REUNIÓ AMB L’ADMINISTRACIÓ 29/04 EXCUSES i MÉS EXCUSES.. CONTINUA LA MANCA DE PROVES

 

Avui, 29 d’abril, CCOO ens reunit novament amb l’Administració.

En aquest cas els tres subdirectors de la SMPRV (d’RR.HH., de Centres i de Tractament) i la subdirectora d’RR.HH. del departament han actuat a l’uníson COM ELS QUATRE GENETS DE L’APOCALIPSIS armats amb un NO a tot i disposats a enviar-nos als treballadors penitenciaris a les trinxeres del coronavirus sense protecció i sense proves mentre ells vídeo conferencien fora de perill des del búnquer de la seva casa i s’escuden a qualsevol deficiència amb què tot el decideix Salut.

Aquests campions del NO a ultrança

 • Impedeixen gaudir vacances i dies a pesar que els serveis estan prou coberts.
 • No obren la borsa d’interins.
 • Anul·len de manera massiva permisos per deure inexcusable sense previ avís i d’un dia per a un altre.
 • Traslladen forçosos als funcionaris dels centres oberts.
 • Contracten a dit per a tractament a qui els dóna la gana.

Ja només manca que obliguin els jubilats a incorporar-se. Millor no donar-los idees.

 

Qualsevol cosa menys assegurar-nos als treballadors els mitjans per a fer la nostra tasca, que sembla que obliden que és essencial i prioritària!

 

COMPLIMENT DE LA INTERLOCUTÒRIA DEL TSJC ACONSEGUIDA PER CCOO

 

CCOO exigim a l’Administració que es compleixi la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya del dia 8 d’abril.

 

TEST ràpids i PCR

 

Després d’emprenyar la gata amb reunions del PROCICAT, amb Salut, amb reunió del comitè de salut laboral (ahir la primera reunió des de desembre, i per res) seguim encara sense protocol efectiu.

Les informacions tèrboles i a mig fer que donen és que sí, que s’ha decidit que hi haurà proves per a tots però com realment NO N’HI HA i no decideixen ells sinó Salut, no saben ni com, ni quan, ni on es faran. Tot es queda en paraules buides, pur fum per a amagar-se del TSJC.

Per desgràcia no estem solos en aquest despropòsit. Mossos i Bombers, que anaven a realitzar les proves diagnòstiques pels seus propis mitjans, policia científica en el cas dels mossos i Grup d’Emergències Mèdiques (GEM) en el dels bombers, les han vist detingudes per ordre superior. Nosaltres, que ni tan sols tenim serveis mèdics propis perquè alguna llumenera en el seu moment va decidir passar-los a l’ICS, no tenim ni tan sols aquesta possibilitat.

CCOO hem insistit malgrat tot que l’Administració s’encarregui de les proves i les faci a través de l’ASEPEYO. L’Administració ha contestat que no, que s’ha intentat ja però Salut i Vicepresidència són els que manen i decideixen. Avui no hi ha proves, demà.

Tant queixar-se del centralisme de Madrid i ara resulta que patim un de més pròxim, inexorable i propi que a més, com el gos de l’hortolà, ni menja, ni deixa menjar!

Mentrestant, els companys que cessen de la baixa, sovint amb simptomatologia COVID, tornen SENSE PROVA DE CAP MENA, sense saber si l’han passat, si són actius i si poden infectar a la resta de companys i interns.

Sense oblidar el cas esperpèntic de Puig dels Bases, amb companys tancats en Infermeria esperant durant dies unes proves que afortunadament sembla que ja no faran falta.

 

CCOO NOVAMENT EXIGIM QUE S’ACTIVI UN PROTOCOL EFECTIU JA!

 

Mascaretes

 

No saben quan lliuraran Vicepresidència i Salut el material demanat.

L’Administració té el desvergonyiment d’enviar unes dades sobre màscares que estan clarament cuinats per a enganyar al TSJC i, la qual cosa és encara pitjor, als treballadors penitenciaris.

Segons les seves xifres, han lliurat o disposen de ni més ni menys que 79.940 màscares i hi ha altres 11.500 per arribar.

 

LA VERITAT SOBRE LES MÀSCARETES:

 

 • 150 són FFP2 CADUCADES en 2012-2014 i que es van comprar en 2009 per a la Grip A.
 • 700 són màscares de paper que es van lliurar als INTERNS.
 • 675 són tèxtils, la meitat per a interns i l’altra meitat per a funcionaris en teixit que diuen que està homologat però no mostren cap norma UNE que ho provi. Dit ras i curt, són màscares CASOLANES fetes en el CIRE.

 

Les màscares veritablement disponibles, no caducades i homologades són:

 • 325 quirúrgiques que es van lliurar 1 a cada treballador (som 4.800) entre el 16 i el 20 de març, deixant la resta en reserva
 • 640 màscares FFP2 sense caducar que NO es van lliurar de manera general i que es van guardar per a casos especials i el PHPT. Atès que s’estan gastant s’espera aconseguir altres 1.000 que es destinessin al mateix ús.

En resum, que només hem rebut una màscara quirúrgica a mitjans de març, una FFP2 caducada i 1 o 2 casolanes fetes en el CIRE i entregades ara.

EN AIXÒ HAN QUEDAT LES 80.000 + 10.000 MÀSCARES

 

Guants

 

Quant als guants, més del mateix, segons quin sigui el centre, s’usa un popurri de fabricants dels quals la majoria són caducats, alguns de latex fabricats en 2008 i que caducaven al cap de 5 anys, sobre 2013.

L’Administració contesta remetent-nos a la reunió del comitè de salut laboral com a manera de fugir covardament del tema.

 

Termòmetres d’infrarojos

 

Hi ha 25 repartits entre els centres, però Salut diu que a pesar que 2/3 dels infectats desenvolupa febre, no és un símptoma indicatiu, així que segueixen en les seves caixes.

 

Desinfecció dels centres

 

CCOO hem sol·licitat que el protocol de neteja enviat a les empreses, que només indica unes pautes molt bàsiques i genèriques de com fer-ho i dedica més espai a la protecció dels treballadors de neteja que a la tasca en si, es generalitzi en un únic protocol, ja que cada centre sembla que fa la guerra pel seu compte.

CCOO també sol·licitem que es netegi a l’hora dels relleus perquè la guàrdia entrant trobi neta la zona de treball. Tal com funcionen les coses ara, si la guàrdia entrant deixa la zona contaminada, no es neteja fins que l’entrant ja porta 1, 2 o 3 hores en ella.

 

 

OBERTURA DE LA BORSA DE TÈCNICS ESPECIALISTES

 

CCOO, hem demanat novament que s’obri la borsa d’interins a persones del carrer, ja que sense noves incorporacions és impossible que els que estan treballant actualment puguin gaudir del necessari descans a forma de dies i vacances.

L’Administració no obstant això mostra una al·lèrgia inexplicable a obrir la borsa.

Prefereix anul·lar permisos per deure inexplicable, moure GMO i CRIMOS de manera forçosa i mantenir-nos a tots treballant sense descansos ni vacances fins a l’extenuació.

Per a rehabilitació no obstant això, si hi ha borses, això sí, amb la gent triada a dit. I en el cas dels juristes sense necessitat de cap borsa.

 

 

CONTINUITAT DELS REFORÇOS

 

L’Administració confirma que els prorrogarà un mes més.

 

 CCOO EXIGIM QUE LA NECESSITAT DE COBRIR LES INCIDÈNCIES ÉS INELUDIBLE I IMPRORROGABLE. HAN DE RENOVAR A TOTS ELS REFORÇOS PER TOTA LA DURACIÓ DE LA PANDÈMIA!

 

 

COMPLEMENT TEMPORAL PER SERVEI  PRESENCIAL PROPOSAT PER CCOO

 

CCOO hem recordat novament a l’Administració la necessitat de recompensar a tots els companys que estan en primera fila exercint la seva labor en els centres.

Alguna cosa s’està movent i esperem que EL NOSTRE DEPARTAMENT AQUESTA VEGADA SÍ QUE SÀPIGA DEFENSAR-NOS

 

CCOO CONTINUAREM PRESSIONANT PER QUE L’ADMINISTRACIÓ NO S’OBLIDI DE NOSALTRES!

 

SUBSTITUCIONS DE L’ÀREA DE TRACTAMENT

 

CCOO novament ens hem queixat del procés opac, arbitrari i sense cap garantia usat per a crear borses des de les quals cobrir a dit les places de tractament.

 CCOO ens hem queixat especialment del procés per a contractar 8 juristes, realitzat sense cap borsa a través del procés d’ATRI 130/2020, destinat a contractar tècnics superiors A-21 (els juristes de centres penitenciaris són A-23) i on curiosament dret no era requisit únic, només un element a valorar.

CCOO també ens hem queixat que els funcionaris d’interior hagin estat exclosos d’aquestes places fins i tot complint tots els requisits.

Segons el subdirector de tractament, els funcionaris d’interior són absolutament indispensables per la seva experiència i no es pot prescindir d’ells. El corol·lari lògic és que segons la SMPRAV els treballadors de tractament no necessiten cap experiència en el mitjà i pot anar qualsevol (que els vingui de gust a l’Administració).

CCOO ENS OPOSEM FRONTALMENT A UN PROCÉS OPAC, ARBITRARI I SENSE CAP GARANTIA QUE SEMBLARIA DISSENYAT PER A COBRIR PLACES A DIT I AMB CANDIDATS CONCRETS EN MENT!

 

 

VACANCES I DIES DE COMPENSACIÓ DE FESTIUS I ASUMPTES PROPIS

 

CCOO hem defensat que de manera immediata es concedeixin vacances i dies JA!

Els treballadors penitenciaris, especialment els d’interior i part dels d’oficines, treballant el 100% de l’horari i sense cap descans des de fa 7 setmanes.

L’Administració contesta que ho està tenint en compte però que es decidirà segons com vagin evolucionant les altes.

 CCOO hem fet constar novament les fredes xifres següents:

 • En els últims dies les incorporacions per altes i anul·lacions de permisos han estat gairebé 300.
 • Les absències s’han anat reduint a uns 1.150 treballadors.
 • Cal sumar en els centres ordinaris els reforços per trasllat forçós de GMO i CRIMO i la renúncia general i voluntària d’hores sindicals de molts delegats i representants sindicals.
 • Finalment s’han contractat més de 260 reforços entre interior (uns 190) i tractament (uns 66)

Tot l’anterior indica que les absències reals netes en el sistema són d’unes 870 netes sobre els 4.600 treballadors que era la plantilla ordinària abans de la pandèmia.

És a dir, les absències totals no arriben ja a un 19% del total, enfront d’un 10 a 12% en situació ordinària pre-pandèmia. Això vol dir que ara mateix es podrien anar a descansar almenys els 2/3 del 25% ordinari sense que el servei es veiés més afectat que a l’estiu o per Nadal.

 

EN AQUESTES CONDICIONS ÉS COMPLETAMENT ABSURD QUE ES DENEGUIN ABSOLUTAMENT TOTS ELS DIES I VACANCES SISTEMÀTICAMENT!

 

 

CENTRES OBERTS

 

CCOO demanem el retorn als seus centres de tot el personal traslladat forçós, de manera immediata!

L’Administració contesta que l’obertura novament dels centres oberts dependrà de cada centre (el que més interns té és el Centre Obert de Barcelona amb 14) i especialment de quan començaran els interns a ocupar places en ells.

De moment es cobreixen amb 1 CRIMO i 2 GMO per guàrdia, però a mesura que vagin incrementant-se els interns, es dirà als desplaçats.

Manifesten que la revisió és molt difícil de fer

 1. Cal revisar els interns en 86.4 cas per cas. Alguns tornaran i uns altres no.
 2. Cal fixar condicions d’habitabilitat que permetin mantenir la prevenció
 3. Sanitària necessària i per a això es realitzarà un pla de prevenció.

El personal que ha estat traslladat forçós ho ha estat per un mes i l’Administració argüeix que NO es donen les condicions per a reobrir els centres i que per tant s’ampliarà a un altre mes. A mesura que la situació vagi canviant, aniran tornant.

 

CCOO HEM FET CONSTAR EL NOSTRE REBUIG A L’ABÚS QUE SUPOSA MANTENIR EL TRASLLAT FORÇÓS EN UNA SITUACIÓ ON ELS SERVEIS DELS CENTRES DE RÈGIM ORDINARI ESTAN PROU COBERTS!

 

 

AVANÇAMENT DELS RECOMPTES i SORTIDA ESGLAONADA SENSE RECUPERACIÓ

 

CCOO sol·licitem novament que es faci el recompte de la nit a les 21.00, la qual cosa permetrà una sortida veritablement escalonada i que aquesta sortida es pacti en cada centre entre la direcció i les organitzacions sindicals per a adaptar-la a les especificitats de cada centre centro i les necessitats de seguretat sanitària.

L’Administració novament contesta que NO emparant-se en suposades ”dificultats organitzatives” que com a excusa les hem vist de manifestament millors.

CCOO també hem demanat que es contempli la possibilitat de menjar o sopar en les cel·les en cas de necessitat per confinament o motius regimentals.

L’Administració novament es nega dient que és difícil de fer, ignorant per falta absoluta d’experiència real en interior, que en algun centre ja tancat i per falta de menjadors es donava menjar a 2.500 interns cel·la a cel·la de manera organitzada, segura, eficaç i en menys temps del que es reparteix el menjaren un centre ordinari actualment.

 

 

PROTOCOL DE DESCONFINAMENT

 

A la pregunta de CCOO, l’Administració manifesta que no hi ha document tancat. Només és un esborrany que a més no ha passat per comitè de crisi encara i al qual alguns directors no han realitzat aportacions encara.

Com sempre l’última paraula la tindrà Salut, que com a excusa els va perfecta.

Després segueixen tòpics de llibre com que primer s’iniciaran les comunicacions inter modulars, després les orals i peculi i finalment les íntimes i familiars, que caldrà tenir especial cura en els procediments aplicats als paquets, que es reavaluaran com han evolucionat els casos, l’estudi de contactes etc. Però sense la menor concreció.

Quan CCOO demanem que ens passin l’esborrany de protocol ens diuen que els agents socials podem fer aportacions però sense poder veure l’esborrany.

 

CCOO també hem demanat

 

 • Que continuïn treballant els grups de jubilació anticipada i 2a activitat, agressions, concurs i oferta pública de tècnics especialistes

 

 • Que les direccions de tots els centres sense excepció adoptin la política de transparència informativa que hi ha actualment en Brians 1 i Brians 2.

 

 • Que els plans de desescalada es discuteixin centre a centre amb els agents socials per a adaptar el protocol general a la realitat de cada centre.

 

 

CCOO EN DEFENSA DEL NOSTRE COL·LECTIU ARRIBAREM FINS ON CALGUI!

 

 CCOO SOM L’ÚNIC SINDICAT QUE HEM PRESSIONAT A LA CONSELLERIA AL MÀXIM NIVELL I ACONSEGUINT QUE EL TSJC ES PRONUNCIÉS A FAVOR DELS TREBALLADORS I TREBALLADORES PENITENCIÀRIES.

 

CCOO CONTINUAREM LLUITANT PELS DRETS DE TOTS, DENUNCIANT A L’ADMINISTRACIÓ I DEFENSANT AL PERSONAL PENITENCIARI AMB LA MILLOR EINA, L’ESFORÇ DE TOTS!

 

Barcelona a 29 d’abril de 2020

#NOsensemascareta


DESCARREGA EN PDF LA NOTA INFORMATIVA DE LA REUNIÓ AMB L’ADMINISTRACIÓ DEL 29/04/2020


US CONTINUAREM INFORMANT!