REUNIÓ AMB L’ADMINISTRACIÓ: CCOO DENUNCIEM QUE CONTINUEM SENSE TEST NI PROVES I AMB EQUIPS DE PROTECCIÓ INSUFICIENTS

 

Avui, 17 d’abril, un mes després de la darrera reunió, a través de videoconferència CCOO ens hem tornat a reunir amb l’Administració. Han assistit per part del Departament la Directora de Serveis, la Subdirectora General de RR.HH. i Relacions Laborals del departament de Justícia, la responsable de l’Àrea de Relacions Laborals de la Direcció de Serveis, el Secretari de Mesures Penals i la Subdirectora General de RR.HH. de la SMPRAV.

 

COMPLIMENT DE LA INTERLOCUTÒRIA DEL TSJC ACONSEGUIDA PER CCOO

 

CCOO iniciem les intervencions de la part social denunciant l’incompliment flagrant de la interlocutòria del TSJC:

 • NO realització de tests a la totalitat de treballadors i treballadores i als interns.
 • NO substitució d’elements caducats, la insuficient o inexistent dotació d’EPI i EPP, i l’entrega de mascaretes FFP2 i FFP3. L’estoc clarament insuficient d’elements materials.
 • El patètic sistema de descontaminació dels centres penitenciaris catalans, absurdament insuficient i que hauria de ser DIARI d’acord amb la interlocutòria del TSJC. S’ha de cridar a l’UME o contractar un servei que pugui fer front a la situació amb les condicions i mitjans necessaris per desinfectar i netejar de manera adequada.
 • L’incompliment de la formació en l’ús dels EPI’s.

L’Administració respon que complir la interlocutòria és impossible materialment  però que fan el possible per complir.  Que és l’ICS és qui porta tot i que no tenen els elements per realitzar proves o tests ràpids. Això sí, quan s’escau SÍ hi ha tests massius pels interns, com va passar al MR4 de Quatre Camins.

 

TEST ràpids i PCR

 

CCOO exigim que s’activi un protocol urgent  JA!, i es concretin dates específiques per la realització de les proves a tot el personal dels centres penitenciaris. És absolutament imprescindible realitzar els test ràpids i PCR a tots els treballadors i treballadores que regressen de baixes relacionades amb COVID-19.

Finalment el Departament diu que vol que les proves les realitzi l’ASEPEYO, afegint que a Salut li semblaria bé, però que a hores d’ara encara no les tenen i que avui es reuniran per veure si es pot, si no es pot o per seguir emprenyant la gata com fins ara.

 

A HORES D’ARA L’ADMINISTRACIÓ SAP QUE HA DE FER LES PROVES PERÒ NO TENEN IDEA DE QUAN, NI ON, NI QUI, NI A QUI!

 

Equips de Protecció

 

CCOO exigim que l’Administració ens digui quin és l’estoc real de cada centre, que tot treballador tingui l’adequada reposició i substitució de material, i que en cap cas els treballadors penitenciaris  realitzin cap actuació sense les mesures de protecció adients.

Paral·lelament, tot i que deien que és l’ICS qui porta tot, ens fan referència al fet que la SMPRAV ha comunicat al gabinet jurídic del Departament les mesures que han anat prenent i els materials que han entregat, tractant de justificar que no estan incomplint la resolució del TSJC.

 • La història de les mascaretes té molla i ja veurem el que pensa el TSJC de les dades del departament.
  1. Diuen que es van lliurar als centres 6.350 a mitjans de març, que és amb el que hem anat fent des de fa un mes ja.
  2. Diuen que també es van lliurar pocs dies després ni més ni menys que 4.750 FFP2 NO caducades, que els treballadors NO HEM VIST NI PEL FOLRO i que suposem que les guarden com a emergència en caixes fortes per a quan treballadors i interns estiguem infectats i ja no serveixin per a res.
  3. Diuen que es va fer ús de 49.676 màscares FFP2 caducades comprades i guardades quan la grip A de 2009, que en la seva immensa MAJORIA TAMPOC SABEM ON ESTAN, ja que si s’haguessin repartit totes tocarien a 8 per funcionari o gairebé 15 si es tenen en compte les absències.
  4. Diuen que es van encarregar 10.000 quirúrgiques per a interns, 6.000 de les quals fabricades pel CIRE segons sembla es van lliurar als centres ahir.
  5. Diuen, asseguren, juren i prometen que la setmana que ve vindran 5.000 FFP2 no caducades que esperem que aquesta vegada SÍ QUE ES LLIURIN als treballadors en comptes de guardar-les en magatzems com les gairebé 5000 anteriors que diuen que van comprar PERÒ NINGÚ HA VIST ENCARA.
 • Ulleres de protecció: Tenen 320 i han entregat 222, guardant 98 d’estoc.
 • Guants: Que van fer una comanda de 15.000 i ja han entregat 13.000.
 • Solucions hidroalcohòliques: 7.104 pots de 100 ml, 1000 dispensadors i 1455 ampolles.
 • Equipaments de protecció: NO DISPOSEN DE BATES però afirmen que la setmana vinent que arribarien 250 vestits de protecció.

 

Les xifres de l’Administració SÓN SIMPLEMENT FUM per a ocultar la seva inacció i incompetència però sembla clar que L’ADMINISTRACIÓ HA ACUSAT EL COP DE LA INTERLOCUTÒRIA DEL TSJC aconseguida per CCOO i que SAP QUE HA DE COMPLIR-LA!

 

 

SITUACIÓ DE LA PLANTILLA I SUBSTITUCIONS

 

CCOO hem tornat a sol·licitar, com vam fer el passat 30 de març, la contractació de més d’un centenar de treballadors i treballadores que estan a l’espera d’incorporar-se del procediment JUS/546/2017. Les dades són prou contundents, i no es pot continuar estrenyent a les plantilles, ens trobem avui mateix amb 953 baixes i 458 persones amb permís per deure inexcusable, superant el 30% d’absentisme.

 

CONTRACTAR AQUEST PERSONAL ÉS UNA MESURA URGENT I IMPRESCINDIBLE!

 

 

OBERTURA DE LA BORSA DE TÈCNICS ESPECIALISTES

 

CCOO ens quedem sols exigint que s’obri la borsa de tècnics especialistes. Que la convocatòria JUS/546/2017 s’ha esgotat és una realitat. La solució d’una gran part dels problemes dels centres penitenciaris està en funció d’obrir la borsa i permetre que tinguem més personal disponible.

 

AMB UNA OBERTURA DE LA BORSA NO SERIEN NECESSÀRIES MESURES PRECIPITADES I INJUSTES COM:

 

 • La mobilitat forçosa dels treballadors i treballadors dels centres oberts
 • Serveis extraordinaris en forma d’hores extres
 • Anul·lació de tots els permisos i vacances

 

CAL OBRIR LA BORSA JA!!

 

CCOO hem demanat que s’ampliï el període de gaudiment de dies de 2020 a tot l’any 2021, però això només és un pegat a causa de la inoperància de la SMPRAV en matèria de gestió de personal.

 

PROGRAMA DE RENDIMENT PROFESSIONAL 2020

 

L’Administració informa que gràcies a l’acceptació  de la pròrroga de la major part dels sindicats excepte UGT, que va preferir desmarcar-se, l’Administració va iniciar els tràmits amb la Comissió de Retribucions i Despeses de Personal, i que en la reunió del dia 7 d’abril de 2020 van aprovar la proposta, incloent-hi no aturar i continuar les negociacions d’un nou acord de complement retributiu, tal com vam exigir els sindicats.

El Departament ens confirma que el PRP del primer trimestre de 2020 es cobrarà a la nòmina del mes de maig, tal com correspondria.

La quantitat del 2019 es veurà actualitzada amb els increments establerts al Decret Llei 3/2020, per a l’any 2020 per al personal del sector públic de la Generalitat de Catalunya i que actualment és del 2%.

CCOO exigim la recuperació de la resta de negociació fins i tot per videoconferència, encara que els terminis administratius estiguin suspesos. S’ha de portar a terme l’oferta publica de tècnics especialistes i no hi ha cap impediment en continuar avançant en els treballs per la jubilació anticipada i una millor segona activitat.

 

 

HORES EXTRAORDINÀRIES

 

El Departament ens comunica el esborrany de la Instrucció 3/2020, de 17 d’abril, per la qual es regulen els criteris i el procediment per a la realització de serveis extraordinaris pel personal que presta serveis als centres penitenciaris del Departament de Justícia amb caràcter excepcional durant la crisi sanitària provocada pel coronavirus SARS-CoV-2.

CCOO sempre defensarem que es contracti a més treballadors en comptes de recórrer a les hores extres. l’Administració té l’obligació de realitzar les contractacions que siguin necessàries especialment tenint en compte que encara hi ha personal disponible per incorporar i que hauria d’obrir una nova borsa.

CCOO hem defensat:

 • Que la llista s’ordeni per ordre d’antiguitat a serveis penitenciaris
 • Que no es pugui fer cap servei extra més fins que s’hagi ofert abans a tots els treballadors i treballadores apuntades a la llista.

En referència a les retribucions, CCOO hem sol·licitat que se’ns equipari a les retribucions de bombers, 22,19€/h nivell c, però l’Administració ha manifestat que les ordinàries es retribuiran segons normativa general a 14,02€/h i les nocturnes (de 22:00 a 06:00) i/o festives a 17,23€/h:

 

 

COMPLEMENT TEMPORAL PER SERVEI  PRESENCIAL PROPOSAT PER CCOO

 

El passat 14 d’abril, CCOO vam sol·licitar que l’Administració tingui en compte la labor sacrificada i valenta dels companys que estan prestant servei de manera efectiva en els centres i que se’ls compensi per això amb un complement temporal retribuït, i avui hem insistit en la proposta.

Amb un 30% d’absències, la situació en els centres penitenciaris catalans està pendent d’un fil i se sosté únicament pels treballadors que presten servei de manera presencial, ja que són ells els que han de fer front a les situacions d’emergència que s’estan produint, a l’increment de treball que les creixents absències causa i a la tensió contínua que suposa exercir les nostres missions en una situació crítica, sempre amb l’espasa de Dàmocles del contagi damunt.

Per això CCOO hem sol·licitat a l’Administració  que reconegui aquesta labor i recompensi als treballadors penitenciaris (d’interior, oficines i rehabilitació) per la labor presencial sobre la base de cada matí, tarda i/o nit efectivament treballada en un centre penitenciari català durant tota la vigència del període d’alarma i la situació de crisis posterior amb caràcter retroactiu des del 14 de març de 2020.

L’articulació d’aquesta recompensa, que CCOO proposem que sigui en diners, pot articular-se per l’establiment mitjançant acord de govern extraordinari d’un complement temporal que recompensi amb una quantitat fixa cada torn de matí, tarda i/o nit realitzada en un centre penitenciari durant tot el període d’alarma i el període de crisis posterior.

 

 

HORARI DELS GSI

 

CCOO hem insistit què es permeti als centres penitenciaris traslladar altres propostes d’horaris podent repetir la votació tal com s’ha pogut fer a la resta de centres penitenciaris de l’Estat.

L’ADMINISTRACIÓ VA MENTIR dient que només es permetia escollir dues opcions (2-6 i 1-3) amagant que la S.G. de II.PP. ha autoritzat altres cadències addicionals al darrer punt de la seva ordre:

“5.- Por la Subdirección General de Recursos Humanos podrán autorizarse otras cadencias para el personal sujeto a turnicidad, a propuesta de la Dirección del Centro y de conformidad con la mayoría del personal funcionario afectado.”

 L’Administració es nega en rotund, enrocada per complet en el “sostenella i no enmendalla”  fins i tot sabent que el que van fer era un error que no faria un pàrvul penitenciari. És el que passa quan la incompetència i el desconeixement s’alien amb la supèrbia.

 

 

AVANÇAMENT DELS RECOMPTES i AVANÇAMENT DE L’HORARI DE SORTIDA DELS TÈCNICS ESPECIALISTES SENSE RECUPERACIÓ

 

CCOO, com ja vam fer fa tres setmanes abans, hem sol·licitat una altra vegada a l’Administració que adopti les següents mesures:

 • Avançar el recomptes ajustant-los a l’horari de pujada a les cel·les, com per exemple al torn de la nit a les 21:00, amb sortida esglaonada des de confirmació de prefectura, sense haver de recuperar el temps de jornada. L’Administració valorarà la proposta.
 • Mesures de règim intern:
 1. Que els interns puguin recollir el menjar i menjar en la seva cel·la. Possibilitat de repartiment del menjar en les cel·les si la situació ho requereix.
 2. Que es realitzin mesuraments diaris de temperatura a tots els interns per part dels serveis mèdics. L’Administració afirma, sorprenentment, que mesurar la temperatura als interns ara ja no és un paràmetre que salut li doni importància, cosa incomprensible quan trucant al 061 és un dels factors claus pels serveis sanitaris.

 

INTERNS EN ART: 100.2

 

CCOO advertim el perill al qual es sotmetria als centres si es permet que surtin els interns en art. 100.2 potenciant el risc de contagi o de les pressions d’altres interns.

L’Administració ens comunica que els articles 100.2 es tractaran d’aïllar respecte a la resta i que en mesura del possible seran traslladats a centres oberts.

Els 19 interns que sortirien a treballar, estarien distribuïts de la següent manera:  3 al CP Dones, 12 al CO Barcelona, 1 a CP Puig de les Basses (que aniria a Ingressos) i 3 al CP Lledoners.

CCOO insistim en el fet què com els interns anirien als centres oberts, faria necessari que el personal traslladat forçós regressi al seu centre.

 

 

ANUNCI PER SUBSTITUCIONS DE L’ÀREA DE TRACTAMENT I ALTRES

 

CCOO hem sol·licitat informació sobre el procés de substitucions de l’Àrea de Tractament i l’Administració ens respon que es van rebre 1533 sol·licituds per personal de tractament, 762 sol·licituds per animadors socioculturals, i 411 sol·licituds per tècnics superiors.

S’incorporaran 66 reforços: 9 psicòlegs,8 juristes, 13 educadors, 8 treballadors i 28 animadors socioculturals.

 

 

CALENDARI REUNIONS I TRANSPARÈNCIA A LES DADES

 

CCOO hem manifestat que és absolutament necessari  que es fixi un calendari de reunions setmanals amb el Departament de Justícia i la Secretaria de Mesures Penals. L’Administració confirma que es farà cada divendres.

CCOO també exigim que es doni compliment a la resolució de 18 de març i es comuniqui de la mateixa manera la informació i les dades actualitzades als treballadors/es des dels comitès informatius de cada centre.

Seguint l’exemple d’algunes direccions, seria molt positiu i bàsic que la resta de direccions posessin a disposició dels treballadors la màxima informació sobre la situació real a cada centre. La foscor només produeix inquietud, desconfiança i por, sentiments que en la situació de crisi actual és imperatiu dissipar amb el màxim de llum possible.

 

L’ADMINISTRACIÓ VA TAPANT FORATS DAVANT LES ERRADES QUE VAN COMETENT, TRASLLADANT A L’OPINIÓ PÚBLICA UN FALSA I MANIPULADA SENSACIÓ DE SEGURETAT..

L’absència de mesures a mitjà o llarg termini i la constant acció d’amagar en comptes d’assumir les errades que estan cometent, TINDRÀ UN PREU MOLT CAR ALS CENTRES PENITENCIARIS.

Responsabilitzar a l’ICS no és cap solució i no donen resposta del més important:

 

QUAN ES REALITZARAN ELS TEST RÀPIDS I LES PROVES MASSIVES ORDENADES PEL TSJC?

 

Barcelona a 17 d’abril de 2020

 

#NOsensemascareta

DESCARREGA EN PDF LA NOTA INFORMATIVA DE LA REUNIÓ DE CCOO AMB L’ADMINISTRACIÓ 17/04/2020

US CONTINUAREM INFORMANT!