REUNIÓ AMB L’ADMINISTRACIÓ 26/06/2020: LA POLÍTICA DE L’ADMINISTRACIÓ DELS FETS CONSUMATS

 

FETS CONSUMATS I HE VINGUT A PARLAR DEL MEU LLIBRE

 

Segons el parer de CCOO, poques reunions hi han hagut tan decebedores com la d’ahir, pel tarannà absolutament negatiu, impositiu i absent de qualsevol indici de capacitat negociadora.

L’Administració va utilitzar de manera absolutament vergonyosa el sistema de videoconferència per a parlar exclusivament del seu llibre, però quan va arribar el moment de tocar els problemes de veritat i CCOO vam entrar a discutir els temes importants, van escapolir-se’n de manera covarda dient que tenien reunions importants, dient que «prenien nota» (el «ja te’l miraré» de l’Administració) i tallant la connexió de manera abrupta i deixant-nos amb la paraula en la boca.

El pitjor és que CCOO VAM SER L’ÚNIC SINDICAT QUE AHIR ES VA BARALLAR AMB L’ADMINISTRACIÓ deixant-nos la resta de sindicats sols en una actitud que no comprenem i que considerem absolutament suïcida.

CCOO estem disposats a lluitar i arribar on faci falta, com demostren l’acte del TSJC que obliga a l’Administració o les instruccions de la Inspecció de Treball, però el que és clar és que el millor és no fer-ho sols.

  

DESESCALADA ALS CENTRES PENITENCIARIS.

PLA D’ACCIÓ

 

 L’Administració manifesta que continua el pla de desescalada, i tot i que ens trobem  actualment en la fase de nova normalitat, segons vagin succeint els esdeveniments socials  es podria tornar a fases anteriors.

 El tema dels horaris està arribant a nivells d’autèntica vergonya, amb ocultacions, volta enrere sense raó ni justificació, negant-se a discutir res i sobretot sense cap acord, ACTUANT PER PURA IMPOSICIÓ.


CCOO DEFENSEM EL MANTENIMENT DELS HORARIS!

 

L’Administració va presentar el seu PLA d’ACCIÓ com flexible i obert.

 Pel que sembla flexible per a poder contradir el que han dit anteriorment i obert per a tirar-se enrere quan els vingui de gust i sense donar raons

 CCOO continuem exigint que es mantingui el teletreball i que s’estenguin en el temps les mesures horàries i millores que s’han aplicat. El motiu és clar: funcionen. El manteniment de la jornada aprovada per tots els col·lectius s’ha de mantenir, desvinculant-lo de les fases.

 L’Administració confirma que HA IMPOSAT el retorn als horaris previs a la situació d’emergència per oficines i rehabilitació i els centres oberts. Per interior en canvi sí accepten la petició de CCOO mantenir els horaris fins al 14 de setembre.

 

CCOO CONTINUAREM DEFENSANT ELS HORARIS ESPECIALS. LA SITUACIÓ DE RISC CONTINUA AMB INDEPENDÈNCIA DE LA FASE QUE SIGUI!

 

CCOO hem demanat que es reconsiderin aquests fets, ja que actualment les mesures de prevenció encara no estan disponibles i no s’han realitzat els ajustaments de seguretat als centres que marquen els mateixos protocols de seguretat.

 

Mesures de prevenció

L’Administració concreta que mentre els plans sectorials no s’actualitzin seguiran presents les mesures de la fase 3. D’aquesta manera concreten que realitzaran una nova instrucció amb una revisió dels plans sectorials. Aquesta inclourà els nous estàndards i mesures, com per exemple la distància d’1,5 metres, aforaments màxims, reforç de la neteja, etc.

 

 

CENTRE OBERT BCN 2

 

 El cas del Centre Obert 2 de Barcelona és sagnant i una altra mostra de l’absència del més mínim tarannà negociador

 La SMPRAV sembla que s’ha convertit en una dictadura opressiva per als seus treballadors aprofitant la situació de crisi per a imposar mesures que només sorgeixen d’un desconeixement paorosament profund del medi penitenciari.

El Centre Obert 2 estava realitzant un horari 1-4, la bondat i la necessitat del qual es va confirmar en la reunió dels sindicats amb la direcció del centre del 18 de juny, tal com consta en acta i d’acord amb la qual cosa el personal ha demanat de manera avançada les seves vacances i dies. Ara l’Administració es desdiu, i ho fa a més amb nocturnitat i traïdoria  NEGANT-SE A NEGOCIAR RES!

Sembla que a efectes pràctics els centres els han repartit entre les Subdireccions Generals convertides en autèntics regnes de taifes. Els centres oberts, incloent-hi temes de personal i horaris, han tocat a la Subdirecció General de Tractament, que ahir, sabent que s’anava a tractar el tema va estar convenientment desapareguda, és a dir, no va aparèixer per la reunió.

Quan CCOO hem plantejat el tema del canvi sobtat d’horari del CO2, l’Administració hi ha respost en ràpida successió:

 • Que el Subdirector General de Tractament no estava.
 • Que prenien nota (ahir va ser una constant del «ja t’ho miraré» en forma de «prenem nota»)
 • Que l’horari del CO 2 no s’havia votat
 • Fins i tot van arribar a dir, ja el súmmum del despropòsit, que no tenien constància en la SMPRAV d’aquest horari.
 • Que no hi havia temps per tractar-lo i havien d’anar-se’n.

Tot a correcuita i tallant la connexió de manera gairebé immediata malgrat les protestes de CCOO, GAIREBÉ L’ÚNIC SINDICAT QUE VAM LLUITAR AHIR AMB L’ADMINISTRACIÓ.

Diuen que respectaran les vacances i dies demanats.

CCOO els vam intentar fer veure que quadrar vacances d’un torn 1-4 en un torn 3-5, és com intentar quadrar el cercle o inventar la màquina de moviment perpetu, i que els GMO són absolutament equiparables als GSI, que sí que tenen els horaris especials prorrogats fins mitjan setembre.

Però els va ser igual, la decisió estava presa i van tallar la connexió, que controlen ells de manera cada vegada més esbiaixada i arbitrària, i per descomptat es van quedar tan amples.

 

EL REGNE DE TAIFA DE QUATRE CAMINS

 

CCOO hem presentat una queixa formal i exigit la rectificació d’un comunicat de la direcció de Quatre Camins, que novament anant per lliure, que deia que de juny a setembre només es podien demanar vacances i no dies de compensació o d’assumptes propis, el qual contravenia les instruccions de la Secretaria.

Aquesta crítica se suma a altres irregularitats que aquest centre continua protagonitzant, com són les ocorregudes en les votacions dels horaris d’educadors, que finalment es repetiran i els darrers canvis organitzatius adoptats unilateralment al MSOB, que estan alterant i afectant l’organització que hauria de tenir aquesta unitat. En conseqüència, CCOO hem demanat al Secretari que prengui mesures i no es permetin actuacions arbitràries com aquestes.

 L’Administració diu que desconeix aquesta ordre, que el personal de Quatre Camins està gaudint no sols de vacances sinó també de dies.

CCOO li hem hagut de llegir l’ordre del 18 de juny, que cínicament es negaven a escoltar, i així i tot s’han negat a explicitar si prendran mesures.

CCOO no entenem el desori catastròfic que hi ha en matèria de personal en la SMPRAV. Centres que actuen de manera independent i al seu aire, assignacions de centres entre subdireccions generals, cadascuna al seu aire, i quan ho consideren oportú,  imposicions a dit, caigui qui caigui i només per a preservar un principi d’autoritat del qual realment manquen.

 

 

PERMISOS PER DEURE INEXCUSABLE

 

CCOO continuem criticant durament la instrucció 5/2020 i com l’estan aplicant per a la reincorporació progressiva als centres de treball.

 CCOO hem exigit transparència en l’anàlisi del servei de prevenció, i traslladarem el tema també al Comitè de Seguretat i Salut:

 1. QUE ES MANTINGUIN ELS PERMISOS PER DEURE INEXCUSABLE. Que si finalment els informes sanitaris dictaminen reincorporació, es doti, en tot cas, de mascaretes FFP2, guants i d’EPP al personal de risc reincorporat
 2. Que en cap cas es canviïn les funcions als treballadors i fins i tot de centres.
 3. Que en cap cas l’Administració faci ús de la possibilitat d’establir el gaudi obligatori d’un període de vacances durant cap període de l’any.

L’Administració indica que la doctora del servei de Vigilància de la Salut del departament de Justícia està realitzant informes individuals, amb indicació precisa de les mesures a tomar.

CCOO li hem dit que AIXÒ ES MENTIDA, i els hem llegit un informe on només hi ha mesures genèriques sense detallar res més i els hem dit que s’està fent ús d’una taula per fer informes de manera automàtica que podria fer perfectament un ordinador.

CCOO critiquem durament els canvis de criteris que ha aplicat l’Administració excusant-se amb la interpretació més restrictiva d’aquesta instrucció

 

OFERIMENT DE COMISSIONS DE SERVEIS

 

L’Administració confirma que finalment es van presentar 242 sol·licituds, de les que 15 han sigut excloses i 3 han renunciat, per tant s’han admès 224.

Ens informen que han realitzat l’assignació directa de 10 llocs i que 2 no van ser sol·licitats, generant 29 llocs més, ahir es van assignar 12 i avui s’ofereixen la resta. A excepció d’una plaça de GSI a la UHPT, que s’ha d’oferir d’acord amb la llista de treballadors afectats  pel tancament del Centre Penitenciari d’Homes de Barcelona. 

La previsió d’incorporació prevista és l’1 de juliol.

 

LES COMISSIONS DE SERVEIS SON NOMÉS UN PEGAT!

 

CCOO SOM L’ÚNIC SINDICAT QUE DEMANEM UN CONCURS DE TRASLLATS DE TÈCNICS ESPECIALISTES DES DE FA ANYS!

 

 

PSEUDOPROCÉS D’INCORPORACIÓ DE TÈCNICS ESPECIALISTES

 

A pesar que CCOO li hem demanat informació precisa sobre el procés d’incorporació de tècnics especialistes del 19 de juny, l’Administració NO ha transmès ni dades globals, ni parcials. Tampoc ha explicat que va succeir amb alguns tràmits, amb programes d’ús general que no funcionaven, ni amb el contingut que van presentar els aspirants. CCOO li hem recordat a l’Administració que hi va haver molts problemes tècnics que vam complicar la gimcana orquestrada pel departament.

L’Administració es nega a donar la més mínima dada i la persona que hauria de donar la informació literalment fuig dient que ha d’acudir a una altra reunió més important.

CCOO NO ESTEM D’ACORD AMB RES REFERENT A AQUEST PROCÉS que només pot qualificar-se d’improvisació nyap, i de vergonya més pròpia d’una república bananera que no d’un país europeu amb una administració presumptament avançada.

CCOO també hem demanat oficialment una reunió específica per tractar aquest tema del pseudoprocés.

AIXÍ ANEM NO JA MALAMENT, SINÓ CAMÍ AL DESASTRE, ja que la bola de despropòsits de l’Administració, i aquest procés és un altre més, no deixa si es fes cada vegada més monstruosa.

I mentre, la resta de sindicats callats.

 

CCOO HEM ESTAT NOVAMENT L’ÚNIC SINDICAT QUE HA PROTESTAT VEHEMENTMENT!

 

No entenem que està passant però ens ho imaginem.

 

 

COMPLIMENT DE LA INTERLOCUTÒRIA DEL TSJC ACONSEGUIDA PER CCOO

 

Proves diagnòstiques

 

L’ADMINISTRACIÓ COMPLEIX LA INTERLOCUTÒRIA DEL TSJC ACONSEGUIDA PER CCOO I CONTINUEN FENT LES PROVES PCR

 

L’Administració especifica que amb la darrera concreció de 723 proves pendents de resultat, finalitzarà la realització les proves PCR als treballadors penitenciaris catalans. Confirmant que de 5892 persones totals, han realitzat finalment 4182 proves (69’91%), amb el resultat negatiu de 4092 persones, positiu de 100 persones i no concloents de 139.

CCOO manifestem que finalment les proves mostren la realitat a la qual estem exposats els treballadors penitenciaris. A 23 de juny continuem amb 195 IT relacionades directament, i que ja hem passat en dades totals acumulades durant el període d’emergència de 1052 casos de treballadors/es que han sigut baixa per temes directament relacionats amb el COVID-19.

Per CCOO, millorar les mesures i equips de protecció per prevenir el contagi entre els treballadors i interns continua sent el més bàsic.

Els contagis s’haurien minimitzat si s’haguessin generalitzat l’ús de mascaretes FFP2, com CCOO hem demanat des del primer dia, i potenciat el vessant preventiu en tots els casos, sobretot i especialment ara que s’han recuperat les comunicacions familiars i íntimes.

CCOO hem exigit:

 • Que es disposi de proves PCR en els mateixos centres per possibles incidències de personal i d’interns. Informant amb la màxima transparència dels resultats de les proves, cadenes de contactes i mesures adoptades.
 • Que fins a la confirmació dels resultats en cap cas s’incorpori al personal que resulti no concloent o contactes i es tractin sota el mateix criteri que els casos positius, fins que es confirmi el resultat negatiu.
 • Que es realitzin les proves a les noves incorporacions de personal penitenciari i a les noves altes d’interns, per accelerar els possibles períodes de quarantena.
 • Que es contractin interins per substituir els casos positius i contactes d’aquests així com per la resta d’IT’s.
 • Que es realitzin a tots els treballadors/es que resultin negatius les proves serològiques per establir el mapa real i grau d’immunització dels treballadors penitenciaris. Sol·licitant a la resta de sindicats assistents que s’adherissin a la proposta.

L’Administració ha pres nota i ha indicat que depèn de Salut. Informen que ho traslladaran, ja que el programa Orfeu està a punt de finalitzar.

 

CCOO HEM RECLAMAT A L’ADMINISTRACIÓ LA REALITZACIÓ DE PROVES PCR PER TOTS ELS INTERNS QUE ARRIBIN A QUALSEVOL CENTRE PENITENCIARI, I DISPONIBILITAT PERMANENT PER LA REALITZACIÓ  DE PROVES AL PERSONAL PENITENCIARI

.

Proves a interns

 

L’Administració ens informa que han realitzat 5442 proves a interns, que els casos positius han sigut el 0,6%, els casos negatius 95,8%, els casos no concloents han sigut 2,8% (passant totes a negatives en segones proves) i el 0,8% han sigut no vàlids.

 CCOO hem sol·licitat la realització de proves PCR a tots els interns que siguin noves altes i extremar les mesures de prevenció en tots els trasllats i moviments als centres.

Per aquest motiu, calen mesures especials individualitzades i adaptades a la realitat de cada centre, de manera especial  per C.P. Brians 1, com a principal centre de preventius a Catalunya, però també pels centres oberts a causa del gran moviment d’interns.

 CCOO considerem imprescindible que es facin proves PCR i serològiques als interns nouvinguts i extremar i minimitzar els moviments d’interns amb mesures de prevenció. L’Administració confirma que està a l’espera que Salut contempli aquesta sol·licitud per aplicar-la en tots els centres.

 

EL RISC DE CONTAGI AUGMENTA AMB EL NOMBRE DE MOVIMENTS I AMB L’EXPOSICIÓ A FACTORS DE CONTAGI SENSE MESURES ADEQUADES. 

EL RISC D’UN ÉS EL RISC DE TOTS. CCOO EXIGIM MÀXIMA PREVENCIÓ

 

CCOO L’ÚNIC SINDICAT QUE HEM PORTAT A L’ADMINISTRACIÓ DAVANT DEL TSJC i D’INSPECCIÓ DE TREBALL, OBLIGANT-LA A GARANTIR LA SEGURETAT I LA SALUT DELS TREBALLADORS/ES

 

CCOO FETS I NO PARAULES!!

 

Equips de protecció

 

L’Administració continua sol·licitant materials i confirma que la previsió per l’estiu està completa. Diu que continuarà la  distribució d’elements de protecció i la instal·lació de mampares (que van començar arribar el dia 18 de juny i que la pròxima setmana estaran en tots els centres als espais que siguin necessaris)  i la resta d’elements que siguin necessaris per adequar els espais.

 CCOO hem exigit que donin compliment a la instrucció 4/2020 de funció pública i distribueixin entre els treballadors les FFP2, substituint les caducades. Continuarem exigint la reposició i les entregues de la resta de materials al comitè de seguretat i salut.

CCOO sol·licitem que s’ampliïn les dotacions de material i l’estoc d’EPI’s perquè no torni mai més a posar-se en perill la integritat i la salut dels treballadors/es, i que es lliurin les màscares FFP2 i guants necessaris, especialment al personal de risc reincorporat.

 

 

CONCURS COMANDAMENTS CP PUIG DE LES BASSES.

 

L’Administració, que va comunicar la resolució fa uns dies, ara ha revisat i detectat una errada amb una persona jubilada i es modificarà l’acord. Es preveu que es publiqui aviat en el DOGC.

La resta de places que es puguin veure afectades, no es cobriran de manera definitiva i es publicaran a l’ATRI.

 

 

OFERTA PÚBLICA TÈCNICS ESPECIALISTES

 

 

L’ADMINISTRACIÓ ESPERA QUE S’APROVI L’OFERTA PÚBLICA DE TÈCNICS ESPÈCIALISTES AL MES DE JULIOL O COM A MÀXIM AL SETEMBRE

 

CCOO hem manifestat que la realització d’una oposició és l’única solució a la inestabilitat de la plantilla i hem sol·licitat novament que cal realitzar el concurs de trasllats immediatament.

 

FA CINC ANYS QUE NO HI HA CONCURS DE TRASLLATS!

 

L’Administració considera que no haurien de donar-se problemes i aquest estiu s’hauria d’aprovar l’oferta pública de tècnics especialistes, també esmenten que si en algun moment s’eliminés la taxa de reposició, es podrien plantejar incrementar el nombre de places.

CCOO hem sol·licitat que les places s’incrementin  com les d’altres col·lectius, amb un pla real que tingui en compte la situació desesperada dels centres penitenciaris. La xifra d’interins és elevadíssima i cal posar remeis urgents que posin fi a la precarietat dels treballadors/es penitenciaries. Ja són 10 anys sense oposicions.

L’Administració especifica que durant la tercera setmana del mes de juliol ens transmetrà un calendari actualitzat dels procediments selectius i la resta de procediments com concursos pendents iniciats o per iniciar, i que pretenen reforçar el servei de selecció i provisió per dur-ho a terme.

 

 

REGULARITZACIÓ NOMENAMENTS COMANDAMENTS PROVISIONALS

 

CCOO hem sol·licitat la regularització de tots els nomenaments temporals de comandament intermedi que es van dur a terme.

L’Administració informa que durant el mes de juliol, un cop s’ordenin les comissions de serveis, es publicaran les vacants i les substitucions perquè tot el personal pugui presentar les seves sol·licituds via ATRI. En total de 32 nomenaments, ha tramitat 17 publicacions i les següents 15 les farà en breu.

CCOO hem sol·licitat que tinguin especial cura en les dates d’oferiments i realització d’entrevistes pels períodes de vacances. L’Administració confirma que no perjudicarà els aspirants si estan en períodes vacacionals.

 

 

CONTINUÏTAT DEL PERSONAL CONTRACTAT

 

CCOO SOM L’ÚNIC SINDICAT QUE CONTINUEM DEMANANT ESTABILITAT EN LA CONTINUÏTAT DEL PERSONAL INTERÍ!

 

L’Administració no vol confirmar la continuïtat del personal substitut ni de reforç, tot i que la borsa continua esgotada i manifesten urgència per cobrir incidències.

RR.HH. de la SMPRAV sota una política d’ús descarat dels treballadors com mers objectes a explotar, mou i remou com vol als interins i no permet estabilitzar les plantilles.

CCOO hem sol·licitat novament la continuïtat i estabilitat en les substitucions i reforços fins com a mínim el 30 de setembre.

 

 

PROPERA NEGOCIACIÓ FUTUR PRP

 

L’Administració ens comunica que tal com vam acordar, al setembre es reprendrà la negociació del futur PRP per 2021. Durant el mes de juliol plantejaran a la comissió de retribucions les autoritzacions i qüestions prèvies de les quals ens donaran trasllat.

CCOO serem molt exigents i recuperarem les nostres propostes per la defensa del personal penitenciari, amb aquest complement i amb la resta de reivindicacions pendents de negociació.

 

 

FUTURA INSTRUCCIÓ 5/2020 DE LA SMPRAV

 

L’Administració manifesta que està treballant en la futura instrucció 5/2020 i que en breu es recuperaran la totalitat dels permisos suspesos per les instruccions prèvies al personal penitenciari, recuperant la situació de normalitat.

 Barcelona a 27 de juny de 2020

 

#NOsensemascareta

DESCARREGA EN PDF LA NOTA INFORMATIVA DE LA DECEBEDORA REUNIÓ AMB L’ADMINISTRACIÓ EL 26 DE JUNY DE 2020

US CONTINUAREM INFORMANT!