ELS PROBLEMES AMB LA NOVA UNIFORMITAT

 

CCOO, 1A FORÇA SINDICAL DE CATALUNYA, VAM SER L’ÚNIC SINDICAT QUE JA EN 2021 VAM AVISAR QUE NO S’ESTAVEN FENT LES COSES BÉ I QUE HI HAURIA PROBLEMES SERIOSOS AMB LA NOVA UNIFORMITAT

 

A més del problema del lliurament d’un nombre insuficient de peces, amb l’arribada de les altes temperatures, la nova uniformitat ha mostrat  marcades deficiències en matèria de confort, resultant molt calorosa i arribant a produir als treballadors i treballadores granellades i altres problemes.

Cal recordar que l’administració va escometre el disseny de la nova uniformitat de manera UNILATERAL, publicant durant 2021 els plecs de prescripcions tècniques i administratives i les memòries justificatives sense consultar ni negociar amb els sindicats.

El 28 de desembre de 2021, l’administració va mostrar als sindicats les peces que compondrien la nova uniformitat en el que va ser un fet consumat, ja que no es podia negociar cap modificació.

 

CCOO VAM SER L’ÚNIC SINDICAT QUE ENS VAM QUEIXAR DE LES DEFICIÈNCIES EN MATÈRIA D’UNIFORMITAT EN UN ESCRIT PUBLICAT EL 30 DE DESEMBRE DE 2021


CCOO VAM SER L’ÚNIC SINDICAT QUE VAM AVISAR QUE NO S’ESTAVEN FENT LES COSES BÉ

 

Per desgràcia, i com la resta de sindicats i associacions no van dir ni piu, l’administració va sentir que podia tirar cap endavant amb el seu projecte unilateral.

 

Adjuntem el que CCOO VAM DIR EL DESEMBRE DE 2021, PERQUÈ PER DESGRÀCIA GAIREBÉ DOS ANYS DESPRÉS CONTINUA SENT COMPLETAMENT VÀLID:


NOTA INFORMATIVA DE CCOO SOBRE LA NOVA UNIFORMITAT DEL 30 DE DESEMBRE DE 2021 (feu clic)

 

[…]

 • Les peces de roba sorprenentment no inclouen indicacions tècniques algunes sobre el teixitmés enllà d’indicar que serà «transpirable» i donarà «confort». NO HI HA NORMES UNE QUE COMPLIR EN MATÈRIA DE RESISTÈNCIA, DESGAST, TRANSPIRABILITAT, ETC., com, en canvi, si ocorre amb el calçat o els guants, deixant enterament en mans dels licitadors que teixit presentarLa gamma de teixits tècnics és molt alta i amb grans diferències en matèria de cost així que CCOO ens temem el pitjor, que els licitadors estalviïn al màxim en aquest punt. 
 • Tampoc hi ha indicacions tècniques quant a la manufacturacom per exemple el calibre del fil o el nombre de puntades per cm. Cal recordar els pantalons «madein CIRE» que ens han obligat a portar, i que invariablement es trencaven en la unió de la butxaca amb la costura lateral perquè, a més de mancar cosit de reforç, les puntades eren massa llargues, la qual cosa afecta molt negativament a la resistència d’una costura.[…] 
 • […] No hi ha previst un testatge extensiu previ de les pecesexcepte el realitzat per 10 funcionaris durant una setmana, que serà previ a l’adjudicació. Aquest testatge mínim únicament servirà per a puntuar que mostra és la millor de totes, PERÒ NO PERMETRÀ MODIFICAR I AJUSTAR DISSENYS EN FUNCIÓ DE L’ÚS. Si una peça no és un èxit i requereix canvis de disseny o de material, no podrà modificar-se fins que acabi el contracte, és a dir a partir de 2026. 
 • Només es preveuen 4.400 peces de calçat (3.300 botes i 1.100 sabates) durant el període de 4 anys de durada del contracte. 

En 2022 es farà una distribució inicial de 3600 parells (2700 botes i 900 sabates), i cada any posterior estan previstes únicament 200 botes i 60 o 70 sabates segons l’any. 

Dit en curt, bàsicament hi haurà com a molt 1,5 parells de botes o sabates per treballador d’interior durant un període de 4 anys, per la qual cosa cada parell haurà de durar més de 2 anys i mig en mitjana. 

Els números escassos i precisos asseguren a més que per poc que la demanda es desviï del que es preveu, hi haurà treballadors/es que no rebran el calçat que desitgen, sigui bota o sabata, sinó el que hi hagi disponible. Sí que és cert que el contracte preveu un increment del 20% general en cas de necessitat, però CCOO ho considerem insuficient. 

 • Hi ha discrepàncies entre calçat i peces de robaEl calçat, els polars i les jaquetes ¾ estan dimensionats per a 3600 treballadors i treballadores, mentre que els pantalons i polos estan dimensionats per a 3900. 

Cal tenir en compte que els treballadors/es d’interior són al voltant de 3300 als quals cal sumar 600 interins/es realitzant substitucions i reforços, i cal deduir prop de 250 treballadors que es jubilaran o seran baixa en el sistema i que seran substituïts per altres 250 interins o nous funcionaris (si hi ha més oposicions), tots els quals requeriran uniformitat completa. 

L’increment possible del 20% que contempla el contracte per a aquests i altres elements és clar que serà insuficient. […] 

 • Només preveuen lliurar 670 guants anti tallsen 2022 i altres 670 en 2023. Caldrà esperar fins a 2024 perquè els treballadors penitenciaris rebin 2660 parells de guants addicionals, que al costat dels 400 que finalment es rebran en 2025, faran un total de 4.400 parells. CCOO novament considerem insuficient aquest número, ja que únicament permetrà la renovació per desgast o deteriorament en casos puntuals. 

Més enllà dels comentaris de «que bonic és l’uniforme i m’agrada molt que em donin roba nova», o que «jo el vaig demanar en 2016» (com si els altres no l’haguéssim demanat abans i més vegades) que han fet altres sindicats, CCOO ens aproximem al problema del vestuari AMB PREOCUPACIÓ. 

Un uniforme nou, modern i eficaç ha estat des de fa anys una de les reivindicacions històriques de CCOO. El contracte actual és indubtablement un pas endavant, però les deficiències i inconsistències que s’observen en ell són moltes i preocupants.

CCOO sol·licitem expressament

[NOTA: recordem que ho vam fer en desembre de 2021]: 

 • QUE ES PROCEDEIXI AL TESTATGE EXTENSIU DEL MATERIAL DURANT UN O DOS MESOS ABANS DE LLIURAR-LO, PER A DETECTAR DEFICIÈNCIES DE DISSENY I MATERIALS. 
 • QUE S’ENVIÏN MOSTRES DE TALLES DE PECES I CALÇAT A TOTS ELS CENTRES PERQUÈ ELS TREBALLADORS I TREBALLADORES PUGUIN PROVAR-LES-HI I TRIAR LA TALLA QUE MILLOR ELS VAGI.EL CONTRACTE NOMÉS PREVEU EMPLENAR UNA FITXA, QUE ÉS UN PROCEDIMENT SUBJECTE A MOLTS ERRORS. 
 • QUE ES COMPROVI DE MANERA MINUCIOSA LA CONFECCIÓ I ELS MATERIALS, INCLOSA LA FITXA TÈCNICA DE CADA MATERIAL, PER A PODER REALITZAR UNA MILLOR VALORACIÓ A L’HORA D’ADJUDICAR EL CONTRACTE. 
 • Que s’asseguri el lliurament de calçat, guants anti talls, jaquetes i polars AL PERSONAL DE VIGILÀNCIA DELS CENTRES OBERTS. 
 • Que les treballadores puguin provar les peces i optar per un patronatge d’home o de dona a la seva conveniència i necessitat. 
 • Que s’inclogui un suèter lleuger en teixit tècnic. El pesat suèter usat fins ara hauria d’haver estat substituït per una peça tècnica més lleugera i funcional, que permeti treballar amb llibertat de moviment sense necessitat de portar el polar i/o el tres quarts. 
 • Assegurar la cobertura en matèria d’uniformitat de tot el personal amb un dimensionament més realista i que tingui en compte les baixes i altes en el sistema(més de 250 baixes i jubilacions i les corresponents substitucions durant 2022-2025) que augmenten les necessitats. 

Fins i tot sense tenir en compte les dades anteriors, les xifres semblen suficients per a dotar inicialment al personal, però NO per a realitzar reposicions periòdiques que no siguin estrictament puntuals.

 

CCOO DEMANEM a l’administració:

Que es faci una enquesta oficial sobre la nova uniformitat ENTRE ELS TREBALLADORS I TREBALLADORES OBLIGATS A PORTAR UNIFORME, on es pugui indicar les deficiències (patronatge, confecció, color, teixits emprats, etc.) que hagin observat, i els resultats dels quals pugui ser traslladat en forma de modificacions dels uniformes que encara s’han de lliurar, i de cara a futurs contractes.

 

SI EN EL SEU MOMENT ENS HAGUESSIN FET CAS A CCOO, L’ÚNIC SINDICAT O ORGANITZACIÓ QUE ES VA QUEIXAR SOBRE LES DEFICIÈNCIES DE LA NOVA UNIFORMITAT, RES D’AIXÒ HAURIA PASSAT!

 

.

Barcelona, 24 de juliol de 2023

 

DESCARREGA EN PDF LA NOTA INFORMATIVA DE CCOO SOBRE LE PROBLEMES DE LA NOVA UNIFORMITAT

US CONTINUAREM INFORMANT!