PERMÍS CAMPANYA ELECTORAL I LA FALTA DE PERSONAL

 

NO ES POT VENDRE LA PELL DE L’OS ABANS DE CAÇAR-LO!

 

CCOO, 1A FORÇA SINDICAL DE CATALUNYA, VAM BLOQUEJAR AHIR EN MESA SECTORIAL ELS INTENTS DEL DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA PER A INTRODUIR RESTRICCIONS QUE LIMITAVEN EL GAUDIMENT DEL PERMÍS DE CAMPANYA ELECTORAL

 

DURANT LA REUNIÓ DE MESA SECTORIAL D’AQUEST DILLUNS, EL DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA VA CONTINUAR DEFENSANT L’APLICACIÓ DE LES SEVES MESURES ULTRARESTRICTIVES.

 

El dijous 11 de maig de 2023, un dia abans de l’inici de la campanya electoral per a les eleccions municipals de 2023, el nostre Departament de Justícia va enviar unes instruccions a les unitats de recursos humans dels centres penitenciaris catalans on aplicava una interpretació restrictiva del permís de campanya electoral per als candidats/és a les eleccions municipals de 2023.

Segons aquestes instruccions el permís no es podia denegar de iure però sí que restringir, i per tant denegar, de facto, ja que a més de la publicació de la seva candidatura en el Butlletí Oficial de la Província, segons el departament els candidats havien de presentar

«un certificat del partit o candidatura corresponent amb el calendari d’activitats que inclogui els dies i hores en els quals hauria de participar l’empleat públic». 

D’acord amb aquest certificat, la posició que s’ocupi les llistes electorals, se sigui candidat o suplent i el lloc de treball que exerceixi el treballador o treballadora penitenciària, l’administració podria valorar la seva concessió segons el dia i les necessitats del servei.

Aquest nou atac de l’Administració intentant convertir aquest permís de gaudi absolut i no subjecte a necessitats del servei en una concessió graciable d’acord amb criteris arbitraris i segons li vingui de gust a l’administració, AMAGAVA LA SEVA INTENCIÓ D’ESTENDRE-HO A ALTRES PERMISOS SIMILARS, COM EL D’HOSPITALITZACIÓ O TRASLLAT DE DOMICILI.

 

CCOO vam reaccionar immediatament el mateix divendres amb la secretària de mesures penals i amb alguns partits polítics per a revertir la situació i plantejant la defensa d’aquest tema en la Mesa Sectorial de Personal Administratiu i Tècnic d’ahir dilluns, 15 de maig.

 

CCOO vam donar la batalla ahir en la Mesa Sectorial defensant que segons l’Acord de la Junta Electoral Central de 3 de juny de 1999 el permís no pot limitar-se arbitràriament i ha de durar els 15 dies que dura la campanya (de les 00.00 hores del 12 de maig, a les 24:00 del 26 de maig de 2023), dura els 15 dies que l’article 51.2 de la Llei orgànica 5/1985, de 9 de juny, del Règim Electoral General (LOREG) , i que segons l’Acord de la Junta Electoral Central de 13 de maig de 2003, no pot haver-hi distincions entre candidats, tenint els candidats suplents els mateixos drets que la resta de candidats. 

CCOO també vam recordar que semblava políticament improcedent que s’obligués partits polítics a lliurar els seus plans de campanya a una administració dirigida per un partit polític i que ens havíem posat en contacte amb algun partit polític per fer-li coneixement de què estava passant.

El Departament de Justícia, representat per la Subdirectora General d’RR.HH. i Relacions Laborals depenent de la Direcció de Serveis del Departament i l’Advocada en Cap de la Secretaria General de departament, lluny de renunciar a res, van defensar amb dents i ungles l’aplicació de les mesures restrictives al permís que havien enviat als centres, fent ús del prolix informe jurídic que presumptament els avalava en les seves intencions realitzat i defensat per l’advocada en cap del departament.

Funció Pública, que havia dit al començament de la discussió que LA DECISIÓ FINAL ERA COMPETÈNCIA DEL DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA I NO DE FUNCIÓ PÚBLICA, literalment no va saber que dir i es va demanar un recés per part de l’administració.

Després d’aquest recés, la posició oficial de l’administració va ser que: 

  • Tots els permisos que s’havien sol·licitat s’estaven gaudint i no s’havia denegat cap.
  • Concórrer a la candidatura donava dret al gaudi del permís.

CCOO considerem aquest tema més important del que a primera vista podria semblar. El menys important era que permís s’estava parlant.

El realment important era bloquejar l’intent del departament de justícia d’introduir restriccions arbitràries d’acord amb criteris subjectius fixats únicament per l’administració que li permetia restringir i denegar el gaudiment d’un permís.

A ningú se li escapa que un atac reeixit al gaudi d’aquest permís hagués establert un perillós precedent de cara a altres permisos (per votació, per defunció, per exàmens finals, sindical, per hospitalització, per trasllat de domicili, etc).

L’origen del problema és la falta crònica de personal agreujada per les polítiques errònies del departament, per la no existència de borses de tractament, l’esgotament de la borsa de tècnics especialistes i que el procés d’obertura de borsa no permetrà disposar de personal disponible fins a finals de juliol com molt aviat.

  • La falta de personal genera inseguretat en els centres penitenciaris catalans.
  • La falta de personal genera mesures restrictives per part de l’administració per impedir que el personal pugui gaudir lliurement dels seus permisos legalment reconeguts.
  • La falta de personal sobrecàrrega de tasques als treballadors i treballadores penitenciàries catalanes.

 Que 140 companys i companyes hagin exercit els seus drets polítics, ha generat una situació de crisi de la qual l’administració estava plenament avisada i que podia haver resolt fa temps si hagués fet cas a CCOO

 Per això CCOO hem defensat durant anys:

  • Un increment de plantilla (el 22 de març es va signar un increment net mínim de plantilla de 350 persones, però CCOO aspirem a més)
  • Que s’unifiquessin les llistes disperses i no regulades en una única borsa (que CCOO finalment vam aconseguir amb la signatura de l’acord del 22 de març)
  • Que s’obrís la borsa de tècnics especialistes (que CCOO també vam aconseguir el 22 de març)
  • Que es creïn les borses de tractament
  • Que es generin llistes de candidats a comandaments intermedis d’acord amb puntuacions objectives i acordades, o producte del darrer concurs (provisions provisionals), per a cobrir amb rapidesa i eficàcia les vacants que es vagin produint en comptes de recórrer al dit del director o el procediment ATRI, que és exactament el mateix que el dit però (poc) camuflat. 

Barcelona, 16 de maig de 2023

 

CCOO, 1A FORÇA SINDICAL DE CATALUNYA
LLUITEM PELS TEUS DRETS, T’INFORMEM AMB VERACITAT I PRECISIÓ, I NO VENEM LA PELL DE L’OS ABANS DE CAÇAR-LO!

 

 

DESCARREGA EN PDF LA NOTA INFORMATIVA SOBRE LA MESA SECTORIAL D’AHIR I EL PERMÍS PER CAMPANYA ELECTORAL 

US CONTINUAREM INFORMANT!