimentals d’especial gravetat.

L’Administració manifesta que parlarà amb el CIRE i que estan disposats a fer esforços perquè l’alimentació dels interns NO es converteixi en un problema.

 

CCOO EN DEFENSA DEL NOSTRE COL·LECTIU ARRIBAREM FINS ON CALGUI!

CCOO Som l’únic sindicat que hem pressionat a la conselleria al màxim nivell i aconseguint que el TSJC es pronunciés a favor dels treballadors i treballadores Penitenciàries.

CCOO no acceptem l’excusa de culpar al Ministerio de Sanidad, al Ministerio de Interior o a l’ICS. La interlocutòria és claríssima: la responsabilitat és seva.

Anys d’ineptitud en la gestió i de responsables més preocupats en el «trepisme» i el seu trampolí personal han generat carències estructurals que ara estan quedant palesos.

CCOO CONTINUAREM LLUITANT PELS DRETS DE TOTS, DENUNCIANT A L’ADMINISTRACIÓ I DEFENSANT AL PERSONAL PENITENCIARI AMB LA MILLOR EINA, L’ESFORÇ DE TOTS!

 

Barcelona a 22 d’abril de 2020

DESCARREGA EN PDF LA NOTA INFORMATIVA DE LA REUNIÓ AMB EL DEPARTAMENT I LA SECRETARIA DEL 22/04/2020

US CONTINUAREM INFORMANT!