EL DIRECTOR GENERAL ES COMPROMET A PRIORITZAR LES INVERSIONS AL CP BRIANS 1

Tal com li van demanar la part social, avui dimecres, 30 de maig de 2018, el Director General, Amand Calderó, s’ha desplaçat fins al CP Brians 1 per intentar desbloquejar la greu situació de crispació entre la plantilla i el director del centre. L’equip directiu de Brians 1 ha assistit també a aquesta reunió amb un tarannà molt diferent al mantingut fins ara. Encara que, des de CSIF, CCOO, CATAC i UGT volem deixar clar que continuarem fiscalitzant la seva tasca perquè aquest canvi de comportament no sigui flor d’un dia, el Sr. Font ha fet aquestes importants concessions a les forces sindicals:

1. RETIRADA DE L’INFAME ORDRE 12/2017 SOBRE ELS ESCORCOLLS.
El proper 6 de juny de 2018, l’equip directiu publicarà una nova ordre que derogarà expressament qualsevol referència a “males praxis” i dictarà una nova circular seguint la línia marcada per la normativa general que marcarà el Centre Directiu per tal d’harmonitzar els procediments a tots els centres penitenciaris catalans. La intenció d’aquesta ordre serà donar les màximes garantís de seguretats als funcionaris a l’hora d’escorcollar. La direcció ens dona totes les facilitats per mostrar-nos l’esborrany abans de la seva publicació.

2. DESCONGESTIÓ DE GAIREBÉ EL 30% PEL QUE FA AL NOMBRE D’INTERNS EN DESVIAR ELS PENATS CAP A ALTRES CENTRES. 
Brians 1 esdevindrà un centre únicament d’interns preventius de la província de Barcelona. Els ingressos voluntaris penats i altres interns amb penes executòries de recerca i captura seran reconduïts a les presons més properes als seus domicilis. Cada setmana hi haurà Juntes extraordinàries per tal que aquests tipus d’interns penats siguin ràpidament derivats a altres centres sense ser classificats en funció dels seus vincles familiars. La direcció considera que aquesta descongestió millorarà la càrrega de treball de la plantilla de Brians 1.

3.TANCAMENT DEFINITIU DE LA INFERMERIA DE DONES I REESTRUCTURACIÓ DEL MRO. 
A la segona quinzena de juny es tancarà la Infermeria i serà substituïda a la tardor pel DAE coma a Departament estabilitzador conductual. Al nou NIVELL 2 amb una vintena d’internes de confiança amb un compromís d’una assignació mínima d’un funcionari de vigilància, encara que cal acabar de perfilar aquest nou projecte. A més, durant la segona quinzena de juliol, el MRO deixarà de ser una unitat residencial amb interns “selectes” per esdevenir només un departament de trànsit. Els interns seran reubicats a l’actual Dones 2, mòdul que tornarà a ser un MR5. Les organitzacions sindicals trobem un canvi qualitatiu, ja que és la primera vegada que es discuteix el Pla Funcional.

4. REFORC DELS COMANDAMENTS INTERMEDIS DE VIGILÀNCIA AMB 13 CAPS DE SERVEIS, I 2 CAF D’INCREMENT NET EN TORN DE TARDA (un per la UGSI i un altre per Serveis Exteriors) i POSSIBILITAT D’UN ALTRE CAF (per a Gabinet). 
El director ens informa que s’arribaran als 13 caps de serveis, ja que es substituiran de manera imminent les dues places que resten pendents de cobrir-ne i, de manera transitòria, es crearà una nova plaça de cap de servei. També es crearan fins a 2 noves places de Caps d’Àrees Funcionals i el compromís d’un tercer CAF, ja que el centre no estava prou ben dotat d’aquesta tipologia de comandaments. Aquests nous CAF aniran destinats a reforçar les tardes en àrees com Servei Exterior i la UGSI, i la possibilitat d’un tercer CAF per a Gabinet. Els sindicats demanem que es tingui en compte en el procés selectiu l’experiència dels companys i companyes que ja estan treballant al centre.

5. NOMENAMENT DE 8 FUNCIONARIS DE REFORÇ (6 GAMV i 2 GAMP).
Els sindicats valorem positivament aquest increment de plantilla però el trobem insuficient. També reclamem que es nomenin GSI per tal de garantir el serveis de nit. Demanem al Director General que siguin contractats la totalitat dels reforços pendents, companys que són ara a l’atur i estan disponibles. Amand Calderó es mostra sensible i manifesta que es contractarà a tota la gent necessària per tal de garantir un bon estiu a tots els centres penitenciaris.

6. COMPROMÍS DE MILLORA DE LES SALES DE DESCANS UN COP ES DESBLOQUEGI LA SITUACIÓ POLÍTICA I ES COMPTI AMB PRESSUPOST.
Des de la Gerència ens expliquen les dificultats que han tingut per dur a terme algunes reformes sense pressupost. El Director General es compromet a què, un cop hi hagi un govern, es prioritzaran el màxim de recursos econòmics per Brians 1 i Quatre Camins. Reconeix que cal abordar obres fonamentals per tal de dignificar les condicions laborals del més de 800 treballadors dels centres com ara una ampliació del pàrquing de funcionaris, una millora sensible del menjador i la sala de descans (microones, servei d’aigua potable gratuït, pila per rentar els plats i coberts, màquines de vending amb productes sòlids de qualitat, butaques noves…), vestuaris amb dutxes i calefacció dignes, despatxos amb condicions adients perquè el personal de tractament pugui dur a terme les entrevistes amb els interns, condicionament dels accessos (en especial el 1er accés), etc.

Des de CCOO,CSIF, UGT, i CATAC volem deixar clar que fiscalitzarem tota la tasca del director del CP Brians 1, Josep Font, perquè no ens refiem del seu canvi de tarannà i així ho hem deixat palès a la reunió. Valorem positivament que aquestes darreres setmanes, el Sr. Font hagi rectificat i s’hagi adonat que la prepotència és un mal camí. Els quatre sindicats representatius ens negarem a actuar com a simples convidats de pedra ni mai esdevindrem comparses d’una direcció que s’ha de tornar a guanyar el respecte del treballadors i treballadores del CP Brians 1.

Hem aconseguit el compromís del director de Brians 1 d’actuar amb la màxima contundència dins la llei davant qualsevol agressió a un funcionari del centre. Hem de revertir la dinàmica negativa d’actes violents d’interns cap als treballadors dels centres amb una tolerància zero cap a qualsevol tipus d’agressió.

La plantilla de Brians 1 ha parlar clar i català en dues concentracions massives a les portes del centre per expressar el seu malestar. Rectificar és de savis però, no permetrem que es posi en dubte la professionalitat d’una plantilla que ho va donar tot i més en la reconversió exprés des d’un centre de penats a un de preventius. Fins que no es normalitzi la situació continuarem  lluint el llaç blau com a símbol de la nostra dignitat i defensa ferma del paper clau, la professionalitat i l’honradesa dels treballadors penitenciaris.

L’immobilisme dels responsables de la Direcció General està perjudicant greument les condicions laborals no només dels funcionaris del centre de Brians 1 sinó el de la totalitat de treballadors penitenciaris catalans en tenir bloquejada qualsevol tipus de negociació. La paràlisi política ja no pot ser una excusa per abordar totes aquests reformes integrals d’un centre que ha quedat obsolet pel que fa a les condicions de treball.

Les forces sindicals hem insistit al Director General perquè autoritzi, com a mínim fins a final d’any, una ampliació en els nombre de canvis. Aquesta flexibilització ajudaria molt a millorar les condicions laborals de la plantilla, ja que evita llargs i perillosos desplaçaments in itinere i contribueix a la conciliació familiar. Amand Calderó argumenta que no pot crear un greuge comparatiu amb altres centres però, també reconeix que la manca de negociació ha contribuït a enquistar el problema. CCOO, CSIF, CATAC I UGT portarem el tema de l’ampliació dels canvis a la Comissió de Seguiment del proper dilluns, 4 de juny.

Necessitem FETS I NO NOMÉS PARAULES!!!

Sant Esteve de Sesrovires, 30 de maig de 2018

 

DESCARREGA LA NOTA INFORMATIVA CONJUNTA  DE LA REUNIÓ AMB EL DIRECTOR GENERAL I LA DIRECCIÓ DEL C.P. BRIANS 1

US CONTINUAREM INFORMANT!!!!