ÈXIT DE LES CONCENTRACIONS CONVOCADES EN TOTS ELS CENTRES 07/07/2021

 

AVUI HO HEM DIT TOTS JUNTS!

SUPORT AL PERSONAL, REPULSA DE LES AGRESSIONS I REBUIG A UNA POLÍTICA PENITENCIUARIA JA ESGOTADA I ACABADA!

 

CCOO volem agrair l’assistència  dels treballadors i treballadores a les diferents concentracions convocades als centres penitenciaris catalans, i també als que no s’han pogut incorporar per no abandonar els serveis, però que han manifestat el seu suport.

 

El dilluns una treballadora del Centre Penitenciari de Quatre Camins va ser agredida sexualment durant la seva jornada laboral per un intern ingressat en el centre. És la gota que ha fet vessar un got completament ple.

Donada una situació que ara mateix està fora de control, CCOO al costat dels sindicats UGT, CATAC i amb el suport solidari d’altres sindicats i associacions penitenciàries vam convocar ahir, dimecres 7 de juliol, en tots els centres penitenciaris catalans concentracions de suport al personal, de repulsa a les agressions, i de rebuig a les polítiques de l’administració.

La del dilluns ha estat l’última agressió, però no l’única d’una llarga sèrie soferta pels treballadors i treballadores penitenciàries, i que no ha estat propiciada per un canvi de la plantilla, que s’ha mantingut estable, ni tampoc per un canvi de tipologia dels interns, que no s’ha produït, sinó per una política errònia i d’esquena a la realitat penitenciària adoptada per la secretaria de mesures penals, rehabilitació i atenció a la víctima (SMPRAV) dirigida per l’ara dimitit Amand Calderó.

La secretaria, lluny de recollir el problema i buscar solucions efectives, ha fomentat que la situació es desboqui i s’hagin travessat totes les línies vermelles en matèria de seguretat dels treballadors i treballadores penitenciàries, que treballem en situacions d’extrema dificultat i perill sense ni tan sols tenir reconeguda la condició d’agent d’autoritat.

Els errors comesos de manera tenaç i contínua per la SMPRAV des de fa anys, en part s’expliquen per la política del recentment dimitit secretari de mesures penals de promocionar persones a llocs no concordes amb la seva experiència, i que amb les mesures que han pres, han minat la posició dels treballadors/as en un mitjà tan difícil i tan especialitzat com el penitenciari, i en part s’expliquen per una visió que ha impregnat tota l’acció de la SMPRAV que ha ignorat de manera voluntària i persistent l’experiència atresorada durant anys pels treballadors i treballadores penitenciàries.

Però la falta de seguretat no ha afectat només els treballadorseas sinó també als mateixos interns. En uns casos com a víctimes a les mans d’altres reclusos, i en uns altres per la falta de resposta adequada del sistema a la dinàmica de violència en la qual ha acabat immersa la minoria d’interns més violenta i inadaptada.

 

La falta de seguretat ocasionada per la xacra de les agressions en els centres penitenciaris catalans afecta negativament a TOTS, treballadors/es i interns/es, degrada i paralitza la funció de resocialització i reinserció de tot sistema d’execució penal i suposa un cost econòmic, moral i polític inassumible per a la societat.

 

 

EL PERSONAL PENITENCIARI DIEM PROU, TOTS I JUNTS!

 

 

Agressions a treballador/es ignorades, menyspreus continuats a la plantilla, circular 2/2021 i interpretacions normatives arbitràries, PEEPA, expedients abusius com a elements repressors, interins explotats, falta de diàleg i degradació continuada de la prestació d’un servei essencial han acabat provocant la necessària dimissió d’Amand Calderó.

El passat 18 de juny CCOO vam lliurar en mà a la consellera un dossier informatiu de 31 pàgines on detallem els principals problemes que afligeixen als treballadors i treballadores penitenciàries catalanes, incloses les agressions al personal. Pugueu descarregar-lo fent clic a la següent adreça:

 

https://agrupaciopresons.ccoo.cat/wp-content/uploads/sites/75/2021/06/Informe-consellera-1.pdf

 

 

També vam exposar, amb fets contundents, la urgent necessitat de procedir AL CESSAMENT DE LA CÚPULA DE LA SECRETÀRIA DE MESURES PENALS, el cessament de la qual ja havíem demanat públicament el 7 de juny i en altres ocasions anteriors:

 

https://agrupaciopresons.ccoo.cat/11971-2/

 

CCOO demanem a la consellera que continuï amb els canvis a tots els nivells de la secretaria i dels equips directius dels centres, que la dimissió del fins ara secretari de mesures penals ha iniciat

 

Barcelona, 8 de juliol de 2021

 

DESCARREGA EN PDF L’ESCRIT DE CCOO SOBRE L’ÉXIT DE LES CONCENTRACIONS A TOTS ELS CENTRES PENITENCIARIS

US CONTINUAREM INFORMANT!