CCOO DEMANEM REUNIÓ URGENT DELS SINDICATS AMB EL SECRETARI DE MESURES PENALS, LA SECRETARIA GENERAL DEL DEPARTAMENT I LA CONSELLERA

Donada la situació de gravetat en la qual ens trobem en matèria de condicions laborals i de crisis general del sistema, amb la Secretària de Mesures Penals en rumb de col·lisió frontal i directa amb els seus treballadors, i tal com vam fer constar en acta durant la reunió de comissió de seguiment del passat dimecres 15 de maig, CCOO hem registrat avui una petició al Secretari de Mesures Penals, Rehabilitació i Assistència a la Víctima, Amand Calderó, de reunió formal i urgent dels sindicats representatius amb la cúpula del departament, inclosa la Secretària General i, si s’escau, de la Consellera.

 

A l’Atenció del Sr.

Amand Calderó i Monfort

Secretari de la Secretaria de Mesures Penals,

Reinserció i Atenció a la Víctima

Departament de Justícia

Generalitat de Catalunya

 

Estimat Sr.,

Per la present l’Agrupació de Personal Penitenciari de CCOO, com ja deixem constància en acta durant la reunió de la comissió de seguiment de l’acord del passat dimecres 15 de maig, li sol·licitem reunió formal i amb caràcter d’urgent de tots els sindicats representatius amb vostè, Secretari de Mesures Penals, Rehabilitació i Atenció a la Víctima, i amb la participació de la Secretària General del Departament i, si s’escau, de la Consellera.

La situació d’extrema gravetat en la qual ens trobem al nostre judici ens condueix de manera directa a una col·lisió entre el conjunt dels treballadors penitenciaris i els gestors del departament al més alt nivell que obliga a prendre mesures d’urgència que puguin reconduir la situació .

Segons el parer de CCOO:

  • L’Administració no mostra el menor tarannà de negociació, ni per a la consecució d’un acord general, que porta retardant per una raó o una altra durant tres anys ja, ni absolutament res en matèria de condicions laborals, dedicant-se exclusivament a intentar imposar els seus criteris restrictius i de retallada contínua i progressiva dels drets laborals dels seus treballadors.
  • Es bloquegen per part de l’Administració grups de treball importantíssims per als treballadors, com el de jubilació anticipada i segona activitat, o el de canvis de servei.
  • L’Administració s’ha embarcat en un programa de reducció encoberta dels ingressos dels seus treballadors mitjançant l’eliminació de facto i de manera unilateral del PRP, no mostrant particular interès en la seva negociació, que ha anat retardant de manera maliciosa i que encara amb condicions terriblement restrictives. L’únic objectiu de l’Administració sembla ser usar el complement que pogués sortir de l’anterior PRPcom un permanent xantatge a la plantilla i un element amb el qual continuar cargolant a pitjor les condicions laborals dels treballadors.
  • El Pla Estratègic és molt ambigu i poc definit en molts aspectes però és absolutament evident que en matèria laboral a penes oculta un pla d’anihilació total de les condicions laborals dels treballadors penitenciaris, apel·lant de manera subtil a l’eliminació d’horaris compactats, a la reforma unilateral d’horaris mitjançant decrets horaris, propis del «ordeno i mano» d’altres temps i en general configurant-se com un atac a l’ordenament laboral actual. Segons el parer de CCOO l’Administració preveu modificar de manera substancial el marc laboral per raó d’interessos propis d’una patronal guiada únicament per raons d’explotació salvatge de beneficis, caigui qui caigui i amb ignorància voluntària i conscient dels drets dels seus treballadors. El maneig dels recursos humans es realitza per part de la secretària de mesures penals sobre la base de criteris d’eficiència teòrica, menyspreant i desconeixent per complet un mitjà com és el penitenciari on dos més dos no sumen quatre en matèria de personal.
  • No es posa solució a les enormes manques en matèria de personal. Ni se substitueixen baixes, que a més molt probablement continuaran augmentant, ni es preveu renovar a la totalitat de reforços. Les manques de personal, que augmentaran de manera encara més greu i aguda, afecten directament la seguretat dels treballadors i dels interns.
  • El preocupant problema de les agressions als treballadors no existeix per a l’Administració. Res apareix al llarg del Pla Estratègic. Malgrat haver-se doblegat en tres anys les agressions i haver-se incrementat un 35% addicional en el primer trimestre de 2019, les mesures a prendre NO EXISTEIXEN. No hi ha cap pla per a afrontar aquesta crisi, no es corregeix res. Des de la secretària de mesures penals l’única solució és tirar pilotes fora, criticant i donant la culpa als treballadors com a culpables de les mateixes agressions que sofreixen com a víctimes.
  • Sentim una aguda percepció de la falta de defensa dels interessos del col·lectiu, dels treballadors del departament i del sistema penitenciari en el seu conjunt per part dels nostres responsables. Cada vegada que hi ha una reunió se subratlla per part de l’Administració l’absoluta manca de recursos econòmics, la qual cosa contrasta amb l’abundància de recursos per a mossos, bombers o personal sanitari, amb l’aprovació de complements nous que impliquen creixement de despesa i augments nets de personal que augmenten la despesa encara més. Sembla que hi ha diners per a tothom menys per al sistema penitenciari. Els treballadors penitenciaris, autèntic aneguet lleig de l’Administració de la Generalitat, trobem a faltar una major energia en matèria de defensa dels interessos del departament, en la línia que segueixen altres departaments com els d’interior i de sanitat.

Per tot l’anterior i altres raons addicionals, la situació actual, en quant a la negociació de condicions laborals, està completament bloquejada per part de l’Administració d’una manera que condueix de manera suïcida i segura a un enfrontament total i sense solució fàcil una vegada iniciat, entre els gestors del departament i els seus treballadors penitenciaris.

És per això que CCOO considerem que és imperiosament necessari una reunió al més alt nivell que pugui reconduir la situació es mostra com una acció necessària i prudent.

Barcelona a 20 de maig de 2019

 

DESCARREGA EN PDF L’ESCRIT DE LA AGRUPACIÓ DEMANANT REUNIÓ URGENT AMB LA CÚPULA DE L’ADMINISTRACIÓ

DESCARREGA EN PDF L’ESCRIT REGISTRAT DE PETICIÓ DE CCOO DE REUNIÓ FORMAL I URGENT DELS SINDICATS AMB EL SECRETARI DEMESURES PENALS, LA SECRETARIA GENERAL I LA CONSELLERA 

US CONTINUAREM INFORMANT!!