CARTA OBERTA AL DIRECTOR GENERAL DES DE BRIANS 2

 

Sr. César Galvàn Romero

Direcció General d’Afers Penitenciaris

 

Aquest dijous vam sofrir al C.P. Brians 2 un altre incident amb agressió a funcionaris, enèsim incident en les presons catalanes des de principi d’any. Gràcies a la professionalitat i diligència dels treballadors l’incident es va resoldre sense cap ferit molt greu, a pesar que l’intern va agredir amb un pinxo al genoll al CUSI de servei al mòdul.

En les seves declaracions a TV3 del passat dia 7, després que entreguéssim les nostres reivindicacions al Palau de la Generalitat, vostè va dir textualment  “una agressió ja és inacceptable”.

 

Quines mesures, com a Director General d’Afers Penitenciaris, prendrà per revertir la situació a curt termini? Donarà ordres per que s’apliqui el Protocol d’Agressions i el Reglament Penitenciari amb la màxima contundència?

 

No tenim cap dubte que la direcció del centre ens convocarà la setmana vinent per tractar aquest tema, però, no ens oblidem, els equips directius no tenen cap marge de moviment per resoldre els problemes de recursos humans, materials, econòmics i en el desenvolupament de les  polítiques d’actuació, que venen marcades des del Districte Administratiu.

Ara mateix la Subdirecció General de RR.HH. i Econòmics solament disposa d’una trentena de companys per contractar i reforçar els serveis. La pregunta ja no és per quan pensa aquesta subdirecció contractar-los, sinó el perquè, en la situació que ja estem, no estan treballant JA en els diferents centres penitenciaris.

Les direccions dels centres demanen la cobertura de les baixes, però, amb sort, es cobreixen una de cada tres. No hi  ha personal per cobrir tots els serveis amb un mínim de seguretat. Fins i tot s’estan elaborant llistes de GAMV  que estiguin disposats a fer serveis de nit per tal de cobrir l’endèmica falta de GSI en les diferents guàrdies.

El personal de tractament comença ara el període vacacional i ja s’han donat instruccions per garantir l’activitat en els mòduls conflictius, però a costa de la resta de mòduls, que es quedaran sense aquests professionals, ja que no hi ha possibilitat de contractar reforços. Això si, els interns tindran  a la seva disposició uns dinamitzadors culturals per tal que estiguin “entretinguts” durant l’estiu.

I no ens oblidem del personal d’oficines, col·lectiu oblidat per la Direcció General, del qual no es cobreixen pràcticament mai les baixes, i on el personal que per motius mèdics o després d’una llarga trajectòria penitenciària demana la segona activitat, acaba fent, la feina habitual d’un d’aquests funcionaris en lloc de tasques de suport, cosa no contemplada al decret de segona activitat.

Ara mateix estem en ple procés d’estabilització d’ocupació temporal, però no observem que el Departament de Justícia faciliti al màxim aquest procediment. Fins i tot sembla que posa traves a l’estabilització del personal interí de la SMPRAV, personal que a més a més semblen estar a lliure disposició dels centres per prestar serveis “voluntaris” fora del seu horari  establert i que arriben a torns de 24 hores, com si la legislació laboral, l’EBEP, els acords de condicions laborals o la conciliació familiar no existeixi per ells.

A hores d’ara no hi ha dades pel concurs de trasllats, ni tenim calendari per consolidar les places de comandaments intermedis (CUSI , CAF, caps de programes, etc.).

Hi ha també un bloqueig en les negociacions d’integració del PRP al complement específic, on la postura de l’administració no ha canviat gens ni mica des del primer dia de la negociació. Cap col·lectiu surt beneficiat amb la postura de l’administració, però els col·lectius més desfavorits a més surten penalitzats.

Fa molts anys que hi ha falta d’inversions als serveis penitenciaris i, ara, arribaran els famosos fons europeus. Veurem com s’invertirà en plaques solars als pàrquings, milloraran les polítiques mediambientals i es resoldran els problemes estructurals dels edificis, però així i tot ens temem que no hi haurà calés per aplicar les mesures correctores derivades de les avaluacions de riscos, ja que aquests fons no estan destinats per reparar endolls, substituir cadires ergonòmiques trencades, mobiliari obsolet o  deteriorat, i  tot el reguitzell de deficiències denunciades per CCOO davant la Inspecció de Treball (feu clic).

Després de dos anys  de COVID i el gran sobreesforç que això va generar, vostè va aprofitar el mail de data 7 de juny adreçat a tota la plantilla per agrair la gran implicació i professionalitat que vam mostrar i que mostrem dia rere dia.

El col·lectiu penitenciari SEMPRE s’ha implicat i treballat amb gran professionalitat, sobretot en els temps més durs. És per això que li demanem que s’impliqui PERSONALMENT en la resolució dels problemes exposats en aquest escrit i la resta que li hem traslladat en altres escrits i que a hores d’ara vostè sap perfectament que tenim.

Les paraules i el paper ho aguanta tot, però sense recursos humans, materials i econòmics el sistema no funciona ni funcionarà.

Volem esforços per donar resposta als reptes que tenim al davant. Volem solucions a llarg i a curt termini. La plantilla no pot suportar per més temps aquesta situació.

Li demanem com a cap visible de la Direcció General d’Afers Penitenciaris que empatitzi amb la seva plantilla i aporti solucions, no paraules.

Sant Esteve de Sesrovires, 10 de juny de 2022

 

DESCARREGA EN PDF LA CARTA OBERTA DES DE BRIANS 2 AL DIRECTOR GENERAL D’AFERS PENITENCIARIS

US CONTINUAREM INFORMANT!