REUNIÓ GRUP D’AGRESSIONS – 9 DE MAIG DE 2023

 

Durant la reunió del grup d’agressions d’ahir, CCOO, 1a Força Sindical de Catalunya, hem insistit en el compliment de l’acord en matèria d’agressions signat el passat 22 de març de 2023 i dels terminis fixats.

 

CEL·LES REFORÇADES

 

S’estan fent proves per a substituir els elements més problemàtics existents en les cel·les de seguretat.

En el cas de les finestres, que és un element crític de seguretat:

  • En Mas d’Enric per exemple ja s’han fet proves amb una finestra corredissa amb només un tram d’obertura.
  • En el C.P. Brians 2 s’han instal·lat finestres reforçades que són massa aparatoses.
  • En el C.P. Ponent s’ha instal·lat una versió amb un batent millor que sembla funcionar bé i que continuaran instal·lant mentre no es compti amb el model general i estàndard per a tot el sistema.

L’administració, en aquest cas la Subdirecció General de Patrimoni, Obres i Serveis del Departament de Justícia, també ha contactat amb l’empresa que ha fet les fusteries metàl·liques dels centres perquè presenti projectes de finestres especials de seguretat amb elements que augmentin la seguretat, com a guies petites, retenidors i cristalls de seguretat, etc.

El mateix s’està fent amb la resta d’elements de les cel·les. L’objectiu és elaborar un sistema global d’elements segurs que siguin aplicables a les cel·les de seguretat de tots els centres penitenciaris catalans.

 

AEROSOLS

 

S’han realitzat proves de diferents productes en la infermeria de Quatre Camins, i s’ha seleccionat provisionalment un amb el qual han dut a terme una prova real en viu amb personal voluntari i que l’administració considera que ha funcionat de manera molt encoratjadora.

Malgrat el que diguin en la seva propaganda el sindicat CATAC, l’únic sindicat penitenciari que s’ha mostrat en contra de l’ús d’aerosols, i de la campanya muntada per diverses entitats, aquest tipus de productes estan en ús a França i Alemanya i l’administració no creu que estigui fora de norma. Tampoc s’han observat problemes per part del personal sanitari.

S’espera portar a cap la prova pilot en un dels dos centres on s’iniciarà la prova pilot de càmeres personals

 

 

CÀMERES PERSONALS

 

A la fi de maig o principis de juny es posarà en marxa en els DERT de dos centres la prova pilot d’ús de càmeres individuals. S’usaran dos models diferents per a poder avaluar-los.

CCOO considerem positiu el seu ús, ja que acabarà amb les denúncies falses, les quals són aprofitades per algunes entitats per a atacar amb falsedats i mentides la labor i l’honorabilitat dels treballadors i treballadores penitenciàries catalanes.

 

 

DENÚNCIES DE LES AGRESSIONS

 

CCOO novament hem exigit que totes les agressions sofrides pel personal penitenciari català, incloses les lleus sense atenció mèdica ni lesions, siguin denunciades d’ofici pels centres sense esperar a la regulació que fixa l’acord. Durant els mesos de gener a març, previs a la signatura de l’acord, la majoria agressions lleus no han estat denunciades pels centres i això s’ha d’acabar. L’administració contesta que està treballant en la regulació, tal com fixa l’acord signat el 22 de març.

 

PROVA PILOT PER A L’HARMONITZACIÓ DE PS EN EL C.P. JOVES

 

CCOO hem preguntat per la prova pilot per a l’harmonització d’actuacions dels PS.

L’administració respon que es van enviar reforços per a poder donar formació de les GAP en horari laboral a 10 funcionaris cada vegada, la qual cosa permetrà harmonitzar actuacions. S’ha començat pels llocs base i la setmana que ve la realitzaran ja els caps de servei.

 

CRITERIS D’UBICACIÓ DELS INTERNS DE MAJOR RISC EN ELS DERT

 

CCOO hem preguntat per la situació de la revisió dels criteris d’ubicació dels interns de major risc en els DERT, la qual cosa suposaria passar d’un principi d’equilibri de riscos a una especialització dels diferents DERT. L’administració contesta que ho té present i aquesta és la seva intenció, però que en la situació actual encara no escometran aquesta revisió.

 

PROTOCOLS DE SEGURETAT PER AL CONTROL DELS INTERNS AMB EL RISC DE CONDUCTES VIOLENTES

 

CCOO hem preguntat per l’estat de la nova regulació que harmonitzarà els protocols de seguretat per al control dels interns amb el risc de conductes violentes que segons l’acord del 22 de març hauria d’estar feta en dos mesos des de la signatura de l’acord. L’administració contesta que aquesta regulació ha estat ja elaborada i que actualment està en mans de l’assessoria jurídica.

 

PROGRAMA RECVI

 

L’administració comunica que el programa RECVI (Risc Extrem de Conducta Violenta), que és un programa de seguiment i monitoratge d’interns violents, entrarà en vigor aquest mes de juny.

En cada centre funcionarà un equip RECVI, amb l’excepció del C.P. Brians 2, C.P. Ponent i C.P. Quatre Camins on hi haurà dos equips.

Les USI dels centres seran les encarregades de portar la gestió de la informació a tots els nivells de manera que el personal de cada centre conegui els interns amb perfils RECVI, que a hores d’ara són uns 60. L’administració considera que l’actuació de l’USI del C.P. Quatre Camins ha estat molt positiva en aquest sentit i pensa traslladar-la a la resta de centres del sistema.

La part més complexa és com s’intervé en l’àmbit de tractament amb aquest tipus intern, ja que són en molts casos psicòpates que han fallat en tots els programes, per la qual cosa l’acció ha de ser precisa i individualitzada.

Això requereix especialització en aquesta mena de perfils d’extraordinària complexitat i l’administració està buscant professionals externs amb experiència en aquests perfils que ajudin a abordar el problema individual de cada intern/a.

També es proveirà als professionals de tractament amb un calaix d’eines per a poder aplicar les més convenients per a cada cas específic.

Finalment, es preveu una jornada amb el CEJFE per a difondre el programa a tots els centres i donar les claus inicials quant a detecció i avaluació.

 

MEDICACIÓ DISOLTA

 

CCOO hem demanat que es reprengui la dispensació de medicació dissolta, o que almenys es faci d’ofici amb els casos en els quals s’hagi produït un mal ús previ. L’administració respon que la competència en matèria de medicació dissolta és exclusiva de Salut, que per motius terapèutics es mostra contrària a això.

En la resta de l’estat la medicació psicotròpica es lliura en blísters dues vegades a la setmana encara que el volum per intern de medicació d’aquest tipus és molt inferior al que es dispensa a Catalunya.

CCOO continuem insistint en la necessitat d’articular un sistema que permeti dispensar la medicació amb la seguretat més gran possible que impedeixi el seu trànsit i mal ús.

 

PLA D’INFRAESTRUCURES DELS DERT

 

L’Administració ens informa que estan treballant en Plans integrals de revisió d’infraestructures pels departaments de règim tancat. En aquests s’inclourien totes les necessitats centre per centre.

L’objectiu és elaborar una diagnosi i definir les respectives inversions en conjunt, amb voluntat d’afrontar les respectives necessitats i previsions que reconeixen tenir, sobretot i de manera especial, en els centres penitenciaris més antics.

CCOO hem sentit bones paraules, però no pequem d’innocents i continuarem pressionant perquè aquests estudis no s’eternitzin i es resolguin com més aviat millor.

CCOO no oblidem els milers de deficiències estructurals i mesures que CCOO hem denunciat en totes les reunions i al Comitè de Seguretat i Salut laboral, què arran de la darrera denuncia davant la inspecció de treball hem aconseguit que comencin a resoldre-les (feu clic). Els treballadors i treballadores penitenciàries no podem esperar més!

 

LA IRRESPONSABILITAT DE CSIF, CATAC I MAREA BLAVA

 

Marea Blava no va signar l’acord de 22 de març perquè se’n va anar a dormir a la seva casa la nit anterior i des de llavors, per a ocultar la seva inoperància i incapacitat per a la negociació i salvar la cara, ha atacat per terra, mar i aire, amb mentides i manipulacions a tots els sindicats que vam signar l’acord, deixant sovint a l’administració sospitosament fora dels seus atacs. A uns sindicats aquesta associació ens ha qualificat de «venuts», i a uns altres, als quals veuen més febles i propicis, com «càndids».

 Aquesta persistent i insidiosa acció de divisió de la plantilla en diversos blocs enfrontats entre si en la qual està incomprensiblement embardissada aquesta associació des de fa anys, ÚNICAMENT BENEFICIA A L’ADMINISTRACIÓ, MAI ELS TREBALLADORS I TREBALLADORES.

Per desgràcia el sindicat CSIF s’ha mostrat feble enfront d’aquesta campanya i ha fet públicament passos en els seus últims escrits per a deslligar-se de l’acord del 22 de març. De fet, sembla que ha manifestat que si a Madrid no s’aprova la condició d’agent d’autoritat, es retiraran de l’acord signat el 22 de març. El més curiós és que aquest sindicat no ho va demanar com a condició per a signar l’acord.

 

EL QUE NO DIUEN NI MB, NI CSIF, ÉS QUE EL 22 DE MARÇ NO ES VA SIGNAR CAP CESSIÓ PER PART DELS TREBALLADORS, PER LA QUAL COSA L’ACORD ÚNICAMENT OBLIGA A L’ADMINISTRACIÓ!

 

SI ELS SINDICATS RETIREM LA NOSTRA SIGNATURA DE L’ACORD, L’ÚNICA BENEFICIADA SERÀ L’ADMINISTRACIÓ, QUE NO TINDRÀ JA L’OBLIGACIÓ DE COMPLIR-LO.

 

D’altra banda, CATAC segueix en el «sostenella i no enmendalla» que li porta al punt d’aliar-se amb entitats que tots coneixem per no reconèixer que es van equivocar anant-se’n a casa seva a dormir la nit del 21 al 22 de març, simplement perquè van creure que no hi hauria acord i a casa s’estava millor i més còmode.

 

Resulta absurd que per interessos egoistes, mesquins i partidistes que res tenen a veure amb els interessos de la plantilla, uns perquè covardament se’n van anar, van deixar a la plantilla tirada i ara han de salvar la cara, i altres per a arreplegar alguns vots,

HI HAGI ORGANITZACIONS QUE TRISTAMENT ESTIGUIN DISPOSADES A ACTUAR AMB EL DESVERGONYIMENT MÉS GRAN CONTRA ELS INTERESSOS DELS TREBALLADORS I TREBALLADORES PENITENCIÀRIES CATALANES.

 

CCOO CONTINUAREM PRESSIONANT PERQUÈ ES CONTINUÏ COMPLINT L’ ACORD EN MATÈRIA D’AGRESSIONS, QUE, NO OBLIDEM, OBLIGA EXCLUSIVAMENT A L’ADMINISTRACIÓ EN TOTS ELS SEUS ASPECTES.

 

CCOO som conscients que la lluita contra les agressions no ha finalitzat i que caldrà temps, esforços i moltes més mesures a tots els nivells, no sols amb l’administració sinó també amb els grups polítics,  perquè s’incloguin i es reconeguin reivindicacions com la jubilació anticipada i la consideració d’agent d’autoritat pel personal penitenciari.

Barcelona, 10 de maig de 2023

 

CCOO, 1A FORÇA SINDICAL DE CATALUNYA
LLUITEM PELS TEUS DRETS I T’INFORMEM AMB VERACITAT I PRECISIÓ!

 

DESCARREGA EN PDF LA NOTA INFORMATIVA D ELA REUNIÓ D’AGRESSIONS DEL 9 DE MAIG DE 2023

US CONTINUAREM INFORMANT!