REUNIÓ AMB L’ADMINISTRACIÓ 20/05/2020

 

Avui, 20 de maig de 2020, CCOO ens hem reunit novament amb l’Administració. Han assistit per part del Departament la Directora de Serveis, la Subdirectora General de RR.HH. i Relacions Laborals del departament de Justícia, la responsable de l’Àrea de Relacions Laborals de la Direcció de Serveis, el Secretari de Mesures Penals, la Subdirectora General de RR.HH., la Subdirectora General de Centres  y el Subdirector general de Tractament de la SMPRAV.

 

COMPLIMENT DE LA INTERLOCUTÒRIA DEL TSJC ACONSEGUIDA PER CCOO

 

Proves diagnòstiques

 

L’ADMINISTRACIÓ COMPLEIX LA INTERLOCUTÒRIA DEL TSJC ACONSEGUIDA PER CCOO I ENS ESTÀ FENT LES PROVES PCR

 

L’Administració està fent les proves PCR als treballadors penitenciaris catalans.

Ens comuniquen que ja tenen els resultats de Quatre Camins, Joves i PHPT. Els darrers centres serien els de la província de Girona, que es realitzaran la setmana pròxima. Aquests mateixos dies finalitzaria la realització de les proves de Brians 1 i Brians 2 i la resta de centres.

CCOO hem exigit:

 • Que s’informi amb la màxima transparència dels resultats de les proves, tant dels treballadors com dels interns, determinant el nombre de proves realitzades, el nombre de positius, de positius no concloents i de negatius i que ho faci per centres i col·lectius.
 • Que s’inclogui al 100% del personal penitenciari per la realització de proves. Ens consta que en centres com Lledoners i també altres no s’ha inclòs a tots els treballadors. Personal que es trobava de baixa en el moment de tancament de les llistes i permisos per deure inexcusables no s’ha inclòs.
 • Que es facin les proves als treballadors no només ara sinó de manera periòdica i continuada.
 • Que els treballadors que no hagin pogut realitzar les proves per qualsevol motiu puguin sol·licitar la seva realització abans de la seva reincorporació i que puguin realitzar-la en el centre més pròxim al seu domicili.
 • Que es contractin més interins per substituir els casos positius que es vagin produint.
 • Que un cop finalitzin les proves, es realitzin les proves serològiques als treballadors/es que resultin negatius.

 

Falsos negatius o casos no concluents

 

CCOO hem reiterat les gravíssimes conseqüències que es podria donar en casos de falsos negatius, exigint que per seguretat i salut i tenint en compte el criteri de prevenció, cap treballador/a hauria de tornar al seu centre fins que no es confirmi amb ulterior proves.

L’Administració respon que el col·lectiu penitenciari ha sigut el primer col·lectiu pel qual va tancar un acord per realització de proves amb Salut. Que respecte a les proves no concloents, els falsos negatius preventivament no s’estan reincorporant fins que el metge de capçalera corresponent els confirmi l’alta. També aprofiten per matisar que els positius tindran proves repetides uns 5 dies després, segons criteris mèdics, i s’avaluarà la situació.

L’Administració, donant resposta positives a les reclamacions de CCOO, la SMPRAV ha aconseguit de Salut la realització de les proves PCR als treballadors que restaven pendents o es reincorporaven dels permisos. Per aquestes noves proves encara no es confirma data.

CCOO hem sol·licitat novament que els treballadors/es puguin sol·licitar que les proves es facin al centre sanitari més pròxim al domicili o durant el torn de treball. L’Administració explica que la data límit la marcaria el programa “Orfeu” de la Generalitat, que té com objectiu la realització de 170000 proves al llarg de 6 setmanes.

 

Proves a interns

 

L’Administració indica que prendrà mesures d’aïllament pels contactes de manera individual o pels mòduls o departaments amb positius si en les infermeries determinades pel seu aïllament i en els espais actualment habilitats no hi hagués prou capacitat. Els que siguin negatius continuaran dintre de l’evolució de les fases.

CCOO recordem a tots els treballadors i treballadores que per la gestió de les dietes per assistència a la realització de les proves caldrà contactar amb la gerència del centre.

 

CCOO HEM ACONSEGUIT QUE ES FACIN PROVES A TOTS ELS COMPANYS!

 

CCOO SOM L’ÚNIC SINDICAT QUE HEM PORTAT A L’ADMINISTRACIÓ DAVANT DELS JUTGES I HEM ACONSEGUIT LA INTERLOCUTÒRIA 13/2020 DEL TSJC QUE OBLIGA A LA SDMPRAV A FER-NOS LES PROVES!

 

 

CCOO FETS I NO PARAULES!!

 

 

Equips de protecció:

 

L’Administració informa que a fet una sol·licitud de 275.000 màscares quirúrgiques i 10000 noves mascaretes FFP2, que s’afegiran a les 4000 FFP2 no caducades rebudes recentment, i 200.000 guants.

CCOO hem exigit que donin compliment a la instrucció 4/2020 de Funció Pública sobre mesures de desescalament als centres de treball de la Generalitat i distribueixin entre els treballadors les FFP2 disponibles, substituint les caducades. L’Administració s’escapoleix dient que la distribució no està decidida i que la distribució de les FFP2 es farà en funció de les necessitats i tractaran el tema en el comitè de crisi.

 La SMPRAV informa que posaran a disposició de prefectura 3 EPP complets per actuacions sobrevingudes. CCOO hem exigit que s’ampliï aquesta xifra com a mínim al doble, i s’incrementi la dotació emmagatzemada, per poder aplicar protocols de seguretat i d’intervenció adients.

 

CCOO sol·licitem que s’ampliïn les dotacions de material i d’EPI’s i que es lliurin les 5000 màscares FFP2 rebudes pels treballadors actius

ARA VE LA DESESCALADA AMB TOTS ELS SEUS PERILLS I ELS TREBALLADORS/ES ESTEM FARTS DE TREBALLAR AMB MATERIAL INEXISTENT, INSUFICIENT, CASOLÀ O CADUCAT!

 

 

INSTRUCCIÓ 4/2020 DE LA SMPRAV SOBRE GAUDIMENT DE DIES I VACANCES

 

CCOO VAM SER L’ÚNIC SINDICAT, tal com va reconèixer l’Administració, QUE ENS HEM QUEIXAT PER ESCRIT REGISTRAT I DE MANERA RAONADA DE LES RESTRICCIONS QUE INTRODUEIX LA 4/2020 en matèria de gaudi dels dies de compensació de festius, obligació de gastar dies complets en comptes de torns.

CCOO d’acord amb el nostre escrit registrat, hem reclamat:

 • Que s’unifiquin criteris als diferents centres. En centres com el C.O. Girona o el P.H.P.T. les direccions han fet interpretacions que arriben a l’esperpent més clàssic, però no són les úniques.
 • Que els dies i vacances es confirmin al poc de la presentació de les sol·licituds i no s’hagi d’esperar al dia anterior al gaudiment però rebre la confirmació.
 • Que només puguin afectar el gaudiment dels dies o vacances les incidències reals i constatables que es puguin produir, i no suposades amenaces fantasmals a futur que podrien ocórrer però no han passat encara

L’Administració reconeix que algunes direccions han pogut tenir dubtes per una mala redacció de la instrucció i  els farà una nota aclaridora recollint la major part de les exigències de CCOO

En concret l’Administració inclourà:

 • Que també es podran gastar els dies de compensació de festius, resolent qualsevol dubte sobre el seu gaudiment
 • Que NO caldrà demanar dies sencers, cicles o setmanes completes de vacances o dies. Recollint que es podran en concret:
  1. Els treballadors/es d’interior podran demanar matins, tardes i nits soltes o en la combinació que es desitgi tal com es fa d’ordinari.
  2. Els treballadors/es d’oficines o Tractament no obstant això hauran de demanar-se tota la jornada que els toqui treballar en un dia per raó del seu horari compactat i amb teletreball.

 CCOO hem exigit i hem tornat a insistir:

 • Que qualsevol treballador puguin sol·licitar els dies per hores fins a fraccions de mitja hora, com ocorre d’ordinari.
 • Que s’ajusti la permanència a nivells realistes que permetin el gaudiment de dies i vacances sense restriccions absurdes en raó a percentatges teòrics que s’apliquen de manera inflexible sense tenir en compte la situació. Les necessitats són variables segon sigui el nivell de desescalada i la quantitat de treballadors disponibles també ho és.

 

 

DENEGACIÓ PERMISOS PER DEURE INEXCUSABLE

 

CCOO critiquem durament la decisió presa per la SMPRAV de suspendre els permisos per deure inexcusable que no estaven inclosos en les instruccions de Funció Publica. Primer va ser els de convivència amb persones de risc, i ara estan incorporant  a les persones amb  títol de família monoparental i les persones divorciades que estan exercint la custòdia contínua d’un menor de 16 anys.

CCOO hem reclamat que totes les sol·licituds que es presentin es resolguin amb l’acceptació cautelar de les mesures de conciliació que siguin necessàries, fins i tot autoritzant si fos necessari un permís especial retribuït.

CCOO creiem que no s’hauria d’haver suspès en cap permís per deure inexcusable per tenir cura d’un/a fill/a fins que com a mínim es recuperés la normalitat en escoles bressol o d’acolliment. Els tutors legals no poden deixar abandonats als seus fills/es, o esperen que algun treballador es presenti a treballar amb el seu fill?

L’Administració admet que es valorarà cas per cas, i que està en espera de la publicació de la instrucció de Funció Pública que regularia en aquests casos.

 

CCOO POSEM A DISPOSICIÓ DE LES PESONES AFECTADES ELS NOSTRES SERVEIS JURÍDICS

 

 

HORES EXTRES

 

 CCOO tot i estar en contra de les hores extres i defensar la contractació de més personal, recordem la voluntarietat de la seva realització i que en casos de necessitats de servei, abans d’obligar a ningú a modificar la seva jornada es revisi la llista de candidats.

CCOO també recordem a l’Administració el greu problema de les hores extres sense retribució acumulades sense fre i generant gegantesques bosses d’hores.  CCOO ja vam indicar en la nostra proposta, que aquestes hores es puguin pagar en lloc de gaudir-les, de la mateixa manera que es fa amb altres col·lectius.

L’Administració afirma estar disposada a negociar en el moment que es tracti l’Acord de condicions de treball, que és deixar el problema per resoldre’l ad calendas graecas, és a dir, mai.

 

 

OFERTA PÚBLICA TÈCNICS ESPECIALISTES I JA APROVADES, CONCURSOS I RECUPERACIÓ DE GRUPS DE TREBALL

 

 CCOO sol·licitem informació de la situació de l’oferta pública de Tècnics Especialistes així com de la resta de procediments selectius que afecten el personal penitenciari.

L’Administració indica que amb la suspensió dels terminis decretada per la Generalitat no es pot iniciar cap procés però manifesta la seva intenció de realitzar el concurs d’educadors/es. Tot i la petició d’oferta pública de Tècnics Especialistes i del grup “B” de Serveis Penitenciaris que el departament de Justícia va realitzar al Govern, diuen que encara no es podrà aprovar.

Respecte a la resta d’ofertes públiques ja aprovades manifesten la seva voluntat de realitzar-les abans que caduquin, però que desconeixen quan i com es podran dur a terme.

CCOO hem recordat a l’Administració que poden continuar avançant en el concurs de comandaments i que el Grup d’agressions i el Grup de Jubilació Anticipada han de recuperar la seva periodicitat per continuar endavant

 

 

PRP I PAGA ESPECIAL COVID-19

 

PRP

 

L’Administració va confirmar que aquest mateix mes de maig es cobrarà el primer trimestre d’enguany, tal com correspon.

CCOO i la resta de sindicats, amb l’excepció d’UGT, vam acceptar fa un mes donada la situació actual, la pròrroga del PRP amb el compromís de negociar un complement millor que el substitueixi quan sigui possible!

 

PAGA ESPECIAL COVID-19

 

No hi ha novetat sobre el tema de la paga especial per a treballadors sanitaris i d’altres serveis essencials. El govern continua la seva baralla interna. El departament de Justícia té sol·licitada la nostra inclusió per escrit i amb els informes preceptius. No han aportat més informació

El passat 14 d’abril, fa gairebé un mes, CCOO vam sol·licitar que es reconegués la labor sacrificada dels treballadors penitenciaris catalans per mitjà d’una gratificació per treball exercit durant la pandèmia, i a la nostra proposta es van sumar més de pressa o més tard la resta de sindicats.

  

 ELS FONS ADDICIONALS SÓN NOSTRES I L’ADMINISTRACIÓ NO POT DISPOSAR D’ELLS PER AHORRAR-SE DINERS!

 

PER QUALSEVOL GRATIFICACIÓ CCOO EXIGIM QUE ES TINGUI TAMBÉ EN COMPTE AL PERSONAL PENITENCIARI!

 

 

CONTRACTACIÓ DE MÉS PERSONAL PER GARANTIR EL GAUDIMENT DE DIES I VACANCES. OBERTURA BORSA DE TREBALL

 

CCOO hem sol·licitat novament l’obertura de la borsa de tècnics especialistes per permetre la contractació de més personal i el gaudiment de dies i vacances

 CCOO també hem demanat la inclusió en la borsa del personal de reforç contractat per l’emergència del COVID.

 L’Administració respon que continua sense considerar-ho necessari i que pretén negociar-ho en un futur un nou Acord de borsa.

 CCOO NO ACUDIREM MAI A NEGOCIAR CAP RENDICIÓ COM VAN FER ELS ALTRES SINDICATS AMB UNA INASSOLIBLE I VERGONYOSA ACCEPTACIÓ PER PART SEVA DE LA MODIFICACIÓ DE L’ACORD DE BORSA  DE 2006 JA FA GAIREBÉ UN ANY.

 

CCOO NO VAM SIGNAR LA VENDA DELS INTERINS I NO HO FAREM MAI!

 

CCOO VOLEM UN NOU ACORD DE BORSA QUE MILLORI ELS DRETS I LES CONDICIONS DELS INTERINS!

 

 

DESESCALADA ALS CENTRES PENITENCIARIS. PROTOCOL OBERTURA CENTRES PENITENCIARIS OBERTS

 

L’Administració manifesta que el pla de desescalada que el Govern va demanar a la SMPRAV és un pla obert i encara en elaboració que està avalat per Salut i sotmès a les modificacions que aquesta vulgui introduir i pendent de ser aprovat pel PROCICAT.

L’Administració va presentar el seu pla d’acció com flexible i obert. Els centres no s’avançaran a la fase de la regió sanitària on estiguin situats i per això la SMPRAV es planteja la possibilitat de trencar el principi enunciat en la reunió anterior que tots els centres estiguin en la mateixa fase.

 CCOO hem exigit que es mantingui el teletreball i que s’estenguin en el temps les mesures horàries i millores que s’han iniciat. El motiu ‘es clar: funcionen.

 El manteniment de la jornada aprovada per tots els col·lectius s’ha de mantenir, desvinculant-lo de les fases. La situació de crisis sanitària continua i segons el Govern pot continuar durant els pròxims mesos o anys fins i tot.

  

ES IMPRESCINDIBLE EL MANTENIMENT DE LES MESURES HORARIES INTRODUÏDES I CCOO CONTINUAREM DEFENSANT-LES!

 

 L’Administració tot i que primer afirmava que per tractament i oficines mantindria els torns horaris fins a arribar la nova normalitat, finalment reconeix que pretén recuperar els horaris ordinaris per aquests col·lectius en la fase 3. CCOO hem demanat que es reconsideri aquesta decisió i que en tot cas es mantinguin totes les mesures plantejar fins que acabi la fase de nova normalitat, i que es puguin analitzar en conjunt, per recollir-les en la futura negociació de l’Acord de condicions de treball del personal penitenciari.

 

Medi Obert

 

CCOO hem exigit novament que es retorni als seus centres als GMO i CRIMO traslladats de manera forçosa!

L’Administració ha contestat que a finals d’aquest mes la totalitat de traslladats tornaran als seus centres, juntament amb l’aplicació de les fases de desescalada.

CCOO EM MATÈRIA DE DESESCALADA NOVAMENT HEM EXIGIT:

 • Que es modifiqui el Document del Pla d’Acció aplicant els criteris de prevenció i salut, incloent-hi les nostres aportacions.
 • Que unifiquin i actualitzin els protocols de neteja. Cal un protocol únic amb les mesures de seguretat corresponents, i fer-lo complir en tots els llocs,.
 • Reclamem com imprescindible una política de prevenció amb els elements materials necessaris pels treballadors/es, i més tenint en compte que la COVID-19 no desapareixerà a curt termini.
 • Que incrementin les dotacions materials i EPI’s per a tots els treballadors/es i la resta d’elements de prevenció disponibles addicionals, com termòmetres, catifes descontaminants.
 • Que es contractin MÉS TREBALLADORS amb motiu de l’inici de les comunicacions i altres serveis i per cobrir les absències per baixa o per permís.
 • Que es mantinguin les mesures d’ampliació del transport amb les condicions de seguretat que siguin necessàries.
 • Que es mantinguin els horaris actuals en tots els centres de manera indefinida i llibertat de canvis de serveis.

 Barcelona a 20 de maig de 2020

#NOsensemascareta

DESCARREGA EN PDF LA NOTA INFORMATIVA DE LA REUNIÓ AMB LA SMPRAV DEL 20/05/2020

US CONTINUAREM INFORMANT!