LA METÀSTASI DE LES AGRESSIONS: ARA TOCA A PONENT

 

Ahir mateix en Ponent, l’intern que el diumenge passat havia fracturat el nas a un CUSI, va agredir novament a un altre funcionari en el DERT.

Agressió rere agressió, la situació en matèria de seguretat dels treballadors del sistema penitenciari català s’està enfonsant a nivells mai vistos amb anterioritat.

CCOO ho anem avisant des de fa anys, amb informes detallats, notes de premsa i programes de televisió i ràdio amb l’objectiu de conscienciar a l’opinió pública de l’envergadura del problema.

Les dades són tossudes i clares:

 • En els quatre primers mesos de 2019 les agressions i temptatives d’agressió han estat 153, és a dir, un 21% més que en el mateix període de 2018 (126) i un 55% més que en 2017 (98).
 • El nombre de funcionaris i d’interns es manté estable o ha disminuït (8467 interns el maig de 2019, 8412 el maig de 2018 i 8755 el maig de 2017).
 • Les agressions no es concentren en suposats punts negres sinó que estan fent metàstasis per tot el sistema. Abans les agressions només eren un problema de gran gravetat en els centres de C.P. Quatre Camins i C.P. Brians 1 i ara ja s’han unit a aquesta situació d’enfonsament de la seguretat amb un augment per sobre de la mitjana els centres de C.P. Puig dels Basses, un dels més nous del sistema, i el C.P. Brians 2, i amb els centres de Joves, Ponent i Mes d’Enric augmentant de manera lenta però contínua el nivell d’agressions sofertes.

La situació actual és d’autèntic enfonsament financer d’una Generalitat incapaç d’aprovar pressupostos des de 2017, mancada diners per a tot, i per això no se solucionen els problemes. De fet ni tan sols es posen pegats, permetent l’Administració amb aparent resignació que la situació vagi enfonsant-se.

 • No hi ha diners per a contractar reforços de cara a l’estiu a bastament. De fet ni tan sols hi ha diners per a continuar contractant les substitucions de caràcter ordinari, vivint el departament de pidolar a l’hora d’aconseguir recursos extraordinaris per a anar-los contractant mes a mes. Això crea buits escruixidors en les plantilles que no es poden cobrir i que augmenten exponencialment la inseguretat dels treballadors, que a vegades es queden solos i sense un altre suport que el que bonament pugui acudir quan demanin socors per un walkie-talkie.
 • No es poden implementar cap de les mesures previstes en matèria de gestió de la informació i de tractament en l’àmbit organitzatiu dels reclusos perillosos, amb modificacions i actualitzacions del SIPC(Sistema d’Informació Penitenciari Català) i altres mesures potencialment positives, per falta de recursos i novament s’ha d’acudir als pegats més lamentables.
 • No hi ha diners per a reformar els centres. Els que depenen directament de la Generalitat, que són els més antics i que íntegrament tenen un manteniment no ja deficient sinó que amenacen completa ruïna, costarien desenes i desenes de milions que no es troben disponibles per cap lloc ni se’ls espera. I cada dia que passa la situació empitjora.
 • El PEEPA(Pla Estratègic d’Execució Penal d’Adults) ni tan sols considera la qüestió de les agressions com un tema a tractar, ignorant-lo per complet. Per a l’Administració sembla que és un problema menor que no l’afecta a escala estratègica. Això sí, quant a futurs atacs a les condicions laborals dels treballadors el pla està ple, igual que altres temes preocupants com la privatització de serveis, tema que afligeix d’una manera o una altra tota la Generalitat i contra el qual CCOO, ferma defensora d’uns serveis públics de qualitat, estem posicionats amb fermesa.

Un tema de gran importància i impacte és l’envelliment de la plantilla, que arriba a nivells d’extrema alarma i genera efectes negatius indubtables en un context de creixement salvatge de les agressions:

Res menys que el 51% de la plantilla té 50 anys o més. D’ells més de la meitat, el 28% del total, té 55 anys o més.

En el cas de Ponent la situació arriba a nivells absolutament crítics. El 79% de la plantilla té 50 anys o més i el 48% té 55 anys o més. En el cas d’interior, que és el col·lectiu que concentra les agressions per part d’interns, la situació empitjora encara més si cap. El 85% dels treballadors tenen 50 anys o més i el 45% 55 anys o més. No és presentable que treballadors de més de 60 anys s’enfrontin contra reclusos violents que en un 60% són menors de 40 anys.

Les mesures més urgents a prendre són clares:

 • Contractació urgent de reforços i substitucions que permetin portar a les plantilles al mínim exigible perquè la seguretat pugui restablir-se a un nivell adequat.
 • Recursos per a poder dur a terme tots els programes en matèria de seguretat.
 • Mesures d’emergència efectives, que no consisteixin en un mer posar pegats, per a enfrontar la situació de l’augment d’agressions.
 • Urgent actualització del protocol d’agressions amb mesures reals i adaptades a la situació actual i que millorin la prevenció.
 • Implantació de la jubilació anticipada als 60 anysi establiment d’una 2a activitat real i efectiva que permeti el rejoveniment progressiu de la plantilla.
 • Eliminació del Pla Estratègic de les propostes de retallada de drets laborals i inclusió de mesures de caràcter estratègic en matèria de prevenció d’agressions.

Els plans en dir de l’Administració semblen molt bonics i que són molts i variats però impedeix dur-los a terme la falta absoluta de recursos o la inacció de la mateixa Administració. Sense anar més lluny, el grup de treball sobre la jubilació anticipada es va deixar decaure per l’Administració no convocant més reunions i ha acceptat reobrir-ho només per la pressió dels sindicats després de protagonitzar un tancament en la conselleria.

Es fa urgent la presa de mesures urgents per a pal·liar la situació de les agressions als treballadors penitenciaris i en general la situació de tot el sistema penitenciari català. No podem romandre en una situació de paràlisi e inacció que només serveix per a agreujar els problemes i convertir la seva resolució no ja en una cosa difícil d’escometre, sinó de manera directa en cada vegada més impossible de resoldre.

Barcelona a 3 de juliol de 2019.

 

DESCARREGA EN PDF LA NOTA INFORMATIVA SOBRE AGRESSIONSA PONENT I ALTRES CENTRES

US CONTINUAREM INFORMANT!!