ESCRIT DE LA SECCIÓ SINDICAL DEL C.P. BRIANS 2 A LA CONSELLERA

Durant la visita que la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró ha realitzat avui, 28 de juliol de 2021 al centre, la Secció Sindical de CCOO del C.P. Brians 2 li ha fet lliurament d’un escrit detallant la situació del centre.

Aquest escrit se suma a la informació general que li està fent arribar al departament CCOO, 1a Força Sindical de Catalunya, i que se suma a l’informe sobre la situació actual del sistema penitenciari català que vam lliurar a la consellera el 18 de juny passat, al director general d’Afers penitenciaris el 13 de juliol, i als grups polítics amb representació en el Parlament amb els quals mantenim contactes constants.

Honorable Sra. Lourdes Ciuró i Buldó

Consellera de Justícia

C/ Foc 57.  08038  Barcelona

Honorable Senyora,

Des de la secció sindical de CCOO a Brians 2 li volem agrair que, per fi, com màxim responsable del Departament de Justícia, estigui visitant els centres penitenciaris recuperant el contacte amb el personal penitenciari. Aquest reconeixement i posada en valor és primordial per tractar de recuperar una relació trencada per anys de maltractaments i abusos continus per part dels anteriors gestors.  El reconeixement de la tasca de tot el personal penitenciari i la valoració de l’experiència que atresorem milers de professionals, reivindiquen el factor humà, com l’autèntic motor d’un model penitenciari propi.

CCOO li volem manifestar que Brians 2 és el centre penitenciari més gran de Catalunya, amb el nombre més gran de personal, d’interns i Departaments o unitats de vida diferenciades, amb unes dimensions i espais teòricament dissenyats per desenvolupar al màxim els plans de rehabilitació i reinserció dels interns.  Doncs bé, del marc teòric al marc real hi ha moltes deficiències; de les brutals retallades del pressupost en l’execució de l’obra, la principal retallada ha sigut en personal que progressivament ha disminuït des de la inauguració. La pèrdua de personal a esdevingut en molts casos (especialment al torn de nit) l’impediment de garantir la seguretat del personal, dels mateixos interns, arribant en l’actualitat a la impossibilitat d’aplicació amb garanties dels protocols més bàsics. S’han de redimensionar a l’alça les plantilles.

Agraïm les seves bones paraules, però el que volem són FETS. Vostè ha manifestat públicament el seu suport al personal penitenciari, però la secretaria segueix sense cobrir les baixes existents del nostre infradotat  centre.  A data 26/07/2021 el C.P. Brians 2 té 91 baixes per IT, i amb un continu degoteig de baixes per positius COVID o contactes estrets, amb un total de 83 positius. La solució no és realitzar hores extres. Cal que cobreixin les incidències contractant urgentment substituts, a tall d’exemple. Disposen de 60 candidats tècnics especialistes que esperen la seva trucada.  No cal dir-li que la resta de centres es troben en una situació similar, deixant sense cobrir més de 300 incidències totals que l’Agrupació de Personal Penitenciari de CCOO li recorda en TOTES les reunions.

Necessitem de manera URGENT mes personal per cobrir les baixes generades i absorbir la sobrecarrega de treball que representa tenir mòduls aïllats i la derivació d’interns de Brians 1.

Aprofitem per agrair i reconèixer la tasca de comunicació que realitza la nostra direcció, i demanar-li que en la propera reunió que mantingui amb la resta de direccions dels altres centres extrapolin aquest model de transparència. La política de comunicació de la Direcció del centre ha resolt i tranquil·litzat als treballadors i les treballadores en multitud de situacions i rumorologies, especialment en l’anàlisi de tots els elements relatius a la COVID. És absolutament lamentable que altres centres no rebin cap informació o sigui esbiaixada.

En matèria de salut laboral, el centre a tingut alts i baixos. Cal que recordem la resolució aconseguida per CCOO del TSJC del passat mes d’abril de 2020 en què s’obligava al Departament de Justícia a facilitar a tots els centres penitenciaris amb caràcter urgent i immediat l’accés massiu als testos de Covid-19, a part de proporcionar el material de protecció per prevenir el contagi, mascaretes i gels, garantir la desinfecció i la formació en l’ús dels EPI. Van ser aquests mitjans i la professionalitat del personal, entre altres mesures de protecció, els que van evitar moltes situacions indesitjables. El triatge massiu ha demostrat que funciona i li sol·licitem que:

Tenint en compte les dades actuals de mòduls confinats (3) i mòduls amb positius (5), els contactes i l’ús comú d’espais, i que s’assumirà l’arribada dels presos preventius i detinguts així com tots els ingressos voluntaris donada la situació  de confinament de Brians 1, davant d’aquesta onada de màxims a Catalunya cal que es fixi amb Salut, de manera urgent, l’accés a la realització de proves de tot el personal de Brians 2.

Restem a l’espera, no de la seva resposta, sinó de les seves actuacions per tal de dotar a Brians 2 i la resta de centres penitenciaris dels recursos humans necessaris per a fer la nostra tasca de la manera adient, sense sobrecàrregues de treball, ni abús d’hores o necessitats de servei previsibles, mesura demanada de forma reiterada per l’Agrupació de Personal Penitenciari de CCOO en TOTES les reunions amb l’Administració, i que adopti amb Salut les mesures adients per la realització de test massius per evitar que fets com els succeïts a Brians 1 de confinaments massius, per reaccionar massa tard, acabin per estendre’s a Brians 2.

Atentament,

Secció sindical de CCOO de Brians 2                             

Sant Esteve de Sesrovires, 28 de juliol de 2021

DESCARREGA EN PDF L’ESCRIT ENTREGAT A LA CONSELLERA PER LA SECCIÓ SINDICAL DE CCOO DEL C.P. BRIANS 2

DESCARREGA EN PDF L’INFORME SOBRE LA SITUACIÓ ACTUAL DEL SISTEMA PENITENCIARI CATALÀ

US CONTINUAREM INFORMANT!