VIA CRUCIS AL C.P. PUIG DE LES BASSES

 

Aquest divendres, 31 de març, hem de tornar a lamentar una terrible agressió al MR2 del nostre centre penitenciari, Puig de les Basses, que va acabar amb dos funcionaris agredits greument. Durant el repartiment de la medicació, i el posterior lliurament d’àpats dels interns del Ramadà, un intern amb reconegut historial d’incidents agressius vers els funcionaris, i amb molts informes regimentals greus, es va amagar la seva medicació  psiquiàtrica pautada. Els funcionaris en veure’l i recriminar-li la seva actitud, l’intern amb una conducta molt agressiva i violenta va agredir salvatgement i de forma descontrolada a dos companys. Primer, amb un cop de puny a un funcionari, i posteriorment, una forta empenta a una funcionària que la va fer caure per les escales del mòdul, activant-se un CODI 2.

Des de CCOO volem felicitar la ràpida actuació dels nostres companys PS que van acudir de forma immediata a donar suport al MR2. Malauradament, els dos companys van necessitar assistència mèdica i van ser derivats a la mútua ASEPEYO. Els donem tot el nostre suport i esperem la seva ràpida recuperació.

Hem exigit, exigim i exigirem fermesa i tolerància zero en aquests incidents. Que s’apliqui el protocol d’agressions de manera estricta, notificant-les al Jutjat de Guàrdia, i que l’Administració informi els companys agredits dels seus drets legals (assistència jurídica) com laborals (Serveis de Suport Psicològic, si cal). Tot el que no sigui complir aquests mínims ho consideraríem inacceptable.

Des de CCOO hem demanat a la direcció del centre que exigeixi a la SMPRAV que es cobreixin totes les baixes existents al nostre centre, així com l’augment de dotació de personal, per tal d’afrontar la falta d’efectius als mòduls i departaments del centre, l’increment de càrrega de treball dels mòduls amb més interns i millorar la seguretat de tots els treballadors dels mòduls i de la resta del centre. Ja no val la frase “no hi ha diners, no tenim gent”.

A Catalunya només tenim la UHPP (Unitat Hospitalària Psiquiàtrica Penitenciària), la unitat de salut mental del C.P. Brians 2, on van ocórrer 2 agressions també fa poc dies, i el PHPT (el Pavelló Hospitalari penitenciari de Terrassa).

El cas del DERT del C.P. Puig dels Basses és paradigmàtic. Com la unitat de Psiquiatria no està oberta i les unitats de salut mental estan col·lapsades, ha arribat a acumular un 60% d’interns amb alguna mena de patologia mental.

 

EXIGIM L’OBERTURA DE LA UNITAT DE PSIQUIATRIA I TAMBÉ EL DEPARTAMENT DE JOVES, ACTUALMENT INUTILITZAT, CREANT UN DEPARTAMENT DE SANCIONATS, JA QUE EL DERT ESTÀ MASSIFICAT FA MOLT DE TEMPS.

 

És insultant i una vergonya que hi hagi mòduls psiquiàtrics en els centres que estan actualment tancats per falta de personal i que els interns i internes que haurien d’acollir s’aboquin en mòduls de vida ordinària o tancats que no estan preparats per a això, posant en perill la vida de treballadors i treballadores, i dels interns/es.

Els treballadors penitenciaris no hauríem d’ocupar-nos d’aquesta mena d’interns perquè manquem per complet de preparació, ja que no som psiquiatres. Ja ens toca ser bombers d’empresa i equips d’intervenció, com per a ser també especialistes en salut mental.

És insultant i és una vergonya que els interns/es amb problemes greus de salut mental, i tenim centenars d’ells, acabin ingressats en mòduls de vida ordinària i els DERT, que no estan preparats en absolut per a acollir-los.

Exigim a la direcció del centre i concretament a la directora mèdica que revisi els protocols de medicació als interns, i es comprometi d’una vegada, a facilitar medicació dissolta a tots aquells interns que no en fan un bon ús. El consum de pastilles d’altres interns i sobretot del seu tràfic il·legal als patis dels mòduls ( majoritàriament RIVOTRILES ) és un dels problemes més greus del nostre centre penitenciari. Les conductes agressives dels interns derivades del consum i la barreja d’aquestes medicacions són les conseqüències de les darreres agressions al nostre centre.

Demanem a la directora mèdica que prengui les mesures urgents oportunes per resoldre aquesta problemàtica.

De poc o res serveixen les bones intencions si després les solucions i els resultats sempre són els mateixos amb aquest tipus d’interns agressius i descompensats. Tornant-los al mateix mòdul on treballen els mateixos funcionaris que van agredir.

 

CCOO EXIGIM UN CANVI DE MODEL DE GESTIÓ AL NOSTRE CENTRE PENITENCIARI. I A QUE D’UNA VEGADA PER TOTES ES TRACTÍ INTEGRALMENT LES PROBLEMÀTIQUES DELS INTERNS AMB CONDUCTES AGRESSIVES I AMB MALALTIES MENTALS I TRASTORNS PSICOLÒGICS.

 

Una part de les mesures passen per l’increment de personal, tant sanitari, com purament penitenciari, ja que la manca de personal és un dels elements que agreugen més el problema, perquè entre altres coses no permet obrir mòduls que haurien d’estar en funcionament.

Tenim una plantilla de treballadors molt implicada i professional que desenvolupa la seva feina en unes condicions precàries, amb una falta clara d’efectius en tots els mòduls i departaments que suposa un esforç per fer front a tota la càrrega de treball, iixò provoca encara més situacions on la seguretat dels funcionaris es veu greument perjudicada. Volem solucions urgents. Cada agressió nova és un fracàs d’aquesta errònia política penitenciària del “bonisme”. Cada company agredit és un avís que s’han de canviar les coses i només gràcies a la sort, no hem patit encara cap baixa permanent.

Desitgem una ràpida recuperació als nostres companys, després de les salvatges agressions patides.

Figueres, 3 d’abril de 2023

 

DESCARREGA EN PDF LA NOTA DE LA SECCIÓ SINDICAL DEL C.P. PUIG DE LES BASSES

US CONTINUAREM INFORMANT!