DARRERES INFORMACIONS COVID-19 – REUNIÓ 07/04/2021

 

SITUACIÓ COVID ALS CENTRES

 

L’Administració informa de manera excessivament optimista que la situació general en els centres catalans la considera com a bona, amb 46 positius entre els treballadors i 27 interns.

L’Administració espera que hi hagi nous brots, però ha manifestat que sorprenentment estudia mesures de relaxació, especialment en matèria de PCR i quarantenes dels interns, que dependran de l’índex de vacunació general. Segons sembla per a la SMPRAV els brots que hi ha hagut no són suficients o els dóna per descomptats. Com no es produeixen en la seu de la SMPRAV sinó en els centres penitenciaris…

El nivell de vacunació general dels treballadors és del 83% fluctuant segons centres entre el 77% i el 93%. L’objectiu de l’administració seria tenir a la fi de maig vacunat al 100% del personal que voluntàriament vulgui rebre la vacuna.

El nivell de vacunació dels interns és fluctuant a causa de les altes i baixes en el sistema. S’ha vacunat a data 7 d’abril a 4865 interns, 400 d’ells ja en llibertat. Representa un 69,1% dels interns i varia segons centres, superant la majoria el 70%. Les excepcions són el C.P. Brians 1, on l’índex de vacunació arriba al 65% a causa del moviment més gran d’interns per ser centre de preventius, i el C.P. Quatre Camins i C.P. Joves, que a l’efecte de vacunació es tracta com un sol centre, on l’índex de vacunació d’interns és només del 53,4% a causa dels brots soferts, encara que ja s’està reprenent la vacunació. Al voltant d’un 11% dels interns rebutja la vacuna.

La SMPRAV informa que segons criteris de Salut, la PCR se li fa només als interns que hagin estat més de 48 hores fora del centre i que els 3rs graus no són vacunats per l’administració penitenciària, sent vacunats en el seu CAP quan li toqui al seu grup.

Salut preveu vacunar una vegada per setmana als ingressos, però no està encara decidit de manera ferma, ja que el protocol està en revisió i pendent d’aprovar.

CCOO hem preguntat pel pla de vacunació respecte a les segones dosis, i la SMPRAV contesta que és Salut la que determina quan, però que es preveu realitzar-les en els centres de manera similar a com es va dispensar la primera dosi.

CCOO també hem preguntat per la repesca que es preveia realitzar després de Setmana Santa. La SMPRAV contesta que els que no s’haguessin vacunat encara es posin en contacte amb el gerent del seu centre perquè li assigni dia i hora. Després de repreguntar tres vegades més davant les evasives de la SMPRAV, l’Administració admet que no té dates, ja que depèn de la situació i la disponibilitat de vacunes

Per desgràcia la situació varia dia a dia:

  • El mateix dia 7 a la nit es va comunicar que el Consell Interterritorial de Salut, que reuneix l’administració central i a totes les autonomies, va decidir que només es vacuni amb AstraZeneca als majors de 60 anys (nascuts en 1961 o anys anteriors) deixant als llimbs als menors d’aquesta edat que hagin rebut la primera dosi.
  • Ahir dia 8 d’abril, la Comissió de Salut, més tècnica que l’interterritorial, va decidir posposar la decisió de què fer amb els nascuts en 1962 i anys posteriors vacunats amb la primera dosi d’AstraZeneca fins que l’Agència Europea del Medicament doni dades més precises. Això significa que avui dia no se sap encara si per als nascuts en 1962 o anys posteriors vacunats amb la primera dosi d’AstraZeneca hi haurà segona dosi d’aquesta, es deixés als vacunats amb una sola dosi o s’injectarà una vacuna diferent (Pfizer o Moderna, o Janssen, que és monodosis).

És de preveure que els treballadors nascuts en 1961 o anys anteriors sí que rebran la segona dosi de la vacuna.

 

RENOVACIÓ I ENTREGA DE MASCARETES QUIRÚRGIQUES I FFP2

 


CCOO
hem sol·licitat al Departament de Justícia i a la Secretaria de Mesures Penals:

  • Que apliqui i respecti els criteris de durabilitat recomanats pel Ministeri de Sanitat i recollits a les «Recomendaciones sobre el uso de mascarillas en la comunidad en el contexto de la COVID-19»
  • Que la Secretaria substitueixi i retiri de manera immediata les mascaretes no homologades que encara s’utilitzen alguns centres.

Aquest document vigent del ministeri de Sanitat, entre altres recomanacions s’indica el següent:

Per qüestions de comoditat i higiene, es recomana no usar la màscara per un temps superior a 4 h. En cas que s’humitegi o deteriori per l’ús, es recomana substituir-la per una altra.

Aquesta recomanació sobre la posada i retirada de les màscares haurà d’anar sempre associat al seguiment estricte d’aquesta mesura general d’higiene entre d’altres.

Respecte de les mascaretes FFP2 hem recordat que la recomanació general és de renovació cada 7,5 a 8 h o una per torn.

L’Administració respon que revisarà les indicacions i recomanacions per poder valorar la petició i donarà resposta. Respecte a les mascaretes que encara es fan servir no homologades indiquen que ells estan entregant mascaretes homologades des de fa 3 mesos i que ja no s’entrega res no homologat.

CCOO hem recordat a la SMPRAV que a les portes de possibles noves onades de contagis i tenint en compte que encara no s’ha completat la vacunació, l’Administració és la responsable dels elements de prevenció que va entregar, de no substituir-los i de vetllar per la salut del seu personal complint les indicacions i recomanacions de Sanitat i Salut.

 

CURSOS PRESENCIALS I FORMACIÓ EN LÍNIA ALS CENTRES DE TREBALL

 


Davant dels darrers cursos presencials que s’estan impulsant i d’una nova circular de la Secretaria que recomana realitzar la formació al lloc de treball o en aules
, CCOO hem reiterat la sol·licitud que vam presentar davant del CEJFE i del Departament de Justícia a l’inici de la pandèmia, de minimitzar la formació presencial, incrementant la formació telemàtica, i que es potenciés la formació fora de la feina del personal que ho sol·licites, sempre amb la compensació corresponent.

CCOO considerem que formar-se al lloc de treball o en sales de formació incrementa el risc de possibles contagis i contradiu les recomanacions de reduir la mobilitat i el contacte en els espais dictaminats per Sanitat. Això és primordial com a mínim fins a completar les etapes de vacunació i sempre tenint en compte la situació de la pandèmia.

L’Administració s’excusa responent que ha tractat de minimitzar la formació presencial al màxim i que valorarà la petició.

CCOO hem sol·licitat que suspenguin la formació programada i posposin les dates dels cursos, i hem exigit que, en tot cas, es prenguin les mesures sanitàries adients d’EPI’s i la neteja d’espais.

Barcelona, 09 d’abril de 2021

 

DESCARREGA EN PDF LA NOTA INFORMATIVA SOBRE LA SITUACIÓ COVID-19 ALS CENTRES PENITENCIARIS CATALANS

US CONTINUAREM INFORMANT!