REUNIÓ DEL GRUP D’AGRESSIONS 14/03/2022

CCOO HEM LLIURAT A l’ADMINISTRACIÓ UN NOU INFORME SOBRE LES AGRESSIONS AL SISTEMA PENITENCIARI CATALÀ DURANT L’ANY 2021

 

 

La Circular 2/2021 i la nova circular 1/2022

 

Durant la reunió d’avui del grup d’agressions, CCOO hem lliurat al subdirector general de centres i al responsable de l’ARIP (Àrea de Règim Interior Penitenciari) una còpia del nou informe elaborat per CCOO sobre les agressions en el sistema penitenciari català durant l’any 2021 que substitueix a l’anterior publicat el setembre de 2021.

 

Feu clic per descarregar l’informe de CCOO sobre les agressions 2021

CCOO hem informat l’administració per mitjà de gràfics i dades de l’efecte desastrós que va suposar la circular 2/2021, tornant a disparar el nombre d’agressions des del mateix moment de la seva entrada en vigor, la qual cosa va suposar l’anul·lació d’un cert nivell d’estabilització aconseguit entre els anys 2018 i 2020, on les agressions havien augmentat, però dins d’un estret marge de creixement.

El creixement de les agressions ha estat continu des de maig de 2021, data d’entrada de la circular 2/2021, però durant els últims quatre mesos, entre novembre de 2021 i febrer de 2022, el nombre d’incidents (agressions, temptatives i lesions) ha augmentat a un nivell mai vist, amb una mitjana de 71 agressions mensuals, gairebé 2,5 diaris.

La nova circular que entrarà en vigor l’1 d’abril suposa un canvi qualitatiu important que CCOO esperem que ajudi a desaccelerar el creixement desbocat actual, però el problema ha de ser enfocat de manera multidisciplinària.

Les agressions no són una qüestió únicament d’interior i d’algun altre col·lectiu, com són els nostres companys i companyes sanitàries, ni ha de ser resolt únicament amb mesures pròpies d’interior. És un problema que afecta a tot el sistema, que ha de ser enfrontat amb mesures en tots els àmbits d’actuació, i amb la implicació de tots els col·lectius i de la mateixa administració.

L’administració ha manifestat que entre altres mesures té format un grup de treball amb tractament per a treballar en la identificació dels perfils més perillosos i l’adopció d’un tractament específic i especialitzat d’aquests, es treballa en sistemes de transmissió de la informació i d’accés del personal a aquesta informació, en processos formatius del personal, amb la possible introducció en els centres d'»instructors» amb capacitats similars als formadors del CEJFE, i s’ha signat un conveni entre els departaments de salut i justícia per a buscar solucions efectives als casos d’interns/as amb addiccions i problemes mentals.

L’administració ha reconegut que la falta de personal és una de les qüestions més greus, tal com CCOO hem denunciat en totes les reunions amb l’administració i es reflecteix en tots els nostres informes, i ha manifestat que ja s’ha finalitzat l’estudi de dimensionament de plantilla, en el qual es proposa un augment de personal, i que està en discussió a diferents nivells.

CCOO li hem recordat que el tractament de les agressions ha de ser integral i multidisciplinari, però això no significa que es pugui obviar una actualització de l’actuació disciplinària que sigui eficaç i dissuasiva sempre dins del respecte més absolut al marc normatiu.

La música que toca l’administració respecte a com enfrontar-se a la gravíssima qüestió de les agressions certament no sona malament, això no obstant falta veure si la melodia es tradueix en una obra sòlida i amb resultats tangibles.

 

CCOO VIGILAREM AMB ATENCIÓ QUE AIXÍ SIGUI. I SI NO OCORRE, NO ENS TALLAREM A L’HORA DE DENUNCIAR-HO ALT I CLAR, COM SEMPRE FEM.

 

 

Uniformes

 

L’administració ens ha informat que d’aquí a poc temps es coneixeran les empreses adjudicatàries dels lots de vestuari.

CCOO ja vam donar a conèixer de manera extensa al desembre de l’any passat les nostres queixes (feu clic) sobre la forma que s’ha emportat el tema de la renovació del vestuari dels treballadors i treballadores penitenciàries catalanes.

CCOO fa anys que reclamem teixits resistents al foc. L’administració sembla que per fi s’ha adonat i ha manifestat que està considerant l’adquisició de material ignífug que sigui fàcil de posar i treure en cas d’emergència, com podria ser una jaqueta de tipus bomber i que ja han rebut mostres de teixits.

Barcelona a 14 de març de 2022.

 

DESCARREGA EN PDF L’INFORME DE CCOO SOBRE LA SITUACIÓ DE LES AGRESSIONS AL SISTEMA PENITENCIARI CATALÀ 2021

DESCARREGA EN PDF LA NOTA IINFORMATIVA SOBRE LA REUNIÓ DEL GRUP D’AGRESSIONS 14/03/2022

US CONTINUAREM INFORMANT!