REUNIÓ DEL GRUP DE TREBALL PENITENCIARI

 

L’ADMINISTRACIA ENS FA CAS I DONA PRIORITAT A LA JUBILACIÓ ANTICIPADA!

 

La setmana passada, CCOO, 1a Força Sindical de Catalunya, vam manifestar en el nostre escrit “És hora de posar fil a l’agulla!” (feu clic) que el període de relleu dels càrrecs de la conselleria ja ha acabat, que és l’hora ja d’aplicar les solucions, i vam demanar la reunió urgent del grup de treball i els altres grups.

Fent cas de les nostres reclamacions, ahir dimarts 28 de setembre, CCOO i la resta de sindicats representatius membres del Grup de Treball Penitenciari ens hem reunit amb la directora de serveis Raquel Sistaré, la subdirectora general de RR.HH. i relacions laborals Begoña Vericat, el director general d’afers penitenciaris César Galván, el subdirector general de RR.HH. i econòmics de la SMPRAV, Jesús Plaza i la subdirectora general de despeses de personal del departament d’economia Celsa Sáez.

CCOO prèviament els havíem fet lliurament a cadascun d’ells/elles l’informe de CCOO sobre la situació de les agressions (feu clic) i l’informe de CCOO sobre la situació del sistema penitenciari català (feu clic) on detallem al llarg de 32 pàgines els problemes, les causis i les solucions, i durant la reunió també vam fer una exposició on vam detallar els problemes més urgents:

 • La jubilació anticipada i la 2a activitat. CCOO que és absolutament necessari i molt urgent signar un acord de jubilació anticipada que permeti iniciar la negociació amb l’Estat per poder modificar com més aviat millor la llei de la Seguretat Social amb la inclusió de l’annex de la nostra jubilació anticipada.
 • PRP (Pla de rendiment professional), i la seva integració al complement específic, reivindicació solitària de CCOO durant molt de temps que ara fins i tot l’administració reconeix que s’ha de tractar.
 • La Circular 2/2021. CCOO hem demanat una vegada més la seva suspensió, i una modificació i reforma posterior.
 • Agressions sense fre que han crescut fins i tot amb la pandèmia en curs. CCOO hem demanat mesures per reduir-les i que es facin passos efectius per al nostre reconeixement legal com agents d’autoritat
 • Borsa de Treball única de tècnics especialistes. CCOO hem demanat la unificació de totes les borses i subborses en una única, ordenada sota l’únic criteri d’antiguitat, modificant la desastrosa modificació de 2019 de l’acord de borsa del 2006, que CCOO no vam signar. Cal posar fi a la discriminació entre interins i acabar amb l’arbitrarietat en les contractacions creada amb la connivència d’altres sindicats.
 • Concursos de trasllats i de comandaments. S’ha d’establir un calendari i una periodicitat, amb sistemes informatitzats que permetin resoldre els procediments en un termini de mesos i no d‘anys.
 • Oposicions: Cal aplicar a les ofertes públiques no convocades les darreres modificacions legislatives quan es produeixin i convocar amb una periodicitat estable els processos per tots els col·lectius, com es fa a la resta de l’Estat.
 • Finalització dels obscurs procediments de selecció ATRI i recuperar les travesses de tractament i les provisions provisionals.
 • Revisió i creació d’un nou model de centres oberts, amb un increment de personal adequat que garanteixi la prestació del servei.
 • Formació: S’ha de professionalitzar la formació del personal penitenciari amb la creació d’una escola penitenciària catalana pròpia. El personal de nova incorporació ha de rebre sempre una formació prèvia adient.
 • Negociar un model de teletreball pel personal penitenciari i l’aplicació de verdaderes mesures de conciliació familiar.
 • Finalització de la Interpretació restrictiva de la normativa de permisos, llicències i de les circulars i instruccions de Funció pública. El personal penitenciari fa anys que patim les interpretacions més restrictives i arbitraries de tota la Generalitat.
 • Establiment de períodes amplis de continuïtat en la contractació d’interins, finalització de l’abús en els contractes de reforç i cobertura de les incapacitats temporals en tots els centres com servei essencial.
 • L’Acord de condicions de treball està obsolet, i cal millorar horaris, ampliació de plantilles, pujada de nivells, promoció interna horitzontal i vertical, revisió a l’alça de la categoria de centres, finalització de les dobles escales salarials, caps de servei i tècnics de prevenció entre altres.
 • Finalització de l’ús d’expedients disciplinaris sense base com mesures repressives, i revisió de sancions abusives.
 • Futurs centres penitenciaris a Barcelona. El pla de la Zona franca ha d’incloure un centre de preventius que permeti a Brians 1 tornar de nou a ser un centre de penats.
 • CCOO hem recordat també al departament de Justícia la doble condemna que pateixen les dones privades de llibertat a Catalunya. En ple segle XXI es continua perjudicant les dones presses que no gaudeixen dels mateixos drets que els interns, cal posar fi a aquesta discriminació de gènere.

La directora de serveis, màxima responsable de recursos humans del departament,  ens ha respost que entenen el conjunt de reivindicacions i convocaran les reunions específiques per abordar els temes.

En concret s’ha compromès a tractar al mes d’octubre i EN PRIMER LLOC els temes que creuen que es poden acordar més ràpidament

 • LA JUBILACIÓ ANTICIPADA I SEGONA ACTIVITAT.
 • EL PRP.

També han manifestat que respecte als pressupostos futurs, estan a l’espera que Economia els doni les xifres i conèixer la disponibilitat definitiva.

Respecte als procediments selectius no convocats, afirmen que en convinença amb Funció Pública estan a l’espera de les modificacions legislatives que es produiran com a resultat de la tramitació parlamentària en curs del decret d’estabilització.

Finalment el subdirector general de RR.HH. de la SMPRAV informa que a causa del percentatge desorbitat de baixes actuals, s’han vist obligats a prorrogar a la majoria de companys i companyes que pleguen  el 30 de setembre.

CCOO a més de demanar que es cobreixin totes les baixes, hem recordat que el percentatge “desorbitat” de baixes actual es deu al fet que el personal penitenciari ha fet i continua fent front a la pandèmia de manera presencial, amb uns recursos absolutament insuficients a tots els nivells, i que això s’ha de tenir present.

CCOO hem exigit el reconeixement dels treballadors i treballadores que formem part del col·lectiu penitenciar, i bona fe per trobar solucions a la nefasta gestió a base de polítiques buides que hem patit a l’etapa anterior de la Secretaria de Mesures Penals.

Per ara CCOO valorem positivament la voluntat manifestada, però abans de gaire PODREM OBSERVAR SI AIXÒ ÉS MÉS DEL MATEIX O SI REALMENT VOLEN APLICAR MESURES QUE MOSTRIN QUE CREUEN DE VERITAT EN AQUEST SERVEI PÚBLIC.

Barcelona, 29 de setembre de 2021

 

DESCARREGA EN PDF LA NOTA INFORMATIVA DE CCOO DE LA REUNIÓ DEL GRUP DE TREBALL DEL 28 DE SETEMBRE DE 2021

US CONTINUAREM INFORMANT!