REUNIÓ SOBRE LES DEFICIENCIES DE LA NOVA UNIFORMITAT

 

 

CCOO, 1A FORÇA SINDICAL DE CATALUNYA, SOM L’ÚNIC SINDICAT QUE DES DE 2021 HEM AVISAT QUE NO S’ESTAVEN FENT LES COSES BÉ AMB LA NOVA UNIFORMITAT I QUE HI HAURIA PROBLEMES SERIOSOS 

 

Ahir, dimarts 1 d’agost va haver-hi una reunió amb l’administració i els representants de l’empresa Iturri, que és la subministradora dels uniformes (del calçat és l’empresa URVINA S.L.).

CCOO hem manifestat:

  • Les especificacions tècniques i les condicions del contracte de la nova uniformitat les va imposar l’administració sense cap negociació amb els sindicats.
  • Les nostres condicions de treball poden semblar de manera superficial similars a cossos de seguretat i d’altres tipus, però són diferents i específiques, i no tenen res a veure amb la resta (patis i dependències de formigó sense aire condicionat, jornades llargues, intervencions puntuals de gran exigència física i de perill, com a reduccions i incendis, etc.).
  • No es van realitzar proves extenses de testatge de les peces de la nova uniformitat, tal com vam sol·licitar CCOO ja el desembrede 2021.
  • Per a la nova uniformitat sembla que s’ha prioritzat la durabilitat de les peces (resistència a l’esquinçament, a les rentades, etc.) sobre la comoditat.
  • Treballadors i treballadores no sols han sofert una calor insuportable i incomoditat en l’ús dels pantalons d’estiu, sinó també problemes de salut com a eritemes, granellades i altres de diferent índole en zones íntimes.
  • Perquè funcionin bé les peces tècniques en teixit tècnic, s’han d’emportar pegades al cos, cosa que no és aconsellable en el mitjà penitenciari, i per això s’han de buscar composicions i patronatges més adequats.

 

ELS PANTALONS I EL TEMA DEL COTÓ A LES PECES DE ROBA DE LA NOVA UNIFORMITAT

 

CCOO hem ressaltat que en la composició de les peces actuals d’estiu brilla per la seva absència la presència de cotó, la qual cosa crea problemes seriosos de confort.

 

CCOO ja vam dirigir en 2016 escrit al Cap de l’Àrea de Règim Interior Penitenciari (ARIP) demanant que els pantalons es componguessin d’almenys un 50% de cotó.

 

Des de llavors, CCOO hem reclamat de manera contínua que les peces continguin una proporció suficient de cotó, ja que aquest augmenta el confort en situacions de calor extrema, el seu tacte és molt més agradable, i és més segur en cas d’incendi, ja que no deixa residus plàstics sobre la pell, com, en canvi, si ocorre amb fibres artificial.

CCOO hem recordat la composició dels diferents pantalons usats pel personal d’interior:

De la intervenció de l’empresa Iturri es desprenen dos detalls importants:

  • Els pantalons «d’estiu» de la nova uniformitat en realitat són uns pantalons d’entretemps. Els pantalons d’hivern, en canvi,si són uns pantalons reforçats per a aquesta època.
  • Efectivament,s’han utilitzat teixits tècnics per raons de durabilitat (resistència a l’abrasió o a l’estirament, a les rentades, etc.), tal com ens queixàvem CCOO.

Donades les queixes dels treballadors i treballadores d’interior, y de CCOO en nom seu, l’empresa ha decidit provar un nou teixit per a poder comptar amb uns pantalons veritablement d’estiu. 

  • D’una banda,baixaria el gramatge (o en altres paraules, el teixit seria més fi), passant de 245 a 170 g/m²
  • Tal com hem sol·licitat CCOO durant anys, s’introduiria el cotó en la composició, passant a ser 52,6% cotó, 34,4% polièster, 13% Lycra.

Els nous pantalons d’estiu estaria disponible per a l’estiu de l’any que ve.

 

CCOO, ens hem alegrat que finalment i després de 7 anys se’ns faci cas i per fi s’introdueixi el cotó, i hem sol·licitat que es faci una prova en condicions d’ús real del nou material

 

L’empresa s’ha compromès a disposar en la 3a o 4a setmana d’agost de 3 pantalons d’home i 3 de dona amb els quals la Secretaria de Mesures Penals podrà fer una prova.

El problema vindrà a l’hora de triar que pantalons se subministraran (d’estiu, d’entretemps i/o d’hiver) al personal. CCOO defensem que es lliurin els tres tipus.

 

 

ELS POLOS

 

El següent tema ha estat el del polo d’estiu, que també produeix una sensació de calor i falta de confort en alguns treballadors i treballadores, no de manera tan estesa com en el cas dels pantalons, però sí de manera palpable.

L’empresa ha defensat que és un teixit tècnic 100% polièster que permet la transpiració i amb un gramatge inferior per a la versió d’estiu.

CCOO novament hem demanat que s’utilitzi cotó en la seva confecció

 

La mateixa administració ha recordat que les camises de l’antiga uniformitat no sembla que creessin grans problemes en matèria de confort i transpirabilitat del teixit.

L’empresa ha proposat realitzar una enquesta entre els treballadors i treballadores, que és exactament el que CCOO vam sol·licitar en el nostre últim escrit del 24 de juliol passat

 

 

COEXISTÈNCIA DE LA NOVA I L’ANTIGA UNIFORMITAT

 

CCOO finalment hem recordat que fa mesos sol·licitem que es permetés la coexistència de la uniformitat nova i antiga.

 

CCOO novament hem sol·licitat que aquesta coexistència es produeixi fins que es pugui comptar amb un adequat nombre de peces per treballador i s’hagin resolt els problemes sorgits amb les noves peces

 

L’administració admet l’ús de la uniformitat antiga en casos que la nova uniformitat produeixi problemes sanitaris o de salut als treballadors mi treballadores, mitjançant una resolució del servei de riscos laborals. 

L’administració informa que només dues persones han passat pel servei de salut del departament.

CCOO recordem que en cas de problemes de salut amb la nova uniformitat (granellades, eritemes, etc.), el tema ha de ser tractat com a accident de treball i s’hauria d’acudir a la mútua de treball.

Per a comunicar la incidència es pot acudir als següents correus del departament:

prevencio.dj@gencat.cat

ubsdistricte.justicia@gencat.cat

 

SI EN EL SEU MOMENT ENS HAGUESSIN FET CAS A CCOO, L’ÚNIC SINDICAT O ORGANITZACIÓ QUE ES VA QUEIXAR SOBRE LES DEFICIÈNCIES DE LA NOVA UNIFORMITAT, RES D’AIXÒ HAURIA PASSAT!

 

Barcelona, 2 d’agost de 2023

 

DESCARREGA EN PDF LA NOTA INFORMATIVA SOBRE LA REUNIÓ SOBRE LES DEFICIENCIES DE LA NOVA UNIFORMITAT 01/08/2023

US CONTINUAREM INFORMANT!