NOTA DE PRENSA: CCOO EXIGIM MESURES PREVENTIVES I D’ORGANITZACIÓ URGENTS CONTRA LA COVID-19 PER TAL D’EVITAR L’ENFONSAMENT DEL SISTEMA PENITENCIARI CATALÀ

Comunicat de l’Agrupació de Personal Penitenciari del sindicat

CCOO exigim mesures preventives i d’organització urgents contra la COVID-19 per tal d’evitar l’enfonsament del sistema penitenciari català

Amb la pandèmia de coronavirus, la situació a les presons catalanes s’està escapant de les mans de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima (SMPRAV) de la Generalitat. CCOO fa mesos que hem avisat que això anava a ocórrer i que calia preparar-se.

Només en l’espai dels últims cinc dies ha ocorregut el següent:

– El Pavelló Hospitalari de Terrassa i la 2a planta de la Infermeria del Centre Penitenciari (CP) Brians 2, on s’ingressa als interns positius, estan complets.
– El divendres en el CP Mas d’Enric hi havia 44 positius i estava aïllat el mòdul 6 i confinat el mòdul 7, i en els mòduls 1 i de dones també hi havia interns confinats.
– El dilluns en el CP Ponent hi havia 36 positius, amb el mòdul 4 confinat.
– Ahir en el mòdul de dones de Brians 1 hi ha ja 40 internes confinades

L’Administració, no obstant això, no ha pres ni pren mesures reals efectives per a parar l’entrada de la malaltia a les presons catalanes i només ha reaccionat insuficientment i tard quan ja té la malaltia dins dels centres.

Fins i tot la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima (SMPRAV) reacciona per a sortejar les mesures de restricció del mateix Govern de la Generalitat com és el cas de la resolució de Salut SLT/2700/2020 d’aquest dijous passat, que ordenava el confinament perimetral de Catalunya i el municipal per als caps de setmana, i que la Secretaria evita per mitjà d’una “Nota interpretativa conjunta de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima i de la Direcció General de la Policia”.

Aquesta nota diu que les restriccions no s’apliquen a les famílies dels interns i que per tant en els centres penitenciaris catalans tot segueix igual, caigui el que caigui i passi el que passi, inclosos el gaudiment dels vis a vis, autèntica autopista d’entrada de la malaltia a l’interior dels centres i que només se suspenen en els centres penitenciaris que tenen un brot declarat, com són el cas de Ponent i Mas d’Enric, és a dir, quan ja és tard i la malaltia ja ha entrat en el centre.

La Secretaria ens manté des de fa mesos, i a pesar d’una interlocutòria del TSJC (Tribunal Superior de Justícia de Catalunya), en la més absoluta desprotecció en matèria de material bàsic de protecció, lliurant a treballadors/es i interns/es mascaretes de tela no homologades fetes als tallers del CIRE (Centre d’Iniciatives per a la Reinserció), a pesar que es trobi material homologat disponible en el mercat, com demostra que sí que es lliurin mascaretes quirúrgiques homologades a les famílies dels interns. Fins i tot el Servei de Prevenció de Riscos Laborals va reconèixer explícitament i a instància de CCOO la falta d’homologació de les mascaretes del CIRE, fetes amb retalls de bates mèdiques.

Únicament quan ja és tard i hi ha brot a un centre, i només en els mòduls afectats, és quan es lliuren les màscares FFP2, que CCOO portem sol•licitant des de fa mesos.

Malgrat la resolució SLT/2700/2020 de Salut, i la resolució sobre l’aplicació de noves mesures al personal de la Generalitat davant el rebrot de la pandèmia de COVID-19 a Catalunya de la Secretaria d’Administració i Funció Pública de 16 d’octubre , no s’aplica cap mesura de teletreball al medi penitenciari, que sí es podria aplicar als treballadors/es de tractament i oficines. La SMPRAV es nega a negociar res en aquest sentit.

L’Agrupació de Personal Penitenciari de CCOO fa mesos que demanem també que anul·li la limitació de canvis de serveis per als treballadors/es penitenciàries, autèntic absurd en una situació de crisi total, i que flexibilitzi els horaris de manera que per mitjà de fer canvis i l’aplicació de grups separats i sense contacte, el treballador i treballadora que ho desitgi pugui compactar horari i així limitar de manera efectiva la seva mobilitat laboral.

Per desgràcia la Secretaria manté una oposició numantina a fer grups separats o a modificar horaris, ja sigui a títol individual com a col·lectiu, i aplica restriccions al nombre de canvis, prohibició de l’acumulació d’horaris, etc., com si aquí no passés res, contradient frontalment la resolució de Salut del dijous i el que va fer la mateixa SMPRAV durant l’anterior situació de crisi, que sí va compactar horaris i fer grups separats, la qual cosa deixa a les treballadores i treballadors penitenciaris catalans en la més absoluta indefensió.

Com a resultat, des del mes de març 1.423 treballadors/es, dels gairebé 4.600 que treballem a les presons catalanes, han sigut baixa laboral per ser positius per COVID-19 o contacte estret amb un positiu. Per això CCOO hem sol·licitat sense resultat per part de la SMPRAV ni del Departament de Justícia la realització urgent i amb caràcter periòdic de proves PCR i serològiques a tots els treballadors i treballadores penitenciàries. CCOO exigim mesures preventives i d’organització urgents per tal d’evitar l’enfonsament del sistema penitenciari català.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 4 de novembre de 2020

US CONTINUAREM INFORMANT!