SITUACIÓ D’EMERGÈNCIA

Tota la plantilla i amb ella CCOO, assistim amb estupor a la falta d’actuació en matèria de prevenció i defensa de la salut dels treballadors per part de la nostra Secretària de Mesures Penals (SMPRAV).

En una situació d’agreujament de l’impacte de la malaltia, amb una taxa de contagi creixent de manera desbocada i sense control, la Generalitat es va veure obligada el dijous a emetre la resolució de Salut SLT/2700/2020, que instaura el toc de queda i el tancament perimetral de tots els municipis catalans durant tots els caps de setmana, divendres inclosos.

S’aplica a tot arreu menys en el conjunt dels centres penitenciaris catalans, on ens toca treballar a nosaltres, les treballadores i treballadors penitenciaris sense cap mesura de seguretat. Una Secretària de Mesures Penals, que ella sí que compleix la SLT/2700/2020, usa material de protecció homologat, es dedica al teletreball i manté els horaris flexibles que després ens nega a nosaltres.

Això sí, la nostra Secretaria sap reaccionar amb la prestesa d’un llamp i la resolució d’un lleó quan ha d’aplicar mesures per a saltar-se la resolució de la mateixa administració, i així el mateix divendres ja teníem una «Nota interpretativa conjunta de la Secretària de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima i de la Direcció General de la Policia», que deia que les restriccions no s’aplicaven a les famílies dels interns i que per tant en els centres penitenciaris catalans tot segueix igual, caigui el que caigui i passi el que passi, inclosos el gaudi dels vis a vis, autentica autopista d’entrada de la malaltia a l’interior dels centres.

TOT SEGUEIX IGUAL PER A LA SECRETÀRIA, autèntic estruç que amaga el cap sota terra, fins que la malaltia se li fica dins dels centres i ho fa de manera explosiva i incontenible com en el cas de Mas d’Enric.

Tot segueix igual, com si no passés res i la nostra SMPRAV ignora de manera voluntarista i suïcida la resolució de la Generalitat, i sobretot la situació de crisi que estem vivint.

Entre altres coses la resolució SLT/2700/2020 del departament de Salut diu:

    1. Mesures de prevenció i higiene en centres de treball

S’obliga els titulars dels centres de treball, públics i privats, A LIMITAR AL MÀXIM LA MOBILITAT LABORAL DE PERSONES TREBALLADORES, adoptant les mesures organitzatives i tècniques necessàries per fer-ho possible. A AQUEST EFECTE, HAN D’IMPLEMENTAR TREBALL A DISTÀNCIA O TELETREBALL, llevat quan és impossible desenvolupar l’activitat laboral a distància o bé quan no es disposa acreditadament dels mitjans per fer-ho. En aquest darrer cas s’han d’establir horaris d’entrada i sortida esglaonats, flexibilitat horària o similars.

La nostra Secretària es passa l’anterior pel folre i MANTÉ LA SEVA NEURÒTICA OPOSICIÓ FRONTAL I ABSOLUTA AL TELETREBALL, que CCOO portem reclamant des de fa mesos en cadascuna de les reunions i per escrit, i que és perfectament aplicable al personal d’oficines i de tractament.

LA SMPRAV TAMBÉ S’OPOSA DE MANERA NEURÒTICA I INCOMPRENSIBLE A QUALSEVOL FLEXIBILITZACIÓ HORÀRIA.

CCOO fa mesos que demanem que anul·li la limitació de canvis, autèntic absurd en una situació de crisi total, i flexibilitzi els horaris de manera que per mitjà de fer canvis, el que ho desitgi pugui acumular matí-tard-nit i així limitar de manera efectiva la seva  mobilitat laboral. Però la nostra Secretaria manté una oposició numantina a modificar horaris ja sigui a títol individual com a col·lectiu, i aplica restriccions al nombre de canvis, prohibició de l’acumulació d’horaris matí-tarda-nit per al qual vulgui fer canvis, etc. com si aquí no passés res CONTRADIENT FRONTALMENT LA RESOLUCIÓ DE SALUT DEL DIJOUS.

La SLT/2700/2020 també diu:

  1. d) L’ús de la mascareta és obligatori en l’entorn laboral quan l’espai de treball és d’ús públic o obert al públic, d’acord amb la Resolució SLT/1648/2020, de 8 de juliol, per la qual s’estableixen noves mesures en l’ús de mascareta per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de la COVID-19, o bé quan hi ha desplaçaments per l’interior del centre de treball.[…]

La nostra Secretaria ens manté en la més absoluta desprotecció en matèria de material bàsic de protecció, LLIURANT A TREBALLADORS I INTERNS MÀSCARETES DE TELA NO HOMOLOGADES a pesar que es trobi material homologat disponible en el mercat, com demostra que es lliurin màscares quirúrgiques homologades a les famílies dels interns.

CCOO portem mesos lluitant contra aquesta barbaritat  en TOTES les reunions amb l’Administració, amb la Inspecció de Treball i el TSJC. Fins i tot el Servei de Prevenció de Riscos Laborals va reconèixer explícitament i a instància de CCOO la falta d’homologació dels draps del CIRE.

CCOO hem SOL·LICITAT FFP2 EN TOTA SITUACIÓ I PER A TOTS ELS TREBALLADORS/ES PENITENCIARIES.

Que CCOO tenim raó ho mostra clarament el que quan ja és tard i hi ha brot a un centre, la SMPRAV ha d’enfrontar-se a l’inevitable, i és llavors quan es lliuren en els mòduls afectats les màscares FFP2, que CCOO portem sol·licitant mesos ja.

En el cas de Mas d’Enric, en situació de crisi total, amb el M6 aïllat, el M7 confinat i amb cada vegada més confinaments en Dones i el M1, la mateixa direcció reconeix en el seu comunicat del dissabte a la plantilla la ineficàcia de les màscares de tela de la mena dels draps «made in CIRE», fets a base de retalls sobrants de bates:

«El centre disposa d’un determinat material i n’hem demanat més. Tot i això, si algú porta el seu material de casa, hem d’intentar que sigui material de real protecció, EVITANT MASCARETES DE TELA, QUE NO PROTEGEIXEN MASSA, i utilitzant material sanitari de farmàcia (MASCARETES QUIRÚRGIQUES FFP2 i guants d’un sol ús)».

Segons el parer de CCOO, s’han d’aplicar de manera immediata i urgent les següents mesures, que CCOO FA MESOS QUE SOL·LICITEM i avisem que eren i són necessàries, i que es desprenen de l’aplicació real de la resolució de Salut SLT/2700/2020 del dijous 29 d’octubre de 2020.

  1. Lliurament de material de protecció homologat amb caràcter general, especialment màscaretes FFP2. Actualment el personal penitenciari està desprotegit, rebent draps realitzats de manera casolana en el CIRE, i només rep material homologat FFP2 en casos concrets, quan ja és tard i els contagis són massius i desbocats, com ja ocorre en Mas d’Enric.
  1. Llibertat de canvis que permetin al personal acumular jornades i reduir la mobilitat, que és exactament el que la SLT/2700/2020 ordena.
  1. Possibilitat de realitzar acumulació matí-tarda-nit en el mateix dia amb canvis i per voluntat del treballador, també amb la finalitat de reduir desplaçaments.
  1. Aplicació del teletreball a on es pugui, i especialment per a tractament i oficies. CCOO portem mesos sol·licitant la reunió urgent d’un grup de treball que l’implementi.
  1. Avaluació de la conveniència de mantenir les comunicacions.

CCOO fa mesos que avisem que això anava a ocórrer i que calia preparar-se

 

La nostra Secretaria continua obcecada a retallar drets, restringir horaris, canvis, teletreball i tot el que no sigui posar una cadena i una bola als seus treballadors/es

 

A que està esperant la Secretaria de Mesures penals per a aplicar mesures de protecció reals i ja mateix? A què hi hagi centenars de contagis o fins i tot morts?

Barcelona a 02 de novembre de 2020

DESCARREGA LA NOTA DE L’AGRUPACIÓ DE PERSONAL PENITENCIARI DE CCOO SOBRE LA SITUACIÓ INSOSTENIBLE A LES PRESONS CATALANES

US CONTINUAREM  INFORMANT!